Család

Ezért is érdemes társasjátékot játszani – amellett, hogy szórakoztató

A társasjátékok amellett, hogy nagyszerű kikapcsolódást jelentenek a családnak, hasznos készségeket is tanítanak. Néhány ok, amiért érdemes társasozni – amellett, hogy szórakoztató!
2023. Március 19.
(Fotó: Getty Images)

Fejlesztik a szociális készségeket

A társasjátékok remekül fejlesztik a gyerekek szociális készségeit, többek között az együttműködést, a várakozást, a váltott köröket, a rugalmasságot, a problémamegoldást, az instrukciók követését is. Óvodások körében végzett kutatás szerint mind a versengő, mind a kooperatív társas- és kártyajátékok is elősegítik az olyan proszociális, segítő viselkedést, mint az osztozkodás, a bókolás, vagy mások segítése.

Különböző kognitív készségeket is fejlesztenek

A társasjáték segíti a számok megismerését, a számolási készségek fejlesztését, a beszédet, olvasást igénylő játékok pedig a nyelvi készségeket, és bővíteni a szókincset. A társasjátékok olyan készségeket is igényelnek, mint a tervezés, a problémamegoldás, a döntéshozatal, a válaszadás.

Fejlesztik a figyelmet

Ha társasjátékot játszotok, azt érdemes lehetőleg megszakítás nélkül lejátszani (anélkül, hogy például bárki ránézne a telefonjára, kimenne nassolnivalóért a konyhába, stb.). Ez segíti a figyelem fejlődését, hogy tovább tudjon egy adott dologra fókuszálni a gyerek.

Csapatmunkára tanít

A társasjátékok olyan készségekre is taníthatnak, hogy hogyan dolgozzunk össze másokkal, működjünk együtt, osszunk meg erőforrásokat egymással, kössünk kompromisszumot. Ha nagyobb társasággal játszotok, például barát vagy rokon gyerekek is vannak, érdemes lehet a csapatjátékos társasokban idősebb és fiatalabb gyerekeket is egy csapatba osztani, így a különböző korú gyerekeket összefogásra és közös munkára ösztönözni.

Segítenek megtanulni, hogyan lehet jól veszíteni

A társasjátékok segítenek biztonságos környezetben tanulni arról, hogy milyen, amikor kudarc ér bennünket – ezért sem érdemes nyerni hagyni a gyerekeket a társasjátékokban. A gyerekek ugyanis így fejleszthetik a kudarctűrő képességüket és a rugalmasságukat. Dicsérjük meg az erőfeszítéseiket, beszélgessünk velük arról, hogy szerintük mi romolhatott el, hogy lássák, hogy a vereségből is lehet tanulni, fejlődni.

Erősíti a kötődést

A társasjátékok játszása nagyon jó minőségi időtöltés lehet, ami összehozza a családot, a barátokat, akik együtt nevetnek, szórakoznak. Ezekre az alkalmakra pedig visszaemlékezni is nagyon jó!

Források: childdevelopmentclinic.com.au, manhattanpsychologygroup.com, scholastic.com, happierhuman.com