Család

Harmadfokú hőségriasztást adtak ki szombattól szerda éjfélig

Az ország egész területére harmadfokú hőségriasztást rendeltek el szerda éjfélig.
2023. Július 15.
ventillátor
Az egész ország területére hőségriasztást rendeltek el. (Kép forrása: Getty Images)

Harmadfokú hőségriasztást rendelt el szombat nulla órától szerda éjfélig az ország egész területére az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján – számolt be róla a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleménye alapján az MTI.

Harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri, vagy meghaladja a 27 Celsius-fokot.

A nagy melegben fokozottan ügyelni kell a folyadékbevitelre, ezen kívül 11 és 15 óra között lehetőség szerint érdemes árnyékban tartózkodni – hívta fel rá a figyelmet az NNK és a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Ajánlásuk szerint a szabadtéren dolgozók, illetve a szabadtéri rendezvényeken szórakozók bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a szabadban végzett intenzív fizikai tevékenység, például munkavégzés vagy hosszantartó sportolás hőgutát okozhat, a magas testhőmérséklet (40,5 Celsius fölött) károsíthatja a sejteket és a hőszabályozó központot. Megfelelő kezelés hiányában akár életveszélyes állapot is kialakulhat. Ezt a jelenséget tipikusan fiatal felnőtteken lehet észlelni, akik a rossz közérzet ellenére tovább edzenek.

A kánikulában futni, kerékpározni csak a reggeli vagy az esti órákban ajánlott. Aki mégis biciklitúra mellett dönt a hétvégén, viseljen kalapot, sapkát, álljon meg a közterületi kutaknál, hűtse csuklóját, tarkóját, vizezze be a pólóját – írták a közleményben.

Az autóval közlekedőket is fokozott óvatosságra inti a két szervezet, rájuk is kedvezőtlen hatással lehet a nagy meleg.

Akik a szabadságukat vízparton töltik, a déli órákban kerüljék a napozást, hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, és semmiképpen ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.

Arra is ismét felhívták a figyelmet, hogy a nagy melegben akár 70 Celsius-fok is lehet egy napon parkoló autóban – ezért gyermekeket, kisállatokat ne hagyjon senki a kocsiban! Ha autóban hagyott gyermeket, házikedvencet látunk, azonnal hívjuk a 112-es segélyhívószámot.

A közlemény szerint a hőségben egyre több és egyre nagyobb tüzek keletkeznek a szabadban. A tűzoltók már több mint négyezer szabadtéri tüzet oltottak el idén, amelyeknél tíz ember megsérült, a leégett terület pedig 3100 futballpályának felel meg.

Kiemelték azt is, hogy nyolc vármegyében tűzgyújtási tilalom van, ami azt jelenti, hogy erdőkben és azok kétszáz méteres körzetében tilos tüzet gyújtani – az érintett területeket térképen jelöli a katasztrófavédelem weboldala.

A saját kertünkben továbbra is bográcsozhatunk, grillezhetünk, de fontos, hogy a tüzet egyetlen pillanatra se hagyjuk őrizetlenül.

Forrás: MTI/NNK és BM OKF