Család

Így lehet visszahozni a kapcsolatba a szerelmet

Hogy lehet az, hogy a kezdetben oly varázslatos kapcsolatban idővel nem lesz több nevetés, izgalom, meghittség? Létezik-e olyan párkapcsolat, ami meg tudja őrizni akár évtizedeken át is azt a varázst, ahonnan minden elindult?
2022. Október 19.
Boldog pár a tengerparton

Jeffrey Bernstein Ph.D. 30 éve pszichológus, családokkal és párokkal is dolgozik. A psychologytoday.com-on megjelent cikkében az alábbi pontokban foglalta össze tapasztalatait arról, hogy mik vezetnek egy kapcsolat kiüresedéséhez, majd az elvásáshoz.  Hova tűnik idővel az az elképesztően erős kapcsolat, amiről azt hittük, mindent kibír? Íme, ezek a legtipikusabb okok a szakember szerint.

Lankad a figyelem

Az egyik leggyakoribb ok, hogy a partnerek már nem érzik, hogy a másik megbecsülné, tisztelné vagy értékelné őket. A kapcsolat elején úgy érezzük, hogy a szeretet feltétel nélküli, de ahogy a fellángolás szakasza elmúlik, a tendencia az, hogy elkezdjük természetesnek venni egymást. Amikor a kapcsolatuk robotpilóta módba kerül, a mindennapi élet stresszhelyzetei útját állják a bókoknak, a hála kimutatásának vagy akár a gondoskodás elismerésének. Ahogy a tisztelet, a figyelem és a kedvesség csökken, úgy csökken a szeretet érzése is.

Ami még ennél is aggasztóbb, a párok túl gyakran engednek az éberségükből, és már nem figyelnek egymásra. Amikor a párok már nem érzékenyek és védelmezőek egymás iránt, a kapcsolatukban megjelenik elhanyagoltság. A kapcsolat idővel megszakad.

A megoldás: Bár időnként mindenkit elragad a saját világa, ha odafigyelsz azokra a jelekre, amelyek arra utalnak, hogy természetesnek veszed a partneredet, az jó módja annak, hogy ne essetek bele a párkapcsolati önelégültség nyúlüregébe. A közös randevúk beütemezése és az, hogy időt szánunk a megbecsülés kimutatására, nagyban hozzájárul ahhoz, hogy egymás érzelmi bankszámlájára befizessük azokat a rendkívül fontos összegeket.

Düh, csalódottság a mélyben

A másik igen gyakori ok, a mérgező gondolatok nem jó kezelése. Ahogy a hosszú párkapcsolatban élők bizalommal tárják fel legbelsőbb küzdelmeiket, érthető módon sebezhetőnek érzik magukat akkor, ha a másik elutasításával, ítélkezésével vagy kritikájával szembesülnek. Ez a sebezhetőség gyakran nagyon fájdalmas. Védekezésképpen az a személy, aki kritizáltnak érzi magát, dühöt, csalódottságot érezhet és ez oda vezet, hogy mérgező gondolatokat kezd táplálni a partnerével szemben.

A megoldás: Bár e gondolatok némelyike mögött bizonyára van igazságalap, az a mérték, ahogyan eltorzítjuk, eltúlozzuk és túlságosan fókuszálunk rájuk, kiszívhatja az örömöt a kapcsolatból. A hosszú távú kapcsolatokban elkerülhetetlenül felbukkanó mérgező gondolatok legyőzésének kulcsa azonban az, hogy képesek legyünk megkeresni, felismerni a partner pozitív tulajdonságait és viselkedését.

A lényeg az, hogy azok a boldog, elégedett párok, akik nem ragadnak le a mérgező gondolatokban, jobban, reálisabban és egészségesebben gondolkodnak egymásról. Ez a gondolkodásmód teszi lehetővé számukra a pozitív kommunikáció fenntartását, a problémák kezelését és a romantika fenntartását. A mérgező gondolatok kezelése és annak megtalálása, hogy hogyan értékelhetjük továbbra is a partnerünket, a tartósan boldog kapcsolat titka.

Össze nem illő emberek

A kutatások azt mutatják, hogy a hasonló hozzáállással, értékekkel és háttérrel rendelkező párok általában tartósabb elégedettséget, intimitást és szerelmet tapasztalnak, és kisebb valószínűséggel szakítanak. Ahogy egy pár jobban megismeri egymást – és a kezdeti izgalom alábbhagy -, felfedezhetik, hogy az életmódjuk, prioritásaik és értékeik nem egyeznek, és a partnerek elkedvetlenednek a közös jövőt illetően.

A megoldás: Ha mindkét partner képes rugalmasan viselkedni és új utakat felfedezni akkor a kapcsolatuk erősebbé válik.

Ahelyett, hogy hibáztatnánk és vádolnánk egymást, ismerjük fel, hogy nincs olyan, hogy ideális partner. Ahogy neked is megvannak a korlátaid és hiányosságaid, úgy a partnerednek is. Keressetek kompromisszumokat, hogy az eltérő érdeklődéseiteknek legyen metszéspontja és próbáljatok találni közös érdeklődési köröket, akár úgy, hogy együtt fedeztek fel ismeretlen területeket. Minden apró gesztus, amivel közeledni próbáltok egymás eltérő világához, csak hozzá tehet ahhoz, hogy hosszú távon is működjön a kapcsolat.

Kép: Getty Images

Forrás: psychologytoday.com