Család

Három hideg leves recept a nyári kánikulára

A hideg gyümölcslevesek mellett a zöldségekből készülteket is érdemes kipróbálni – ehhez hoztunk három receptet!
2023. Június 26.
uborkaleves
(A kép illusztráció. Kép forrása: Getty Images)

Frissítő uborkaleves

Már a színe is frissítő ennek a krémes uborkás finomságnak – az egyik legjobb nyári leves. És a bónusz, hogy még főzni sem kell!

Hozzávalók (4-5 személyre):

  • 2-3 nagyobb uborka (nagyjából 1 kg), felkockázva
  • 420 gramm görög joghurt
  • 3 evőkanál citromlé
  • 1 kicsi shallot vagy vöröshagyma, apróra kockázva
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál friss kapor
  • 1 evőkanál petrezselyem
  • 1 evőkanál tárkony (elhagyható)
  • 60 gramm olíva olaj
  • só és bors ízlés szerint

Elkészítés:

  1. Egy turmixgépben vagy botmixerrel turmixold simára az összes hozzávalót.
  2. Néhány órára tedd a hűtőbe, vagy akár egész éjszakára.
  3. Uborkaszeletekkel, fűszerekkel dekorálva tálalhatod, és jól illik hozzá a kruton is.

 

Egyszerű céklaleves

Ebben a csodaszép színű, édes céklalevesben a legjobb, hogy hidegen és melegen is lehet fogyasztani, ízlés szerint.

Hozzávalók (4 személyre):

  • 2 evőkanál olíva olaj
  • 1 nagy vöröshagyma, apróra kockázva
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 kg friss cékla, hámozva és felkockázva
  • 1,5 liter zöldség alaplé
  • bors

Elkészítés:

  1. Egy nagy edényben hevítsd fel az olajat, és párold meg ezen a hagymát, majd amikor puha, add hozzá a fokhagymát is, és párold még egy percig.
  2. Add a hagymához a céklát, sózd és borsozd, majd főzd 15 percig.
  3. Öntsd fel a zöldséget az alaplével, és forrás után tedd takarékra, majd párold 30 percig fedő nélkül, hogy a cékla megpuhuljon. Ha szükséges, még fűszerezd be.
  4. Hagyd egy kicsit hűlni, majd turmixgéppel vagy botmixerrel turmixold le. Ha kihűlt, tedd hűtőbe néhány órára.
  5. Tálald krutonnal és/vagy morzsolt fetasajttal.

 

Nyári kukoricaleves

Napsárga kukoricaleves, ami egyszerre krémes és édes.

Hozzávalók (4 személyre):

  • 5-6 csöves kukorica, lefejtve vagy kb. 1 kg fagyasztott kukorica
  • 2 liter víz
  • 70 g vaj
  • 1 gerezd fokhagyma, reszelve
  • fél hagyma, finomra szelve
  • fél póréhagyma, finomra szelve
  • 1 zellerszár, szeletelve
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 200 ml tejszín
  • kakukkfű, babérlevél, koriandermag ízlés szerint

Elkészítés:

  1. Főzd puhára a kukoricaszemeket egy edényben, majd szűrd le.
  2. Egy edényben olvaszd fel a vajat, majd párold puhára rajta a hagymákat, és add hozzá a zellert is.
  3. Add hozzá a kukoricaszemeket, sózd és borsozd, majd öntsd fel vízzel, és add hozzá a többi fűszert is.
  4. Forrás után vedd takarékra, és főzd 20 percig. Ezután add hozzá a tejszínt, és főzd még 2-3 percig.
  5. Hagyd hűlni, majd ha már kihűlt, turmixold le. Ha nagyon darabos, egy szűrőn szűrd át.
  6. Tedd hűtőbe néhány órára. Tálald apróra vágott újhagymával, krutonnal.

 

Források: foodandwine.com, bbcgoodfood.com, recipetineats.com