Család

Ez a boldog és tartós párkapcsolat titka a szakértő szerint

Apróságnak tűnhet, de ez a dolog nagyon fontos, hogy megőrizzétek a kapcsolat meghittségét.
2024. Január 29.
Család szelfizik a tengerparton, anya, apa, kisgyerek, boldogok, boldog párkapcsolat titka
Fotó: Getty Images

Biztosan te is számtalan „tuti tippet” hallottál már arról, mi a tartós párkapcsolat titka, például olyanokat, mint hogy: nem szabad haraggal ágyba bújni, mindent meg kell beszélni, mindenkinek hajlandónak kell lennie kompromisszumokra – és még rengeteg hasonló. Amik valóban hasznosak lehetnek, ám Elizabeth Earnshaw párkapcsolati terapeuta felhívja egy nagyon fontos dologra a figyelmet, ami jelentős mennyiségű boldogságot és szeretetteli kapcsolódást hozhat a házasságba vagy kapcsolatba: a mindennapos közös rituálék fontosságára. Szerinte

A párkapcsolati rituálék, közös szokások jelentőségteljesebbé teszik a kapcsolatot.

Mire is gondol pontosan? Arra, hogy az olyan apróságok, mint hogy minden reggel kávét készítünk a párunknak, vagy együtt isszuk meg az első kávét, ebédidőben felhívjuk egymást, üzenünk, amikor elindulunk haza, leülünk pár percre beszélgetni, mikor hazaérünk, vagy megöleljük egymást segítenek megőrizni a kapcsolat szeretetteli és intim jellegét.

pár kávézik

Fotó: Getty Images

Számíthatsz rám

Miért olyan fontosak ezek a kicsinynek tűnő dolgok? A szakértő szerint azért, mert a kiszámíthatóság és a megbízhatóság érzését adják a kapcsolatban – amelyek nagyban hozzá tudnak járulni ahhoz, hogy a kapcsolat egy biztonságos terep legyen a körülöttünk lévő, gyorsan változó és sokféle nehézséget rejtő világban. Segít észben tartani és megőrizni azt, mit is jelentünk egymásnak, és milyen erőt képvisel a család. A Journal of the Association for Consumer Research-ben publikált tanulmány szerint azok a párok, akik kapcsolatának fontos részei a közös rituálék:

  • Több pozitív érzelmet élnek át a kapcsolatban
  • Elégedettebbnek érzik magukat a kapcsolatukban
  • Jobban elköteleződnek egymás iránt

Mint az ilyen rituálékkal nem rendelkezők.

Mi a teendő?

Találjatok ki saját rituálékat. Bármi jó lehet, amiben jól érzitek magatokat, és rendszeresen ismételni tudjátok – ez a kulcs: a rendszeresség, ez adja hosszú távon az erejét a dolognak. A szakértő Instagram-oldalán egy kis extra segítséget is ad: 4 kérdést, amit beszéljetek át, hogy segítsen kiszűrni vagy épp kitalálni az igazán hasznos közös rituálékat. Kérdezzétek meg egymástól az alábbiakat:

  1. Szerinted mi a legjobb közös szokásunk, rituálénk? (Minden apróság számít: elmaradhatatlan jóéjtpuszi, közös reggeli, séta, péntek esti filmezés, stb.)
  2. Szerinted mi a legjobb olyan közös szokásunk, amit ugyan nem csinálunk gyakran, de szereted? (Gondoljatok a szülinapokra, ünnepekre, utazásokra…)
  3. Van olyan közös rituálénk, amit már nem csinálunk, és neked hiányzik, szeretnéd, ha visszahoznánk?
  4. Van ötleted új közös szokásra, rituáléra, amit szívesen bevennél a mindennapjainkba?

Egy jó beszélgetés (amiből szintén nyugodtan csináljatok szokást), és máris találtok olyan dolgokat, amiket szívesen csináltok együtt, és amik megerősíthetik a közöttetek lévő szeretetteli kötődést.

Forrás: purewow.com, Instagram.com/lizlistens