Ha a hagyományos burgonyás köretek helyett idén kipróbálnál valami újat, mutatunk három ötletet! Találsz köztük rakott burgonyatornyot, amit például a tepsiben sült változat helyett készíthetsz el, hercegnőburgonyát és egy ízletes burgonyasalátát, a Nosalty recepttárának köszönhetően!
Mini burgonyagratinok
Hozzávalók
- 5 db burgonya
- 100 g vaj (olvasztva (plusz a forma kikenéséhez))
- 1,5 dl habtejszín (langyos)
- 2 evőkanák fokhagymapor
- 1 evőkanák oregánó
- 1 kávéskanál füstölt pirospaprika
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 100 g cheddar sajt
- 50 g parmezán sajt
- petrezselyem ízlés szerint
Elkészítés
- Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. Kenjük ki vajjal a muffinformát.
- A burgonyákat hámozzuk meg. Próbáljuk őket henger alakúra pucolni, hogy illeszkedjen a muffinforma kis mélyedéseibe. Vágjuk le a végeket egyenesre. Mandolinnal vagy éles késsel vágjuk a burgonyákat 2 mm-es szeletekre.
- Halmozzuk a szeletek egy keverőtálba, adjuk hozzá az olvasztott vajat, a langyos tejszínt, a fűszereket (fokhagymaport, oregánót, füstölt piros paprikát). Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
- Reszeljük hozzá a cheddar sajtot és a parmezánt. Jó alaposan keverjük össze az egészet.
- Állítsuk össze a burgonyahalmokat: helyezzük a burgonyaszeleteket a muffinsütőbe úgy, hogy minden réteg közé jusson a sajtos-tejszínes keverékből. A tetejükre is tegyünk a sajtos cuccból, ami majd szépen rápirul.
- Az előmelegített sütőben 30-40 perc alatt megsül. Tálalás előtt 15 percig hagyjuk állni (hűlni). Evőkanál vagy vajazókés segítségével ki tudjuk szedni a formákból. Szórjuk meg friss petrezselyemmel is!
- Ebédre, vacsorára köretként is remek választás. Reggelire tojással és szalonnával tálaljuk. Ha pedig snackként fogyasztjuk, keverjünk hozzá egy tejfölös mártogatót.
Sütés ideje: 20 perc
A receptet ITT találod!
Könnyed hercegnőburgonyák
Hozzávalók
- 600 g burgonya
- 50 g vaj
- 3 g tojássárgája (L-es)
- só ízlés szerint
- szerecsendió ízlés szerint
Elkészítés
- A burgonyát meghámozzuk, feldaraboljuk, és sós vízben megfőzzük.
- Miután megfőtt, leszűrjük róla vizet, krumplinyomón vagy szitán áttörjük, és még langyosan a hideg vajjal kihabosítjuk.
- Fűszerezzük sóval, szerecsendióval, és hozzáadjuk a tojássárgájákat is kevergetés közben. Miután kissé kihűlt, habzsákba töltjük, aminek a végebe csillagcsövet helyeztünk.
- Egy sütőpapíros tepsire rózsákat nyomunk belőle, majd 200 fokra előmelegített sütőben szép aranybarnára sütjük kb. 15-20 perc alatt. Frissen. melegen tálaljuk. Másnaposan már kissé szottyos, de sütőben fel lehet frissíteni!
Sütés hőfoka: 200 °C
Sütés módja: alul-felül sütés
Sütés ideje: 15 perc
A receptet ITT találod!
Hagyományos bécsi burgonyasaláta
Hozzávalók
- 2 közepes db lilahagyma
- 1 teáskanál só
- 1,5 dl almaecet
- 2 evőkanál cukor
- 800 g kifliburgonya
- 1,5 evőkanál mustár
- 2 evőkanál napraforgó olaj
- 200 ml alaplé
- 1 ízlés szerint bors
- 1 csokor snidling
- 1 közepes db újhagyma zöldje
- 1 csokor petrezselyem
Elkészítés
- Vágjuk fel a hagymát finomra, majd öntsük egy keverőtálba. Adjuk hozzá a sót, a cukrot és az ecetet, kavarjuk el, és hagyjuk állni 20 percet. Ily módon a hagyma nem fog megerjedni a burgonyasalátában, ezáltal tovább áll majd el a hűtőben.
- A burgonyát tegyük fel enyhén sós vízben főni, amíg megpuhulnak, utána szűrjük le. Miután kissé kihűlt, vágjuk fel karikákra. Burgonyasalátához érdemes pl. kifliburgonyát használni, ami nem fog szétfőni.
- A hagymás alaphoz adjuk hozzá a mustárt, az olajat és a forró alaplevet. Ehhez használhatunk bármilyen alaplevet, húslevest is.
- Kavarjuk el alaposan, ezután adjuk hozzá a karikákra vágott burgonyát, majd forgassuk össze.
- Tegyük a hűtőbe minimum 2 órára, de lehetőleg egy egész éjszakára, hogy felszívhassa a burgonya a levet, és összeérhessenek az ízek. A burgonyasalátának kissé szaftosnak kell lennie, ha száraznak találnánk, akkor adjunk hozzá egy keveset a folyékony alapanyagokból, amíg elérjük a kívánt állagot.
- Tálalás előtt szórjuk meg a finomra vágott, friss zöldfűszerekkel.
A receptet ITT találod, egy videóval együtt, ami segíti az elkészítést!