
(Kép forrása: Getty Images)
A farsangi időszak finomsága a fánk, amiből számos típus létezik, különféle töltelékekkel és mázakkal. Ha idén egy kicsit egészségesebben készítenéd el, érdemes megfogadni a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének tippjeit, amiket Facebook-oldalukon osztottak meg. Hogyan süthetsz fánkot úgy, hogy kevésbé legyen olajos, cukros, mégis puha és finom maradjon?
„Készítsd teljes kiőrlésű liszttel! A teljes kiőrlésű liszt rostokban gazdagabb, mint a hagyományos finomliszt, így lassabban emeli meg a vércukorszintet. Próbáld ki 50-50%-os aránnyal, így az állaga még könnyed marad, de rostban gazdagabb lesz!” – írják Facebook-bejegyzésükben.
A cukor csökkentésére bizonyos fűszerek használatát ajánlják, mint például a vanília és a fahéj, melyek fokozzák az édes ízeket, így kevesebb hozzáadott cukor is elég lehet. Az olaj használatával kapcsolatban óvatosságra intenek: a klasszikus bő olajban sütés helyett sütőben sütőpapíron vagy air fryerben sütést javasolnak. „Ha mégis a hagyományos módszernél maradsz, ügyelj rá, hogy forró zsiradékba tedd a fánktésztát, így nem szívja meg magát annyira az olajjal” – javasolják.
A töltelékhez pedig azt ajánlják, hogy válasszunk magas gyümölcs- és alacsony hozzáadott cukortartalmú lekvárt, de gyümölcspüré vagy túrókrém is kerülhet a fánkokba.