Terhesség

Terhességi májfoltok és tűzfoltok

Az egyéni adottságokból eredően a bőr színe nemcsak a napozás hatására változik, hanem igen szoros kapcsolatban van a szervezet és a szervek működésével is. Milyen okai lehetnek az elszíneződések kialakulásának?
2002. November 15.

A barna színű festékanyag, a melanin, a sajátosan kialakult sejtekben, a melanocitákban képződik. Idegrendszeri és hormonális szabályozás alatt áll.

Az agyfüggelékmirigy szabályozza működését. A bőr színét nem e sejtek száma, hanem a működési aktivitásuk határozza meg. Az eloszlásukból következik, hogy igen fontos szerepet kapnak a szervezet sugárvédelmében, hiszen e sejtmagok felett, mint ernyők védik a létfontosságú fehérjéket a sugárkárosodástól. Egyes embercsoportok bőrszíne is e barna pigment eloszlási arányaiból alakult ki. Bizonyítékul szolgáljon, hogy a színes és a fehérbőrűek sejtarányai azonosak. A fehérbőrű emberek általában a napsugárzásra könnyen leégnek, míg a sötétbőrűek sohasem.

Mitől változik a bőr?

A bőr színe megváltozhat a vitaminok hiánya miatt (A-, C– és B-vitaminok), az anyagcserezavarok, a vérképzőszervi betegségek, a hormonális elváltozások, a májbetegségek, a rosszindulatú daganatok miatt is. Számos bőrbetegségnél is kialakulhatnak a barnás pigmentációk, főleg a gyulladásos felszíneken, a hólyagos bőrbetegségek esetében, égési sérülések és az idült viszketések során.

A káros mennyiségű napozás, a napégések, az évek során összeadódva, káros sejtképzéshez, olykor bőrdaganatok kialakulásához vezethetnek. Gyakoriak a vele született anyajegyek, ezek legtöbbje barna pigmentet tartalmaz. Bizonyos személyeken több tizet is találhatunk. Számuk az életkorral változik; igen ritka esetben hirtelen növekedésnek is indulhatnak. Főleg a serdülőkorban és a terhességek idejénkezdenek növekedni.

Kávébarna elszíneződések

A terhesség idején a bőr pigmentképződése és eloszlása is megváltozik. A terhesség negyedik hónapjában az egyes testtájak festékben gazdagabbá válnak, barnásan pigmentálódnak.

Az arcon, a has középvonalában, a hónaljakban, a mellbimbók, a köldök körül, a külső nemi szerveken, a kisajkakon, a gáton és a végbél körül jelennek meg a kávébarna elszíneződések.

A szőkék enyhébb, a barnák és a többször szült nők bőrfelszíne fokozottabb festettséget mutat.A terhesek arcán, főleg az első terhességnél az utolsó hónapokban kb. 74 százalékban találhatók májfoltok. Ezek csaknem egyforma erősségű, részarányosan elhelyezkedő, éles határú, sárgás-sötétbarna, néha összefolyó festékfoltok a bőrbe ivódva. A homlokon, a halántékon, a szemek körül, az orrháton, a járomcsontok felett, a felsőajkakon alakulnak ki.

Pillangószárnyra vagy bajuszformára hasonlítanak. A terhességi bőrelváltozások és a májfoltok is a terhesség után néhány héttel eltűnnek, a bőr szinte visszanyeri egyenletes színét, illetve pigment-eloszlását. Az elszíneződés okát máig sem lehet pontosan meghatározni. A hormonális hatás döntő szerepet játszhat, hiszen serdülő lányokon is előfordulhat, de megjelenhet a fogamzásgátló tablettákat szedő vagy a spirált viselő nők arcán is. A változás korában gyakran észlelhető a bőrpigment elszaporodása az arcon, az ujjakon, a kézháton és olykor a száj körül is.

A fenti jelenségek a hormonális eltérések megoldódásával többnyire rendezhetők. A maradandó foltok kezelése csak gyakorlott szakorvos közreműködésével lehetséges. A fénysugárzás keltette pigmentfoltok kialakulásának döntő tényezője a hatásos fényvédelem. A kialakult foltok halványítását csak a részletes laboratóriumi vizsgálatokat követően kozmetológus szakorvossal kezeltessük.

Gólyacsípés és anyajegyek

Az érfejlődési rendellenességek legenyhébb formája a tágult hajszál- és gyűjtőerecskék sűrűk hálózataiból kialakult tűzfolt vagy egyszerű éranyajegy. A folt a leggyakrabban egy oldali a bőr aljában vagy esetleg a mélyebb rétegekben is terjedhet. A felszíne a csecsemők esetében élénkebben vörös, kifejezetten síráskor tűnnek elő.

A “gólyacsípés” foltja a tarkótájon az egész élet folyamán jelenlévő, nem növekvő maradandó folt. Az élénkvörös vagy lilásvörös színű foltokban a verő- vagy visszereknek az aránya a döntő. Tanácsos a környező területek és a nyálkahártyák mélyebb rétegeinek részletes vizsgálata is. Az arcon kialakult foltok megítélését és a további teendőket bízzuk a gyermekorvos és a gyermekbőrgyógyász szakorvos véleményére. Az éranyajegyek jelentős része a felnőtt korra kozmetikailag alig jelent zavart. Ha csecsemőnkön észrevesszük e hasonló elváltozást, akkor ne elsősorban a sebészi megoldást keressük, hanem fogadjuk el a gyermek bőrgyógyász szakvéleményét.

A bőr színeltérései közül a leggyakoribbak a barna pigmentet tartalmazó anyajegyek. Igen nagy számban találunk érfejlődési rendellenességeket, a bőrben lévő különböző kiterjedésű és alakú foltokat. Természetesen találunk kötőszövetet zsír, illetve faggyú elemekből kialakult elváltozásokat, anyajegyeket is. Lehetséges több szövetféleség együttes előfordulása egy anyajegyben vagy foltban.

A földi életünk igen nagy adománya, hogy csak igen-igen ritkán hibáznak az öröklésünket szabályozó génjeink.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Szépség és várandósság
  • Legyen szép a bőröd!
  • Terhesség: linea nigra, avagy a sötét csík a pocakon
  • A bőr és a haj védelme
  • Forrás: Anyák Lapja