Nagyon egyszerűen készíthetsz házi jégkrémet banánból, amihez csupán fagyasztott banánkarikákra és egy kevés folyadékra lesz szükséged. Ez utóbbi lehet tej vagy a tejtermékmentes változathoz akár valamilyen növényi tejalternatíva. A banán miatt eleve édes lesz a fagyi, de ízlés szerint cukorral, mézzel, édesítővel még tovább fokozhatod az édességet.
A Simply Recipes négy adagra négy darab felkarikázott banánból, fél teáskanál vanília kivonatból és két evőkanál tejből ajánlja a receptet a házi banán fagyihoz – angol nevén nice cream-hez.
A banánokat vékonyan karikázd fel, és tedd sütőpapírral bélelt tálcára a szeleteket, majd így a fagyasztóba. Ha nem használod fel ezeket azonnal, miután megfagytak, tedd a karikákat jól záródó zacskóba vagy dobozba, és úgy vissza a fagyasztóba. Az elkészítésnél tedd a tejet és a vanília aromát a késes aprítóba, majd tedd bele a fagyott banánkarikákat is.
Amire figyelj, ha elkészíted ezt az édességet, hogy elég nagy teljesítményű késes aprítóval vagy turmixgéppel állj neki, ami jeges alapanyaggal is könnyen elbánik. Adhatsz hozzá egy kevés meleg vizet vagy meleg tejet is, hogy megolvassza a banánkarikákat egy kicsit – ha a végeredményt lágynak ítéled, még vissza tudod tenni a fagyasztóba egy időre.
Az alap vaníliás ízű krémet természetesen többféle ízesítéssel is elkészítheted. A csokis változathoz adj hozzá négy evőkanál cukrozatlan kakaóport a fenti recepthez, a mogyoróvajashoz két evőkanál mézet és nagyjából 60 gramm mogyoróvajat, az epreshez, málnáshoz vagy áfonyáshoz pedig egy csészényit a fagyasztott gyümölcsből, és egy-két evőkanál mézet, turmixolás előtt. De keverhetsz a kész jégkrémbe is csokidarabokat, vagy megszórhatod gyümölcsökkel – ízesítsd kedvetek szerint!