Terhesség

Anyajegyek szaporodása a terhesség alatt

A várandósság alatt sok minden megváltozik a nők szervezetében, így a bőrükön is tapasztalhatnak változásokat. Fontos, hogy mindenképpen figyeljünk anyajegyeinkre is!
2017. December 15.
Anyajegyek szaporodása a terhesség alatt

Verus (31) a várandóssága során figyelt fel arra, hogy a nyaka és mellkasa tele lett apró fibrómákkal, és egy új anyajegyet is felfedezett a hasán. Három hónappal a szülését követően az éves anyajegy szűrése épp esedékessé vált, így jelentkezett orvosánál.

Mivel az előző esztendőben a testén található valamennyi anyajegyet fotózták és dokumentálták, így kiderült azonnal, hogy ez az anyajegy valóban a terhessége során keletkezhetett, ráadásul szabálytalan alakú is volt. A szakorvos az eltávolítás mellett döntött.

Anyajegyek a terhesség alatt

A terhesség során jelentős hormonális változások zajlanak és immuntolerancia alakul ki, ez pedig számos bőrjelenség kialakulásához vezethet. A várandóság idején valóban megszaporodhatnak az anyajegyek, de újkeletű pigmentált elváltozás esetén orvoshoz kell fordulni – mondta el Prof. Dr. Liszkay Gabriella, bőrgyógyász-klinikai onkológus, az Országos Onkológiai Intézet osztályvezető főorvosa.Az anyajegyek szaporodása mellett megfigyelhető, hogy a már meglévők is növekedhetnek, sötétebbé válhatnak a várandósság idején.

Az újkeletű elváltozások túlnyomó többségben ártalmatlanok, és terhesség után részben el is múlnak vagy eltávolíthatóak – tudtam meg a doktornőtől.Ugyanakkor – igaz, hogy ritkán – számítani kell rá, hogy a korábban meglévő anyajegyek esetleg elfajulnak, vagyis rosszindulatú átalakuláson mennek át, vagy megjelenhet új, esetleg rosszindulatú tumor is.

Kiknek kell különösen odafigyelniük az anyajegyeikre várandósságuk idején?

Azoknak az édesanyáknak, akiknél már korábban megállapították, hogy melanóma szempontjából rizikócsoportba tartoznak, mindenképpen járniuk kell orvoshoz a terhességük alatt. Akik nem tartoznak ebbe a csoportba, azoknál gyakorlatilag jóval kisebb az esély daganatos elváltozás kialakulására.Amennyiben semmi újkeletű elváltozást nem tapasztal a várandós anya, és a meglévő elváltozások is békések, akkor nincs ok az aggodalomra – nyugtatta meg a kismamákat a doktornő.

Vannak-e kiemelt területek, amelyekre jobban kell ügyelnünk?

Terhesség során azokra a területekre kell kiemelten figyelni, amelyek krónikus dörzsölésnek vannak kitéve. A melltartó vonalban és a derékvonalban lévő anyajegyek a leginkább rizikósak ilyen szempontból- hangsúlyozta Liszkay doktornő. Természetesen ügyelni kell a fokozott fényvédelemre is.

Milyen jelekre figyeljünk?

Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy bármely anyajegy a várandósság idején megváltoztatja a színét, növekedésnek indul, sérülékennyé vagy aszimmetrikussá válik, mindenképpen jelentkezzünk bőrgyógyászati vizsgálatra.Kapcsolódó cikkeink terhességi bőrelváltozások témában: