Akár hidegen felszelt sültek, fasírtgolyók, kaszinótojás vagy virsli mellé is tökéletes köret lehet egy finom majonézes saláta. Legyen ez például egy klasszikus krumplisaláta vagy franciasaláta, vagy éppen egy különleges lencsesaláta. Ezekhez mutatunk recepteket, a Nosalty recepttárának köszönhetően!
Klasszikus majonézes krumplisaláta
Hozzávalók
- 1 kg újkrumpli (vagy apróbb szemű piros burgonya)
- 2 közepes fej lilahagyma
- 1 l víz
- 80 g cukor
- 50 ml ecet
- 1 teáskanál só
- 6 evőkanál majonéz (ízlés szerint)
- 250 ml tejföl
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 1 evőkanál mustár
- 1 csokor snidling
- 1 csokor petrezselyem
- 2 evőkanál cukor
Elkészítés
- A burgonyákat megpucoljuk, és sós vízben feltesszük főni. (Ne főzzük szét őket teljesen, maradjon meg a tartásuk.)
- Amíg fő a burgonya, készítsük el az ecetes-cukros pácot és a majonézes mártást.
- A krumplipáchoz egy mély tálban keverjük el a langyos vizet a cukorral, a sóval és az ecettel. Ha szükséges, adjunk hozzá még plusz ecetet vagy cukrot. A végeredménynek savanykás-édesnek kell lennie.
- Vágjuk finomra a lilahagymát, a snidlinget és a petrezselymet. Az öntethez egy tálban keverjük el a majonézt a tejföllel, mustárral, cukorral, ízlés szerint sóval, borssal és a finomra aprított hagymával és fűszernövényekkel. Kóstoljuk meg, hogy kellően harmonizálnak-e az ízek.
- A megfőtt burgonyát szűrjük le, és öntsük fel hideg vízzel, majd hagyjuk hűlni kb. negyed órát (nem kell teljesen kihűlnie, csak annyira, hogy ne legyen forró, és szeletelhető legyen). Ezt követően karikázzuk fel, és tegyük bele a páclébe. Ebben hagyjuk állni 1-2 órát, amíg teljesen kihűl (hűtőben).
- Szűrjük le a burgonyát, és tegyük át a majonézes keverékbe. Forgassuk át jó alaposan, és rakjuk a hűtőbe 1-2 órára, hogy összeérjenek az ízek.
- Finomra vágott snidlinggel és lila hagymával (vagy akár sült hagymával) megszórva tálaljuk.
Az eredeti receptet ITT találod!
Szilveszteri majonézes lencsesaláta
Hozzávalók
- 250 g lencse
- 2 közepes db piros kaliforniai paprika
- 200 g bébirépa
- 1 db salottahagyma
- 250 g csicseriborsó (konzerv)
- só csipet
- bors ízlés szerint
- 1 csokor koriander
- 200 g majonéz
- 50 ml olívaolaj
- 200 g füstölt szalonna
- 100 g csemegeuborka
- 1 evőkanál mustár
- 1 evőkanál méz
- római kömény ízlés szerint (opcionális)
- 1 fél citromból nyert citromlé
Elkészítés
- A lencsét tegyük egy lábasba, adjuk hozzá a babérleveleket és a kakukkfűágat. Ízlés szerint sózzuk-borsozzuk, engedjük fel bő vízzel és főzzük puhára (de ne főzzük szét). Amikor kész, szűrjük le, hagyjuk lecsepegni és kissé kihűli. Ezzel egyidőben blansírozzuk meg a bébirépákat. (A lencse mellé is bedobhatjuk, a leszűrés előtt 6-8 perccel.)
- A sonkahagymát vágjuk finomra. A kaliforniai paprikát kockázzuk 1×1 centis darabokra. A csemege uborkát és a blansírozott répát szintúgy 1×1 centis karikákra vágjuk. Adjuk őket a lencséhez a lecsepegtetett csicseriborsóval együtt, és forgassuk össze.
- A majonézt keverjük össze a mustárral, a mézzel, az olívaolajjal, a citromlével és a finom vágott korianderrel. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és adjunk hozzá egy kis római köményt. A lencsés keveréket öntsük nyakon a majonézes dresszinggel, és jól keverjük össze.
- Tegyük egy nagy tálba, fedjük be fóliával, majd tegyük a hűtőbe 2-3 órára, hogy jó alaposan összeérjenek az ízek.
- Tálalás előtt szórjuk meg az egészet durvára vágott korianderrel, majd kínáljunk mellé sült szalonnakockákat és friss kenyérféléket.
Az eredeti receptet ITT találod!
Franciasaláta házi majonézzel
Hozzávalók
A salátához
- 2 közepes db sárgarépa
- 30 dkg zöldborsó
- 1 nagy db alma
- 8 db csemegeuborka
Az öntethez
- 2 db tojássárgája
- 2 dl napraforgó olaj
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 0,5 evőkanál mustár
- 1,5 dl tejföl
- 0,5 csapott evőkanál porcukor
Elkészítés
A salátához
- A sárgarépát megpucoljuk, felkockázzuk. Sós vízben főzzük 15 percig, majd hozzáadjuk a zöldborsót, és még 5 percig főzzük, majd leszűrjük őket.
- Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk és felkockázzuk, a csemegeuborkát szintén.
- Az összes felkockázott hozzávalót egy nagy tálba öntjük.
Az öntethez
- A tojássárgákat gépi habverővel felverjük, és közben eleinte cseppenként, majd vékony sugárban hozzáöntjük a napraforgó olajat.
- Ízesítjük sóval, borssal, porcukorral és mustárral, majd hozzáadjuk a tejfölt, és jól elkeverjük.
- Összeforgatjuk a salátalappal, és legalább 3 órára hűtőbe tesszük fogyasztás előtt.
Az eredeti receptet ITT találod, egy videóval együtt, ami segíti az elkészítést!