Zserbó
Ki ne ismerné a zserbót? A sütemény eredete homályos, különféle eredetlegendák kapcsolódnak hozzá. Egyes elképzelések szerint Emil Gerbeaud (1854–1919) francia cukrászmester találta fel a süteményt, más források azonban úgy tartják, hogy a zserbó azon sütemények egyike volt, melyek megalapozták Gerbeaud cukrászda hírnevét.
A zserbó nem maradhat ki a karácsonyi receptek közül. Érdemes nekiállni zserbót készíteni, noha egyáltalán nem jár kis munkával és idővel. Mi most a Chili és Vanília, azaz Mautner Zsófi receptjét hoztuk el nektek. Az alábbi mennyiségből egy nagy tepsinyi adag készül.
Hozzávalók
Tészta:
- 2 dl tej
- 1 teáskanál cukor
- 2,5 dkg élesztő
- 70 dkg liszt
- 3 teáskanál só
- 10 dkg porcukor
- 40 dkg puha vaj
- 1 tojás
- 1 tojás a tetejére
Töltelék:
- 1,2 kg házi sárgabaracklekvár
- 60 dkg darált dió
- 30 dkg porcukor
- só
- 1 citrom reszelt héja
Csokoládémáz:
- 25 dkg porcukor
- 5 dkg keserűkakaó-por
- 3 dl forró víz
- 20 dkg étcsokoládé
- 10 dkg vaj
Elkészítés:
Az élesztőt a cukorral langyos tejben felfuttatjuk.
Egy nagy keverőtálba tesszük a lisztet, a porcukrot, a sót, a puha vajat és a tojást. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt a tejjel, majd robotgép dagasztókarjával összekeverjük. Amikor nagyjából összeállt, kézzel összegyúrjuk. Bucit formázunk belőle, fóliába csomagoljuk, és a hűtőben egy órán át pihentetjük.
A tésztát négy egyforma bucira vágjuk.
Gyúródeszkán kiterítünk egy pontosan akkora sütőpapírt, amekkora a tepsi, ezen nyújtjuk ki az első tésztaalapot. Teljesen fedje be a papírt. Ezt sütőpapírostul áthelyezzük a tepsibe.
A sárgabaracklekvárt és a diót három részre osztjuk. A diót összekeverjük a porcukorral, sóval és a reszelt citromhéjjal.
Az első réteg tésztát megkenjük a sárgabaracklekvár egyharmadával, majd megszórjuk a cukros dió egyharmadával. Ezt követően megismételjük ugyanezt mindegyik réteggel. Összesen négy tésztarétegünk és három töltelékrétegünk lesz. A tészta rétegeit egészen vékonyra kell nyújtani.
Az utolsó rétegre nem kerül töltelék, erre jön majd a csokoládémáz. A tetejét megkenjük egy felvert tojással, és villával megszurkáljuk.
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, és a zserbót 70-75 percig sütjük, amíg a teteje aranybarnára pirul. Hagyjuk teljesen lehűlni.
A csokoládémázhoz egy kis lábasban összeforraljuk a cukrot, a vizet és a kakaóport. A csokoládét felaprítjuk, majd ráöntjük a forró, kakaós szirupot. Elkeverjük, hogy a csokoládé felolvadjon, majd hozzáadjuk a vajat is. A mázat kissé lehűtjük, hogy egy picit besűrűsödjön.
Mielőtt rákenjük a mázat, a tetejét vékonyan megkenjük egy-két evőkanál baracklekvárral, így jobban tapad hozzá.
Ráöntjük a zserbóra a csokoládémázat, és fémlapát segítségével elegyengetjük. Teljesen lehűtjük, majd betehetjük a kész zserbót a hűtőbe. Jót tesz neki, ha szeletelés előtt áll egy-két napig.
Karácsonyi mézes süti
Nem hiányozhat a karácsonyi hangulat fokozásához a mézeskalács. Íme, a Nosalty receptje, egy könnyen elkészíthető karácsonyi mézes süti.
Hozzávalók
- 75 dkg finomliszt
- 35 dkg cukor
- 1 ek szódabikarbóna
- 30 dkg margarin
- 3 db tojás
- 14 g mézeskalács fűszerkeverék
- 4 ek méz
- 1 db tojás (a tészta tetejére)
Elkészítés:
A száraz hozzávalókat egy tálba tesszük, és jól összekeverjük.
Hozzáadjuk a többi alapanyagot, és tésztává gyúrjuk.
Az összegyúrt tésztát 2-3 órát pihentetjük, majd pihentetés után lisztezett gyúródeszkán kb. 5 mm vastagra nyújtjuk.
Ezután különböző formákat szaggatunk a tésztából, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.
Tojással megkenjük a kiszaggatott formák tetejét.
Előmelegített sütőben 175 fokon kb. 5 percig sütjük.
Narancsos csillagok
Sokan szeretik az aprósüteményeket (is) karácsonykor. Az isler, linzer, vaníliás kifli szinte alap, most a Nosalty receptjét hoztuk, egy finom, könnyen elkészíthető narancsos süteményt.
Hozzávalók
A tésztához
- 30 dkg finomliszt
- 2 csipet sütőpor
- 10 dkg cukor
- 2 narancsból nyert reszelt narancshéj
- 2 narancsból nyert narancslé
- 20 dkg vaj (vagy margarin)
- 2 csipet sáfrány (elhagyható)
- 2 db tojássárgája
A teteje
- 10 dkg porcukor
- 1 evőkanál narancslé
- 1 ek rum (ez is lehet narancslé)
- 2 dkg kandírozott narancshéj
Elkészítés:
A lisztet összekeverjük a sütőporral, a cukorral, a narancshéjjal, a sáfránnyal és egy csipet sóval.
Elmorzsoljuk benne a vajat.
A tojások sárgájával és 1-2 evőkanál narancslével tésztává gyúrjuk.
Cipóvá formázzuk, fóliába csomagoljuk, és egy órát pihentetjük a hűtőben.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük, a tepsit sütőpapírral kibéleljük.
A tésztát két réteg fólia között vékonyra (kb. 2-3 mm vastagra) nyújtjuk, és csillagokat szúrunk ki belőle.
A csillagokat a tepsire rakjuk, és kb. 10-15 percig sütjük őket 180 fokon.
A mázhoz a hozzávalókat alaposan összekeverjük, hogy egy sűrű masszát kapjunk.
A masszával becsíkozzuk a csillagokat, és egy-egy szem narancshéjat teszünk a tetejükre.
Forrás: Gyerekszoba.hu