Család

Három receptötlet maradék főtt kukoricával

Mutatunk néhány ötletet, ha megmaradt valamennyi a főtt kukoricából.
2023. Július 11.
főtt kukorica
A főtt kukorica az egyik legízletesebb nyári csemege. (Kép forrása: Getty Images)

Igazi nyári csemege a főtt csöves kukorica. Ha főzöl egy nagyobb adagot, és esetleg van belőle maradék, ahhoz adunk néhány tippet, hogyan használhatod fel.

A kukoricafőzéssel kapcsolatban van néhány megosztó kérdés, mint hogy meddig főzzük, tegyünk-e sót a vízbe. A Taste of Home felhívja rá a figyelmet, hogy a csemegekukoricát könnyen túl is főzhetjük, amitől a szemek keményebbek lehetnek, és veszítenek az édességükből is. Ezért a friss csemegekukoricának elég lehet néhány perc is, a zsengeségétől függően (a Sokszínű Vidék egy korábbi írása alapján akár 7-10 perc is a forrás után). Mi azt javasoljuk, hogy villa segítségével szedj le néhány szemet 7-10 perc után, és ha még nem elég puha, akkor főzd tovább, majd tarts egy újabb kóstolást.

A Taste of Home szerint szintén keményebbek lehetnek a kukoricaszemek, ha megsózzuk a vizet, ezért inkább főzés után, a még forró kukoricákat sózd meg.

További tipp, hogy a zsenge leveleket tedd a fazék aljába, és erre helyezd a kukoricacsöveket, majd így öntsd fel vízzel a főzéshez.

Ha túl nagy adag lett a kukorica, és nem fogyott el az összes, azt számos ételben fel tudod használni. Mi most egy salátára, egy tésztára és egy quesadillara hoztunk ötleteket.

 

Nyári kukoricás saláta

Hozzávalók (kb. 4-6 adag):

  • 2-3 cső kukorica
  • 1-2 darab uborka
  • 3 darab közepes paradicsom
  • 1 kisebb fej lilahagyma
  • 2 evőkanál olíva olaj
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 kis gerezd reszelt fokhagyma (elhagyható)
  • ½ teáskanál só
  • bors, friss bazsalikom, petrezselyem vagy menta (ízlés szerint)

Elkészítés:

  1. Az uborkát és a paradicsomot kockázd fel, a felezett vagy negyedelt hagymát pedig vágd fel nagyon vékony csíkokra.
  2. A kukoricaszemeket fejtsd le a csövekről, és keverd össze egy nagy tálban a többi zöldséggel.
  3. Keverd össze az olajat a citromlével, a fokhagymával és a fűszerekkel egy kis tálban, majd locsold meg ezzel a zöldségeket, és keverd alaposan össze.
  4. A salátához ízlés szerint adhatsz sajtot, feta sajtot, mozzarellát, főtt tojást, csirkét, sonkát, kenyérkockákat vagy akár tésztát, ha egy kiadósabb, hideg ételt készítenél.

 

Tejszínes-csirkés-zöldséges tészta

Hozzávalók (4 adaghoz):

  • 1 evőkanál olíva olaj
  • 1 fej hagyma, felkockázva
  • 400 g csirkemellfilé, felkockázva
  • 2 gerezd reszelt fokhagyma
  • 200 ml tejszín
  • 400 g fusili tészta
  • 100 g brokkoli, rózsákra szedve
  • 100 g csemege kukorica
  • só, bors, petrezselyem, ízlés szerint

Elkészítés:

  1. Egy serpenyőben hevíts olajat, majd pirítsd le rajta a hagymát. Add hozzá a csirkét, és pirítsd le.
  2. Add hozzá a fokhagymát, sózd és borsozd, majd add hozzá a tejszínt. Alacsony lángon párold, amíg a csirke meg nem puhul.
  3. Főzd ki a tésztát sós vízben, majd 3 perccel a főzésidő vége előtt add hozzá a brokkolit. (Ha fagyasztott brokkolit használsz, azt főzd meg inkább külön.)
  4. A leszűrt tésztát és brokkolit add a krémes-csirkés mártáshoz, majd keverd hozzá a kukoricát is. Fűszerezd ízlés szerint.
  5. Fogyaszthatjátok így is, vagy akár össze is sütheted egy hőálló tálban, sajttal megszórva.

 

Csirkés-babos-kukoricás quesadilla                           

Hozzávalók (4 adaghoz):

  • 1 evőkanál olíva olaj
  • fél fej hagyma vagy lilahagyma, vékonyan felszeletelve
  • 1 gerezd reszelt fokhagyma
  • 1 darab kápiapaprika vagy kaliforniai paprika, vékony csíkokra vágva
  • 200 g csíkozott, lepirított csirkemell
  • 1 konzerv vörös vagy fekete bab, lecsepegtetve, átöblítve
  • 1-2 cső kukorica, leszemezve
  • ¾ teáskanál só, ¼ teáskanál kömény, ¼ teáskanál fűszerpaprika, ¼ teáskanál füstölt paprika (ha nincs, akkor duplázd a fűszerpaprikát)
  • bors ízlés szerint, felnőtteknek chili ízlés szerint
  • 1-2 evőkanál friss petrezselyem
  • 20-25 dkg reszelt sajt
  • 8 tortilla lap, kb. 20 cm átmérőjű

Elkészítés:

  1. Hevítsd fel az olajat egy serpenyőben, majd pirítsd le rajta a hagymát és add hozzá a paprikát, és pirítsd le.
  2. Add hozzá a fokhagymát is, majd a pirított csirkekockákat, a babot és a kukoricát, és szórd meg a fűszerekkel.
  3. Alacsony lángon, folyamatosan kevergetve főzd nagyjából 5 percig, majd add hozzá a friss zöldfűszert.
  4. Tegyél a pultra 4 tortilla lapot, majd mindegyiket szórd meg reszelt sajttal (a sajt nyolcadával darabonként), majd a sajtra tegyél a serpenyős csirkés-babos-kukoricás keverékből is. (Ízlés szerint tehetsz némelyikbe borsot, chillit.) Szórd meg ezt is sajttal, majd tedd a maradék tortilla lapokat ezeknek a tetejére.
  5. Forró serpenyőben süsd aranybarnára a quesadilla-k mindkét oldalát. Óvatosan fordítsd meg a quesadilla-kat, használj hozzá műanyag fordító lapátot.
  6. Hagyd egy deszkán 2-3 percet hűlni a kész ételt, majd vágd cikkelyekre.
  7. Tálalhatod tejföllel, vékonyan felszelt újhagymával, köretként bármilyen zöldséggel.

 

Források: thespruceeats.com, easypeasyfoodie.com, theseasonedmom.com