A bolgár konyha igazi remek balkáni gasztronómiai élményeket tartogat, bővelkedik az ízekben, alapanyagokban a sajtokban, joghurtokban és friss zöldségekben. Persze a húsok sem hiányozhatnak a bolgár konyhából. Mivel nem ritka arrafelé a kánikula, ezért nem meglepő módon hűsítő levesek is megtalálhatók a nemzeti konyha kínálatában. Ilyen hidegen fogyasztandó hűsítő leves a tarator, a bolgár uborkaleves, ami villámgyorsan elkészíthető, nem mellesleg nagyon finom. Íme, a recept:
Hozzávalók:
5 dl joghurt, ha lehet sűrűbb típus
1-2 kígyóuborka, mérettől függően
2-3 gerezd fokhagyma
fél csokor kapor
egy marék apróra tört dió
só
bors
olívaolaj (elhagyható)
Elkészítés:
Reszeljük le a meghámozott uborkát, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, a kaprot, a sót, borsot. Keverjük simára a joghurtot, öntsük az uborkára, adjunk hozzá olívaolajat, majd annyi vizet, hogy a keverék megfelelő állagú legyen. Tegyük a hűtőbe. Tálaláskor szórjuk meg dióval és pár csepp olívaolajjal.