Még mindig hozzá tudunk jutni friss, csokorba kötött zöldfűszereknek, amik még ízletesebbé tehetik az ételeket. Ha azonban nem használsz fel minden szálat az ebédhez, nem mindegy, hogyan teszed el a maradékot.

(Kép forrása: Getty Images)
Hasznos tippet osztott meg Facebook-oldalán a Maradék nélkül, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal élelmiszerpazarlás csökkentését célzó programja arról, hogyan tároljuk a friss fűszernövényeket. Ahogy a bejegyzésben írják, a frissen vásárolt növényeket mosatlanul tekerjük nedves papírtörlőbe vagy állítsuk egy pohár hideg vízbe és tegyük a hűtőbe. „Így van pár napunk kigondolni, milyen ételhez is illik legjobban a fűszer” – fogalmaznak a posztban.
Így tárolhatjuk hosszabb ideig a zöldfűszereket
Ha viszont több hónapra elegendő mennyiséget tennénk el, akkor érdemes lefagyasztani a friss fűszernövényeket. Ehhez először tisztítsuk meg a leveleket, majd aprítsuk fel őket. „Ezután egy jégkockatartóban fagyasszuk le őket, és miután megfagytak áttehetjük őket légmentesen zárható dobozba vagy zacskóba” – javasolják a bejegyzésben, amiben a szárított fűszerek tárolásával kapcsolatban is adnak hasznos tippet.
Ha megfagytak a fűszernövények, érdemes a jégkockatartóból kivenni és egy jól zárható zacskóba áttenni. A zacskót címkézzük fel a fagyasztás dátumával.
A New York Times Cooking szerint a fűszernövényeket célszerű rögtön kivenni a csomagolásukból, szétszedni a csokrot, ahogy hazaértünk, és leszedegetni a barnult, nem ép leveleket. Ezután tároljuk a hűtőben vagy a fagyasztóban.
Az ételpazarlás csökkentésére nagy segítség otthon a fagyasztó, amivel meg tudjuk hosszabbítani az ételmaradékok eltarthatóságát. Ebben a cikkben mutatunk néhány praktikus tippet az ételek fagyasztásához, amit lehet, hogy eddig még nem ismertél.