Igazi nyári csemege a főtt csöves kukorica. Ha főzöl egy nagyobb adagot, és esetleg van belőle maradék, ahhoz adunk néhány tippet, hogyan használhatod fel.
A kukoricafőzéssel kapcsolatban van néhány megosztó kérdés, mint hogy meddig főzzük, tegyünk-e sót a vízbe. A Taste of Home felhívja rá a figyelmet, hogy a csemegekukoricát könnyen túl is főzhetjük, amitől a szemek keményebbek lehetnek, és veszítenek az édességükből is. Ezért a friss csemegekukoricának elég lehet néhány perc is, a zsengeségétől függően (a Sokszínű Vidék egy korábbi írása alapján akár 7-10 perc is a forrás után). Mi azt javasoljuk, hogy villa segítségével szedj le néhány szemet 7-10 perc után, és ha még nem elég puha, akkor főzd tovább, majd tarts egy újabb kóstolást.
A Taste of Home szerint szintén keményebbek lehetnek a kukoricaszemek, ha megsózzuk a vizet, ezért inkább főzés után, a még forró kukoricákat sózd meg.
További tipp, hogy a zsenge leveleket tedd a fazék aljába, és erre helyezd a kukoricacsöveket, majd így öntsd fel vízzel a főzéshez.
Ha túl nagy adag lett a kukorica, és nem fogyott el az összes, azt számos ételben fel tudod használni. Mi most egy salátára, egy tésztára és egy quesadillara hoztunk ötleteket.
Nyári kukoricás saláta
Hozzávalók (kb. 4-6 adag):
- 2-3 cső kukorica
- 1-2 darab uborka
- 3 darab közepes paradicsom
- 1 kisebb fej lilahagyma
- 2 evőkanál olíva olaj
- 1 evőkanál citromlé
- 1 kis gerezd reszelt fokhagyma (elhagyható)
- ½ teáskanál só
- bors, friss bazsalikom, petrezselyem vagy menta (ízlés szerint)
Elkészítés:
- Az uborkát és a paradicsomot kockázd fel, a felezett vagy negyedelt hagymát pedig vágd fel nagyon vékony csíkokra.
- A kukoricaszemeket fejtsd le a csövekről, és keverd össze egy nagy tálban a többi zöldséggel.
- Keverd össze az olajat a citromlével, a fokhagymával és a fűszerekkel egy kis tálban, majd locsold meg ezzel a zöldségeket, és keverd alaposan össze.
- A salátához ízlés szerint adhatsz sajtot, feta sajtot, mozzarellát, főtt tojást, csirkét, sonkát, kenyérkockákat vagy akár tésztát, ha egy kiadósabb, hideg ételt készítenél.
Tejszínes-csirkés-zöldséges tészta
Hozzávalók (4 adaghoz):
- 1 evőkanál olíva olaj
- 1 fej hagyma, felkockázva
- 400 g csirkemellfilé, felkockázva
- 2 gerezd reszelt fokhagyma
- 200 ml tejszín
- 400 g fusili tészta
- 100 g brokkoli, rózsákra szedve
- 100 g csemege kukorica
- só, bors, petrezselyem, ízlés szerint
Elkészítés:
- Egy serpenyőben hevíts olajat, majd pirítsd le rajta a hagymát. Add hozzá a csirkét, és pirítsd le.
- Add hozzá a fokhagymát, sózd és borsozd, majd add hozzá a tejszínt. Alacsony lángon párold, amíg a csirke meg nem puhul.
- Főzd ki a tésztát sós vízben, majd 3 perccel a főzésidő vége előtt add hozzá a brokkolit. (Ha fagyasztott brokkolit használsz, azt főzd meg inkább külön.)
- A leszűrt tésztát és brokkolit add a krémes-csirkés mártáshoz, majd keverd hozzá a kukoricát is. Fűszerezd ízlés szerint.
- Fogyaszthatjátok így is, vagy akár össze is sütheted egy hőálló tálban, sajttal megszórva.
Csirkés-babos-kukoricás quesadilla
Hozzávalók (4 adaghoz):
- 1 evőkanál olíva olaj
- fél fej hagyma vagy lilahagyma, vékonyan felszeletelve
- 1 gerezd reszelt fokhagyma
- 1 darab kápiapaprika vagy kaliforniai paprika, vékony csíkokra vágva
- 200 g csíkozott, lepirított csirkemell
- 1 konzerv vörös vagy fekete bab, lecsepegtetve, átöblítve
- 1-2 cső kukorica, leszemezve
- ¾ teáskanál só, ¼ teáskanál kömény, ¼ teáskanál fűszerpaprika, ¼ teáskanál füstölt paprika (ha nincs, akkor duplázd a fűszerpaprikát)
- bors ízlés szerint, felnőtteknek chili ízlés szerint
- 1-2 evőkanál friss petrezselyem
- 20-25 dkg reszelt sajt
- 8 tortilla lap, kb. 20 cm átmérőjű
Elkészítés:
- Hevítsd fel az olajat egy serpenyőben, majd pirítsd le rajta a hagymát és add hozzá a paprikát, és pirítsd le.
- Add hozzá a fokhagymát is, majd a pirított csirkekockákat, a babot és a kukoricát, és szórd meg a fűszerekkel.
- Alacsony lángon, folyamatosan kevergetve főzd nagyjából 5 percig, majd add hozzá a friss zöldfűszert.
- Tegyél a pultra 4 tortilla lapot, majd mindegyiket szórd meg reszelt sajttal (a sajt nyolcadával darabonként), majd a sajtra tegyél a serpenyős csirkés-babos-kukoricás keverékből is. (Ízlés szerint tehetsz némelyikbe borsot, chillit.) Szórd meg ezt is sajttal, majd tedd a maradék tortilla lapokat ezeknek a tetejére.
- Forró serpenyőben süsd aranybarnára a quesadilla-k mindkét oldalát. Óvatosan fordítsd meg a quesadilla-kat, használj hozzá műanyag fordító lapátot.
- Hagyd egy deszkán 2-3 percet hűlni a kész ételt, majd vágd cikkelyekre.
- Tálalhatod tejföllel, vékonyan felszelt újhagymával, köretként bármilyen zöldséggel.
Források: thespruceeats.com, easypeasyfoodie.com, theseasonedmom.com