Trend

A hatóanyag, ami csodát tesz a fáradt arcbőrrel: C-vitamin

A kialvatlan, időhiányban szenvedő anyukák egyik kedvenc bőrápoló hatóanyaga a C-vitamin: tényleg üdébbnek és kevésbé fakónak látszik tőle az arc. És ez még nem minden a szuper hatásai közül!
2023. Március 09.
fáradt arcbőr. bőrápolás, C-vitamin, kialvatlan anyuka
A kialvatlanság jeleit C-vitaminnal mérsékelni lehet (Fotó: Getty Images)

Ha a reggelek nálatok sem a békés, nyugodt készülődésről szólnak, az éjszakák pedig nem (mindig) a hosszú, háborítatlan, pihentető alvásról, akkor egészen biztosan szükséges van egy C-vitaminos arcápolóra. A sietség miatt olyasvalami kell, aminek azonnali, látható hatása is van, a kialvatlanság ellensúlyozására pedig olyasmit kell bevetni, amitől a bőr kevésbé látszik fakónak, nyúzottnak. Na ez a C-vitamin! Egy valóban méltán népszerű, sokat vizsgált és kutatott hatóanyag, aminek valóban szuper hatásai vannak. Lássuk, mi mindenért érdemes meglepned magad egy C-vitaminos arcápolóval.

1. Ragyogást ad

Amikor a bőr ragyogásáról beszélünk, akkor a C-vitamin esetében ez nem csak marketingduma. A fakóságot a kialvatlanság mellett okozhatja az UV-sugárzás, a légszennyezés, egyéb környezeti tényezők. A C-vitamin antioxidáns hatásának köszönhetően képes ezeket semlegesíteni, és támogatja az egészséges sejtműködést. Ami az életteli, üde arcbőr elengedhetetlen feltétele.

2. Halványítja a pigmentfoltokat

Azok a fránya pigmentfoltok, amelyek sokaknál a terhesség alatt kezdenek először megjelenni, de a kor előrehaladtával szinte mindenkinél jelentkezni fognak, bizony elrontják a bőr sima összképét. Ez a hatóanyag nagyszerűen bevethető ellenük. Gátolja a pigmentfoltok kialakulásáért felelős enzim működését, csökkenti a foltok láthatóságát és segít megelőzni a továbbiak kialakulását. Mindez persze jóval hatékonyabb lehet, ha hámlasztókkal kombinálod – de nem kevered, vagyis nem egyszerre használod őket.

3. Fokozza a fényvédelmet

Fontos, hogy fokozza, vagyis önmagában nincs UV-szűrő hatása, viszont az erős antioxidáns tulajdonságának köszönhetően ha fényvédő alá viszed fel, annak hatékonyságát fokozza. És milyen jól jön ez a hosszas játszóterezések, babasétáltatások során! Az UV-sugárzás az egyik legerősebb bőröregítő tényező, jó lenne, ha az anyukák nem csak a kicsik bőrét óvnák fényvédővel lelkiismeretesen, hanem a sajátjukat is.

4. Feszesít

Mégpedig úgy, hogy képes serkenteni a szervezet saját kollagéntermelését. Ez akkor is működik, ha ételekkel, gyümölcsökkel-zöldségekkel vagy táplálékkiegészítőként fogyasztod, és akkor is, ha külsőleg viszed fel a bőrre. Legjobb mindkét fronton megtámogatni a bőröd feszességét extra adag C-vitaminnal, mert fokozza a bőr rugalmasságát, puhaságát és tömörségét, valamint csökkenti a ráncok láthatóságát – rendszeres használattal persze.

5. Könnyed és kellemes

Rengetegféle C-vitaminos szérum létezik – a galériában fantasztikus termékeket találsz. A szérum állag több okból is jó választás: az oldott C-vitamin könnyen felszívódik, és a bőr is könnyen tudja hasznosítani. Könnyű felvinni is, és hamar beszívódik. És a szérumok általában jóval koncentráltabban tartalmazzák a hatóanyagokat, jelen esetben a C-vitamint, mint mondjuk a krémek vagy egyéb bőrápolók – és C-vitaminból mindig jól jön az extra. A bőr érzékenységétől függ, milyen koncentrációjú C-vitamint tud tolerálni, ezt érdemes óvatosan kikísérletezni.

Jöhetnek a C-vitaminos csodaszérumok?

9 fotó megtekintése

A hatóanyag, ami csodát tesz a fáradt arcbőrrel: C-vitamin

Fotó megosztása:

Nyitókép forrása: Getty Images