Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „MÁKVIRÁG” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet – írja a Magyar Cukrász Ipartestület közleményében Facebook-oldalán. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok nyerték a „Zöld málna” fantázianevű kreációval.
Idén tizennyolcadik alkalommal hirdette meg a Magyar Cukrász Ipartestület a „Magyarország Tortája” versenyt az augusztus 20-i nemzeti ünnep köszöntésére. A versenyre minden évben olyan kedvelt magyar ízekkel, gyümölcsökkel készült tortákat várnak, melyek szigorúan csak kiváló minőségű, természetes és egészséges alapanyagokat tartalmaznak – áll a bejegyzésben.
Az idei versenyt a „Szuperélelmiszer” témakörben hirdették meg, és olyan új, kreatív torták nevezését várták, melyek jellegzetes, meghatározó ízeit az alábbi alapanyagkosarakban felsorolt, hazai „szuperélelmiszernek” számító alapanyagok alkotják, és amelyekből minimum kettő alapanyagot fel kellett használni a nevezett tortáknál:
- bogyós gyümölcsök: áfonya, fekete ribizli, csipkebogyó, szeder,
- gabonák, magvak: kendermag, lenmag, tönköly, köles,
- zöldségek: cékla, sütőtök, sárgarépa, édesburgonya,
- olajos magok: dió, mandula, tökmag, mogyoró.
Felhasználásra javasolt alapanyagok voltak továbbá: homoktövis, berkenye, kökény, méz, mák, egres, szamóca, málna, aszalt szilva, kékszőlő, étcsokoládé, zab.
Továbbra is elvárás volt, hogy a versenymunkák hangsúlyosabban, minimum 40 százalékban tartalmazzanak felverteket, vagy egyéb tészta rétegeket annak érdekében, hogy a magyar cukrászat tradíciói újra megjelenjenek a benevezett tortákban.
A győztest három körös zsűrizési folyamatban választották ki. Az első zsűrizési kör élőben, szakmai közönség előtt került megrendezésre a SIRHA Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari és HORECA kiállításon. Az első fordulóban még anonim módon kóstolnak a zsűritagok, majd a második zsűrizési körben újra kóstolják a döntős tortákat és szakmai javaslatokat tesznek azok tökéletesítésére. A döntőben a versenyzőknek a zsűri jelenlétében, élőben kell elkészíteniük a tortákat az Ipartestület tanműhelyében, ekkor már a zsűri az elkészítés folyamatát is pontozza, majd az elkészült tortákat is újra értékeli.
Az idei győztes torta a „MÁKVIRÁG”, készítője Kovács Alfréd (Édes Vonal Cukrászda – Vác), aki számára e mesebeli torta gyermekkorát, a mákos tészta és a kertben leszakított feketeribizli ízét, a friss süteményt kínáló nagymama emlékét idézi meg – írják.
Mák, mákolaj, feketeribizli és feketeszezám felhasználásával készült a torta, amely mandulalisztes mákos piskótájú és a lágy fehércsokoládé krém mellett ropogós feketeszezám grillázs réteg található benne. Az édes ízjegyek mellé a máklikőr különleges fűszeressége és a feketeribizli fanyarsága társul.
A tortáról korábban fényképeket és leírást is osztott meg az ipartestület:
A második helyezett a Fodor Sándor (Habcsók Cukrászda, Budapest) által készített „Rigófütty” torta lett, míg a harmadik helyen a „Fekete gyöngy” torta, Novák Ádám és Domonkos Noémi (REÖK Kézműves Cukrászda és Kávéház, Szeged) alkotása végzett.
A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Ipartestülettel együtt hirdeti meg, párhuzamosan a Magyarország Tortája versennyel. Az idei nyertes torta, a „Zöld Málna” lett, melynek alkotói Novák Ádám és Csonka László, a szegedi Reök Kézműves Cukrászda és Kávéház cukrászai.
A tortában a zöld pisztácia mousse kellemesen édes ízét az élénkpiros málna-zselé savassága egészíti ki, és a rózsavíz teszi még különlegesebbé. A pisztácia roppan a fehércsokoládéval és megjelenik a piskótában is liszt formájában, és a tortán fényes, rózsavizes málnazselé és szárított rózsaszirmok találhatók. Egy szelet „Zöld Málna” energiatartalma 232,4 kcal, szénhidrát értéke 10,5 g.
A tortákat augusztus 19-től lehet megkóstolni a Magyar Ízek Utcájában a Várkert Bazárban, és országszerte több száz cukrászdában.