Család

Ha sok anyajegyed van, erre az 5 dologra figyelj

A bőröd épségéért fontos, hogy megtedd ezt a néhány egyszerű dolgot, ha sok az anyajegyed (és egyébként is).
2023. Június 14.
fiatal nő anyajegyes bőre, háton
Fotó: Getty Images

Nem nagy ügy, de sok múlhat rajta: mind az ellenőrzés, mind a bőr védelme nem igényel igazából túl sok idő- és energiabefektetést, viszont nagyon komoly problémákat (például a melanómát) előzhetsz meg velük. Az anyajegyes bőr különös gondoskodást és odafigyelést igényel – dr. Gyöngyösi Nóra PhD bőrgyógyász, kozmetológus szakorvos segítségével gyűjtöttük össze a legfontosabb dolgokat.

Miért van anyajegyem?

„Az, hogy kinek mennyi anyajegye van, egyrészt genetikailag programozott, függ a bőrtípustól, attól, hogy ki mennyi napsugárzásnak van kitéve az élete során, és hormonális hatásoktól is – magyarázza dr. Gyöngyösi Nóra. – Az anyajegy pigmentsejt-szaporulat, amely azért alakul ki, mert a hámsejtek az örökítőanyagukat, a DNS-üket „akarják” a fokozott pigmenttermeléssel védeni. A 100-nál több anyajegy számít soknak – ez valójában elég sok embernél előfordul. Mindenkinek óvnia kell a bőrét, de a sok anyajeggyel rendelkezőknek különösen!” Lássuk, melyek a legfontosabb teendők.

1. Önellenőrzés

Nagyon sokat számít, ha figyeled az anyajegyeidet, észreveszed, ha valami változik, és ilyen esetben mielőbb szakembert, bőrgyógyászt keresel fel. Addig is a legfontosabb szempontok, amelyek alapján ellenőrizd az anyajegyeket, az ABCDE betűszó alapján jegyezhetőek meg könnyen.

 • A (asymmetry, aszimmetria): Figyeld, változik-e az anyajegy területe, alakja, és legyen gyanús, ha aszimmetrikussá válik.
 • B (border, határ): Ellenőrizd, milyen az anyajegy széle: éles, határozott, vagy épp elmosódott az utóbbi esetben fokozott figyelemre, vizsgálatra lehet szükség.
 • C (colour, szín): Minél homogénebb, annál jobb, illetve minél többféle színű (sötétebb, világosabb), annál jobban kell figyelni rá.
 • D (diamater, átmérő): Ha nő az anyajegy mérete, átmérője, az figyelmeztető jel lehet.
 • E (evolving, fejlődés, elevation, emelkedés): Észrevehetsz olyan változást is, hogy az anyajegy valahogy megváltozik, növekszik, de nem átmérőjében, hanem kiemelkedik a bőrből.

Ha bármi gyanúsat találsz, azt érdemes megmutatni bőrgyógyásznak – inkább feleslegesen menj, mint hogy későn derüljön fény arra, hogy baj van.

2. Évente szakszerű ellenőrzés

Ha te magad figyeled is az anyajegyeidet, a szakszerű ellenőrzést akkor sem szabad megspórolni. Alapesetben évente, de ha volt a családban melanóma vagy előző vizsgálatokon találtak gyanús anyajegyet, akkor akár évente kétszer is érdemes bőrgyógyászhoz menni, nyár előtt és után is. Az orvos egy speciális eszközzel, dermatoszkóppal az anyajegyek belsejét is tudja látni, a pigmentálódás alapján meg tudja becsülni, jóindulatú képletről van-e szó. Ha pedig esetleg úgy látja, hogy nem jóindulatú az elváltozás, akkor az anyajegyet el kell távolítani, és további vizsgálatokra, szövettani elemzésre küldeni.

3. Fényvédelem

A sok anyajegy ugyanúgy, mint a nagyon világos bőr fontos figyelmeztetés, hogy egész évben, de nyáron különösen, fokozott fényvédelemre van szükség. Ezek a legfontosabb szabályok:

 • SPF50 MINDIG
 • A fényvédőt bőségesen, megfelelő mennyiségben kell felvinni.
 • Kétóránként újra kell kenni.
 • Minden fürdés/úszás és törülközés után újra kell krémezni.
 • 11 és 15 óra között fényvédővel sem szabad a napon feküdni.
 • A tűző naptól kalappal, lenge, hosszú ruhával kell óvni a bőrt.

4. Anyajegyvédelem

Mielőtt azt gondolnád, hogy az extra odafigyelésre mindössze a nagyobb anyajegyeknek van szüksége, jó, ha tudod, hogy a fény, az UV-sugárzás a bőr egészére hat. Speciális immunválaszt vált ki, nem lokális a hatás, szóval attól, hogy egy-két anyajegyet letakarsz, a bőr egésze ugyanúgy károsodik. Valóban kell védeni a nagyobb, kiálló anyajegyeket, és azokat, amelyek olyan helyen vannak, ahol könnyen sérülhetnek (borotválás közben sérülhet, hajlatban vagy melltartóvonalon van), de nem a fénytől, letakarással, hanem a sérüléstől. Megelőzésképp érdemes inkább eltávolíttatni az ilyeneket, mert ha rendszeresen sérülnek, abból később baj lehet.

5. Antioxidáns szupererő

Egy kis plusz, amit megtehetsz a bőröd védelme érdekében, ha biztosítod a szervezetünk megfelelő antioxidáns-ellátottságát. Az UV-sugárzás hatására szabad gyökök keletkeznek, amelyek károsítják a szervezet sejtjeit. Az antioxidánsok ezeket a káros molekulákat képesek semlegesíteni, ebben rejlik az erejük. Antioxidánssal elláthatod a bőrödet kívülről, krémek és szérumok formájában – ebben a cikkben szuper C-vitaminos termékeket gyűjtöttünk össze. A C-vitamin óvja a bőrt, serkenti a feszességet adó kollagén termelődését, és a rá felvitt fényvédő hatékonyságát is fokozza. De belsőleg is segítheted a szervezetedet a szabad gyökök elleni harcban egyrészt magas antioxidánstartalmú gyümölcsök, zöldségek fogyasztásával, másrészt speciális étrendkiegészítőkkel – a galériában mutatunk néhány remek készítményt.

Dermawill antioxidáns étrendkiegészítő
3 fotó megtekintése

+1. Védd a kicsiket

Ha neked sok anyajegyed van, akkor jó eséllyel a gyermeke(i)d bőre is hajlamos lesz az anyajegyek kialakulására. Ezért már egészen kicsi kortól extrán oda kell figyelni a fényvédelemre – de ez igazából minden gyerekre igaz. Fontos megjegyezni, hogy a bőr nem felejt, minden egyes napkárosodás, napégés végzi a maga roncsoló hatását, és ezek az évek során összeadódnak. Épp ezért tavasztól őszig az SPF50-es fényvédő mellett sapka, UV-szűrős ruházat is ajánlott és szükséges a megfelelő védelemhez.

 • Ha a kicsinek korán, születést követően jelent meg az anyajegye, azt érdemes figyelni, rendszeresen ellenőriztetni, de nem kell aggódni miatta.
 • 5-6 éves kor felett normális, hogy fokozatosan megjelennek az anyajegyek, ha 10-nél több van, érdemes bőrgyógyásznak megmutatni őket.
 • 10 éves kortól pedig jó lenne a gyerekeket is vinni anyajegyszűrésre, főleg azokat, akiknek 10-nél több anyajegyük van.
 • Kamaszkortól, a hormonális változásoknak köszönhetően több anyajegy megjelenése várható – a fényvédelem ilyenkor is kiemelten fontos, ahogy a rendszeres ellenőrzés is.