A régi idők szalagos fánkja forró, bő olajban sül, ma azonban már a praktikus konyhai segítőtársunkat, a forró levegős sütőt, azaz az airfryert is segítségül hívhatjuk, ha néhány perc leforgása alatt szeretnénk farsangi fánkot sütni.
A tészta dagasztására és kelesztésére nem szabad sajnálni az időt, a nagymamáink idejében alkalmazott sütési módszeren viszont nyugodtan változtathatunk: az airfryerben (készüléktől függően) 6-8 perc alatt süthetünk csodás fánkokat, amik baracklekvárra a legfinomabbak.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 2 dl tej
- 6 dkg vaj
- 5 tojássárga
- 5 dkg porcukor
- 4 dkg élesztő
- csipet só
- Kevés olaj a fánkok megkenéséhez
Így készül:
- A tejet meglangyosítjuk, ügyelve arra, hogy ne legyen túl meleg. Elkeverjük benne a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Várunk 10-15 percig, amíg felfut, vagyis jócskán megemelkedik.
- A lisztet átszitáljuk, hogy a tészta még lágyabb legyen. Hozzáadjuk az olvasztott vajat, a megkelt élesztőt, a tojássárgát és a sót. Jól kidagasztjuk: konyhai robotgéppel könnyebb a dolgunk és gyorsabban is végzünk. A tészta akkor jó, ha hólyagos, és elválik a tál falától.
- Letakarjuk, majd meleg helyen kelesztjük 45-50 percig. Elengedhetetlenül fontos, hogy a tészta rendesen megkeljen, különben nem lesz szalagos a fánk!
- Ha a duplájára nőtt, lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. 1 centi vastagra, és kisebb köröket szaggatunk belőle. A fánkokat lisztezett tálcára sorakoztatjuk, és további 15 percig kelesztjük.
- Az airfryert beállítjuk 180 fokos hőmérsékletre, a fánkokat pedig sütés előtt alul-felül megkenjük egy szilikonecsettel olajjal.
- Készüléktől függően 6-8 perc alatt meg is sülnek, félidőben pedig megfordítjuk őket, hogy a végeredmény tökéletes legyen!
Nyitókép: Getty Images, a receptért Muntyán Stellának jár a köszönet