Család

Használtok már fényvédőt? 5 ok, amiért tavasszal is kenned kell a gyerekeket

A fényvédő meg a sapka egyáltalán nem felesleges óvatosság az első melegebb tavaszi napokon. Legyetek sokat a szabadban, élvezzétek az egyre jobb időt, de figyelj arra, hogy óvd a kicsik bőrét.
2024. Április 02.
kislány tavaszi napsütésben pitypangit fúj, tavaszi fényvédelem
Fotó: Getty Images

Ha a naptejről neked is először a strand ugrik be, akkor nagyon fontos, hogy átállítsd mindezt a fejedben: a fényvédelemre egyáltalán nem csak akkor van szükség, ha a strandon vagytok. Sőt, az sem elég, ha a forró nyári hónapokra korlátozod a fényvédő használatát. Ahogy egyre erősebbek a tavaszi napsugarak, kerüljön elő a fényvédő – lehetőleg ne a tavaly megkezdett, hanem egy új flakon vagy tubus – legalábbis a kicsik bőrére frissen bontottat kezdj használni. 5 okot is tudunk, miért fontos már most, tavasszal a fényvédelem.

1. Észrevétlenül erős a nap

Amíg nyáron egyértelmű, hogy a perzselő sugarak elől árnyékba, szobába húzódtok, tavasszal, a hűvösebb levegő, szél miatt nem érzed annyira, hogy a napnak igenis van ereje. Főleg szeles időben könnyű hamar leégni, hiszen a légmozgás folyamatosan hűti a bőrt, és ki is száríthatja, gyengítve ezzel a védőrétegét. Ráadásul mivel örülünk a végre kellemes időnek, igyekszünk a lehető legtöbbet kinn lenni – ami könnyen UV-túladagoláshoz (vagyis napégéshez) vezethet.

2. A kicsik bőre védtelenebb

A picik finom, tejfehér bőre sokkal érzékenyebben reagálhat a napsütésre (is) – gondolj csak bele: egy téli séta alatt, ami neked meg sem kottyan, milyen pirosra fújja a szél a babák, kisgyerekek pofiját. Minden külső károsító hatás intenzívebben hat rájuk, a bőrük kevésbé tud még ellenük védekezni, ezért (is) olyan fontos a sapka és a fényvédő.

3. A bőr nem felejt

Ugyan a kicsik bőre hamar gyógyul, az enyhe napégés nyoma akár pár óra alatt eltűnhet, de a bőrt érő károsodások összeadódnak, és később meglesz a böjtje annak, ha pici korban nem figyeltetek oda a fényvédelemre. Az összeadódó károsodások később jelentősen megnövelik a rosszindulatú bőrelváltozások kockázatát. (Nem riogatni akarunk, de egy fontos érv, hogy miért figyelj oda a fényvédelemre: az American Cancer Society adatai szerint a bőrrák az egyik leggyakoribb ráktípus, a melanoma a leggyakoribb bőrrák típus gyerekeknél, és a 15-19 évesek körében előforduló rákos megbetegedések 7%-a melanoma – aminek az első számú okozója az UV-sugárzás.)

4. Mehettek bármikor

Igazából tavasszal is a déli órákban a legintenzívebb a napsugárzás, jó lenne ezt elkerülni. Ám amíg ez nyáron a hőség miatt egyértelmű, ilyenkor még a nagy játszóterezések, kirándulások bőven belenyúlhatnak az ebédidőbe – akár szabadtéri ebéddel, piknikkel kombinálva. Pont kellemes az idő, végre melegszik a levegő, miért mennétek be a lakásba? Hát ezért fontos a naptej, hiszen a déli nap ilyenkor is erős UV-terhelést jelent a picik bőrének.

5. A felhők csalókák

Nyáron biztosan tapasztaltad már, hogy enyhén felhős időben is könnyedén le lehet égni – tavasszal is igaz ugyanez. A vékony felhőrétegen átszűrődő fény bőven elég lehet a leégéshez – ahogy az is, hogy a felhők mögött hol eltűnő, hol előbukkanó nap megkapja a picik bőrét. A melegérzet és az erős fény jó figyelmeztető, ilyenkor a legtöbben azonnal érezzük, hogy fényvédelemre van szükség, de a változékony idő és a nem zavaróan magas hőmérséklet megtéveszthet. Na hagyd, hogy az oly régóta várt napos idő könnyelműségre csábítson, vedd elő azt a naptejet, kend is fel, és kétóránként krémezz újra – a napnak kitett minden testfelületen!

Jó még a tavalyi naptej?

A picikre inkább ne kend a tavalyról megmaradt naptejet, van más ötletünk. Ha nem érzed azt, hogy megváltozott, kellemetlenné, zavaróvá, furcsává vált volna az illata, színe, állaga, textúrája, és inkább a nyár vége felé vásároltad, akkor elhasználhatod – legjobb, ha magadra. Az arcodra csak akkor, ha nem érzékeny a bőröd, a testedre igazából bátran teheted, főleg így a tavaszi időszakban jöhet jól, amikor még nem szereztél be újat a család minden tagjának. Ha alig fogyott belőle, és óvatosan tároltad, nem hagytad a tűző napon, nagyobb gyerekeknél testre is tehetsz belőle – arcra inkább ne. A naptejeknél általában felbontástól számítva egy évig javasolják a használatot, de legyél rugalmas: ha úgy érzed, már valami nem oké vele, akkor ne kend fel, ha viszont betartottad a higiénés és tárolási szabályokat, nem egy hónapon fog múlni, felkenheted-e magadra a terméket.