Frissítő uborkaleves
Már a színe is frissítő ennek a krémes uborkás finomságnak – az egyik legjobb nyári leves. És a bónusz, hogy még főzni sem kell!
Hozzávalók (4-5 személyre):
- 2-3 nagyobb uborka (nagyjából 1 kg), felkockázva
- 420 gramm görög joghurt
- 3 evőkanál citromlé
- 1 kicsi shallot vagy vöröshagyma, apróra kockázva
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál friss kapor
- 1 evőkanál petrezselyem
- 1 evőkanál tárkony (elhagyható)
- 60 gramm olíva olaj
- só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
- Egy turmixgépben vagy botmixerrel turmixold simára az összes hozzávalót.
- Néhány órára tedd a hűtőbe, vagy akár egész éjszakára.
- Uborkaszeletekkel, fűszerekkel dekorálva tálalhatod, és jól illik hozzá a kruton is.
Egyszerű céklaleves
Ebben a csodaszép színű, édes céklalevesben a legjobb, hogy hidegen és melegen is lehet fogyasztani, ízlés szerint.
Hozzávalók (4 személyre):
- 2 evőkanál olíva olaj
- 1 nagy vöröshagyma, apróra kockázva
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 kg friss cékla, hámozva és felkockázva
- 1,5 liter zöldség alaplé
- só
- bors
Elkészítés:
- Egy nagy edényben hevítsd fel az olajat, és párold meg ezen a hagymát, majd amikor puha, add hozzá a fokhagymát is, és párold még egy percig.
- Add a hagymához a céklát, sózd és borsozd, majd főzd 15 percig.
- Öntsd fel a zöldséget az alaplével, és forrás után tedd takarékra, majd párold 30 percig fedő nélkül, hogy a cékla megpuhuljon. Ha szükséges, még fűszerezd be.
- Hagyd egy kicsit hűlni, majd turmixgéppel vagy botmixerrel turmixold le. Ha kihűlt, tedd hűtőbe néhány órára.
- Tálald krutonnal és/vagy morzsolt fetasajttal.
Nyári kukoricaleves
Napsárga kukoricaleves, ami egyszerre krémes és édes.
Hozzávalók (4 személyre):
- 5-6 csöves kukorica, lefejtve vagy kb. 1 kg fagyasztott kukorica
- 2 liter víz
- 70 g vaj
- 1 gerezd fokhagyma, reszelve
- fél hagyma, finomra szelve
- fél póréhagyma, finomra szelve
- 1 zellerszár, szeletelve
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 200 ml tejszín
- kakukkfű, babérlevél, koriandermag ízlés szerint
Elkészítés:
- Főzd puhára a kukoricaszemeket egy edényben, majd szűrd le.
- Egy edényben olvaszd fel a vajat, majd párold puhára rajta a hagymákat, és add hozzá a zellert is.
- Add hozzá a kukoricaszemeket, sózd és borsozd, majd öntsd fel vízzel, és add hozzá a többi fűszert is.
- Forrás után vedd takarékra, és főzd 20 percig. Ezután add hozzá a tejszínt, és főzd még 2-3 percig.
- Hagyd hűlni, majd ha már kihűlt, turmixold le. Ha nagyon darabos, egy szűrőn szűrd át.
- Tedd hűtőbe néhány órára. Tálald apróra vágott újhagymával, krutonnal.
Források: foodandwine.com, bbcgoodfood.com, recipetineats.com