Család

Ezért is sárgulhat a leander levele

A leander népszerű növény a teraszokon, kertekben. Népszerűségének oka valószínűleg az, hogy nagyon mutatós növény, de ahhoz, hogy szép maradjon, érdemes néhány dologra odafigyelni.
2024. Július 09.

A Sokszínű Vidék szerint a leander sárgulását gyakran okozhatják kártevők és kórozók – de mi a helyzet akkor, ha kizártuk ezeket, de a növény láthatóan nem érzi jól magát? A portál az agroforum.hu cikkét szemlézte, amiben Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos azzal foglalkozott, hogy milyen okai lehetnek annak, ha sárgulnak a leander levelei.

(Kép forrása: Getty Images)

(Kép forrása: Getty Images)

A szakértő szerint a kiváltó okok abiotikus tényezőkre is visszavezethetők, melyek közül az egyik lehet a nem megfelelő vízellátás: a túlöntözés és a túl kevés víz egyaránt. Az egyenetlen vízellátás gyakori probléma, mely az idősebb levelek sárgulásában mutatkozik meg.

A túlöntözés általában esősebb időszakokban következhet be, és ilyen esetben a növény gyökerei nem kapnak elegendő levegőt, ha nem tud távozni a felesleges csapadék a növény környezetéből. Ezért ajánlott nemcsak lyukakkal ellátott edénybe ültetni a leandert, de ilyenkor akár az alátétet is levenni, hogy a felesleges víz el tudjon folyni.

 

 

A vízpótlást meleg nyári napokon pedig akár kétszer is érdemes elvégezni, mert a növény gyökerei és a közege is képes nagyon hamar felmelegedni és kiszáradni a forróságtól.

A leander vízigénye egyébként nemcsak a hőmérséklet alakulásától, hanem a növény méretétől is függ – a nagyobb növényeknek akár napi több liter (3-5 liter) vízre is szükségük lehet, egyenletesen elosztva.

A szakember szerint a levélsárgulás utalhat tápanyag vagy tápanyagok hiányára is. Ezek pótlására pedig a levelek mellett a növény szép növekedése és virágzása érdekében is érdemes gondoskodni.