Trend

Tavaszi cserepes virágok: így mentsd át őket jövőre a szakértő szerint

Jácint, nárcisz vagy tulipán pici cserépben: csodás tavaszi színeket és illatokat varázsolnak ezek a virágok az otthonodba. De mi legyen velük, miután elvirágzottak?
2024. Február 04.
Színes tavaszi virágok az ablakban, jácint
Fotó: Getty Images

Alig várjuk már a tavaszt, pedig van még jó néhány hét a télből. Addig is, amíg megérkezik az enyhébb idő és elkezd kizöldülni, kivirágozni a természet, a ma már bárhol könnyen beszerezhető kis cserepes virágok segítségével megelőlegezhetjük magunknak a tavaszt. Jó nézni, ahogy napról napra növekednek és bontják ki a szirmaikat a virágok – a gyerekek számára is szórakoztató és tanulságos dolog közelről megfigyelni egy virág életciklusait, részt venni a gondozásában. Választhattok a legnépszerűbb jácint, nárcisz vagy tulipán mellett hóvirágot, tavaszi tőzikét, krókuszt vagy fürtös gyöngyikét. És hogy mi legyen a növénykékkel azután, hogy elnyíltak, abban Katona Zsuzsanna dísznövénykertész segít.

1. Gondozd ügyesen

Hogy minél tovább gyönyörködhessetek a színpompás tavaszi virágokban (és amelyiknek van, annak az illatában is), a szakértő szerint legjobb minél hűvösebb helyen tartani őket, és csak visszafogottan öntözni. Meleg helyen, erős napfényben hamarabb nyílnak, de hamarabb el is virágoznak a kis cserepesek.

jácint

Fotó: Pexels.com / Kate Che

2. Készítsd fel a pihenőre

És mi legyen a virághagymával, gumóval azután, hogy a virág már elfonnyadt? Amikor az utolsó virágot is elengedi a növény szára és nem látsz már új bimbót, hagyd abba az öntözést. Várd meg, hogy a zöld levelek megfakuljanak, megsárguljanak majd elszáradjanak, ne vágd le őket. Ezzel biztosítod, hogy a bennük lévő nedvesség és tápanyag a hagymákba szivárogjon vissza, míg ha levágod a hajtásokat, azzal a következő évben nyíló virágtól veszel el energiát.

3. Keresd meg a helyét

Ha van kiskerted, ahová ki tudod ültetni a hagymát, azt a fagyok elmúltával meg is teheted – de virágozni újra majd csak egy év múlva fog. De elteheted a hagymákat száraz, hűvös, sötét helyre őszig, és akkor is kiültetheted. (Ha többféle hagymát is tárolsz őszig, kipróbálhatod, hogy faszénporba forgatod őket – ez fertőtlenítő hatású, és segít, hogy a hagyma jobban ellenálljon a betegségeknek.)

tulipán és füzike

Fotó: Pexels.com / Nika Benedictova

4. Teleltesd ügyesen

Ha azt szeretnéd, hogy jövőre ugyanúgy a lakásod dísze legyen a virág, akkor a sötét, hűvös helyen való pihentetést követően (úgy fél év múlva) dugd cserépbe, és tedd be a hűtőbe vagy 2 hónapra. Ahhoz ugyanis, hogy újra kihajtson a növénykéd, hideghatásnak kell érnie a hagymát. Ha ez megvolt, akkor sötét, meleg helyre vidd a cserepet, és kezdd el locsolni, amíg meg nem jelennek a friss hajtások. Akkor pedig már viheted is a fényre.

5. Virágozzon mindenkinek

Ha saját kerted nincs, de a házatoknak van kiskertje, parkja, akkor oda is kiültetheted a fentiek szerint a hagymát, de némi odafigyelést és esetleg utánajárást igényel a megfelelő hely kiválasztása. Ha van, aki gondozza ezt a területet, akkor legjobb, ha őt kérded, hol lenne a legjobb helye. Mert ha nem ismered a közös kert növényösszetételét, és olyan helyre ásod, ahol évelő növény van, akkor mindkettő sérülhet. Illetve aki ismeri a növénykéd fényigényét, ezt figyelembe véve tud neki megfelelő helyet javasolni.