Család

Megindító és tanulságos: egy párterapeuta levele a házasodni készülő gyerekének

Megható levélben írta meg a gondolatait és tanácsait gyermekének a 17 éve párterapeutaként dolgozó szakértő – rengeteget lehet belőle tanulni.
2023. Július 06.
anya és lánya ölelik egymást
Fotó: Getty Images

Egy párterápiás szakember rengeteg helyzettel találkozik, számtalan konfliktust lát, és azt is, hogyan kezelik az emberek a nehéz helyzeteket. Eli Harwood terapeuta, az Attachmentnerd Instagram-oldal szakértője szerint rengeteget lehet tanulni mindebből arra vonatkozóan, hogyan állhatunk a párkapcsolatban és a családban jelentkező konfliktusokhoz éretten, figyelemmel és együttérzéssel – és hogyan taníthatjuk meg mindezt a gyerekeinknek is.

Bár a gyerekei még nincsenek abban a korban, hogy házasodjanak vagy életre szóló partnert válasszanak maguknak, Eli sokat gondolkodik azon, az eddig tanultak alapján milyen tanácsokkal indítaná őket útjukra – és meg is írta a legfontosabb tapasztalatait, hogy másik is tanulhassanak belőle. Ahogy írja, inspirációt szeretne adni vele minden szülőnek, legyen bármilyen életkorú a gyereke, és minden párkapcsolatban élőnek, függetlenül attól, van-e már gyereke vagy nincs.

Kedves (az utód neve)!

Az, hogy az anyukád lehetek, az életem egyik legcsodásabb, legszentebb, leggazdagítóbb élménye. Örökké hálás leszek azért, hogy ilyen közel kerülhettem hozzád, megoszthattam veled az életem, és ilyen fontos szerepet játszhattam abban, hogy szeresselek és támogassalak. Biztos vagyok abban, hogy te sokkal többet adtál nekem azzal, hogy a gyermekem vagy, mint amennyit én adhattam neked azzal, hogy a szülőd vagyok.

Mielőtt ebbe a teljesen új életszakaszba lépsz, van még néhány utolsó, fontos tanácsom számodra. Kívánom, hogy ezek a tanácsok segítsenek neked mély, szenvedélyes és biztonságot adó kapcsolatot kialakítani a pároddal, ami kitart mindazon változásokon és nehézségeken át is, amelyeket az élet jó eséllyel hoz majd.

1. Soha ne helyezz engem vagy a kívánságaimat a párod elé

Nem akarok feszültséget okozni a kapcsolatotokban. (Ez azért valamilyen szinten valószínűleg mégis megtörténik majd, de minimalizáljuk amennyire lehet, jó?) Ha választanod kell aközött, amit ő szeretne és amit szerinted én szeretnék, válaszd őt. Mindig. (Kivéve, ha ezzel bántana téged.) Elég sokáig voltam nálad az első helyen, most ő következik.

2. A nagylelkűség mindig fontosabb a korrektségnél

Ne számolgass. Egy kapcsolat nem a tranzakciókról szól, nem arról, hogy ki mit csinált vagy ki mit kapott, ki akar többet vagy kevesebbet. Hanem arról, hogy figyelemmel és szeretettel összehangoljátok az igényeiteket. Szeresd a párod olyan jószívűséggel, kedvességgel, játékossággal, megbocsátással, lelkesedéssel és ragaszkodással, hogy ne az számítson, ki vitte ki utoljára a nyamvadt szemetet. Ja, és vidd ki a szemetet.

3. Az önmagaddal való törődés a kapcsolatodra is hat

Ha törődsz a saját testeddel, lelkeddel, érzelmeiddel, barátságaiddal, az pozitívan hat a párkapcsolatodra is. Amikor figyelünk az egyéni igényeinkre, és teszünk is értük, azzal a mentális egészségünket támogatjuk – aminek köszönhetően együttérzőbbek és törődőbbek leszünk a szerelmünkkel is.

4. Feltételezz jó szándékot

Egy jól működő párkapcsolathoz elengedhetetlen a bizalom. Ha a szerelmed megbántott valamivel, a legegyszerűbb okot feltételezd. Ha rögtön támadást sejtesz és védekező álláspontot veszel fel, az bizalmatlan légkörhöz vezet, és nem a valódi okokat fogod látni. (Ha viszont TÉNYLEG azt gondolod, hogy a partnered szándékosan bántani akar, akkor ideje megfontolni a továbblépés lehetőségét.)

5. Legyél neki a biztos pont

Egymás támogatása a legerősebb összekötő kapocs a párok között. Ha a szerelmed szomorú, dühös, fél, megbántották vagy szégyenkezik… TÁMOGASD ŐT. Legyél ott neki. A biztos kötődés alapja az érzelmi támogatás és törődés.

6. Engedd, hogy a szeretete megváltoztasson

Mindenkinek szüksége van szeretetre és gondoskodásra, de arra is, hogy érezhesse: a szeretete hatással van a másikra. Hagyd, hogy a szeretete megváltoztassa azt, ahogyan magadat látod, vagy ahogy a világra, a nehézségekre vagy a jövővel kapcsolatos terveidre tekintesz.

Én mindig itt leszek, hogy szeresselek és támogassalak, és arra biztassalak, hogy szeress és szeretve legyél. Büszke vagyok rád, és alig várom, hogy tanulhassak tőled, ahogy kialakítod a saját különleges, ilyen-még-sosem-volt kapcsolatodat.

Forrás: Attachmennerd