Baba

Finom, egészéges és még szépít is

Magas a C-vitamin tartalma, karcsúsít, ráadásul finom is: ki ne szeretné az epret?
2016. Május 06.

Az eper nemcsak finom, de nagyon egészséges is

Sokan nem gondolnák, de az eper, ez a piros, édes gyümölcs nem csupán az ízlelőbimbóinkat kényezteti, de még egy sor fantasztikus élettani hatással is rendelkezik. Az egyik legjobb tulajdonsága kétségtelenül az, hogy az édessége ellenére lelkiismeret-furdalás nélkül élvezhetjük, hiszen minél többet fogyasztunk belőle, annál karcsúbbak leszünk. A benne lévő mangán ugyanis segíti a zsírégetésért felelős enzimek, ezenkívül az anyagcserét serkentő pajzsmirigyhormonok termelődését, a kálium és asparagin nevű fehérje-építő kocka pedig vízhajtó hatású.

Ha természetes C-vitamin forrásra gondolunk, először általában a narancs vagy a citrom jut az eszünkbe, holott ebből a vitaminból az eperben is bőven találni,10 dkg eperben ugyanis 50 mg C-vitamin van, és így segít abban, hogy a vér folyékony maradjon, a bioaspirin tartalma pedig csökkenti a gyulladást és fékezi a fájdalmat, ezen kívül segít leküzdeni a fejfájást és a migrént. A C-vitamin tartalma ezen kívül erősíti a hajszálereket és a sejtfalat. Ha pedig ez még nem lenne elég, akkor segíti a bőr petyhüdését megakadályozó kollagén termelését is.

Az eper kálium és magnézium tartalmán kívül az E- és C-vitaminja csökkenti a koleszterinszintet és a túl magas vérnyomást, megelőzi a trombózist és a vérerek beszűkülését, így az infarktust is.

A cink és a C-vitamin páros a vírusok és a baktériumok elleni küzdelemben segíti az immunrendszert. A cink már azért sem elhanyagolandó, mert ez az immunrendszerünk egyik alappillére, nélkülözhetetlen a test számára, közvetlenül hat a különféle immunsejtekre és aktívan részt vesz a baba természetes védekezőképességének megfelelő fejlődésében.

Az eper vastartalma segíti a vér oxigén szállítását, folsav tartalma segíti a vérképződést, és a boldogsághormonokat is.

Egyet a mamának, egyet a babának

Epret a szakemberek inkább 10-11 hónapos kortól ajánlanak, az apró magvas, nehezen tisztítható gyümölcsöt (mint amilyen például a málna is), ne adjuk ennél korábban a kisbabánknak. Az eper ráadásul hisztamin felszabadulást is kiválthat, ezért ha lehet, inkább várjunk vele, mielőtt a gyermekünket megkínálnánk vele, és legyünk óvatosak az első alkalommal!

Készítenél valami epres finomságot? Íme egy mennyei, könnyen elkészíthető ricottás eperdesszert!

Ezek is érdekelhetnek: