Család

Ez a kutyafajta a legokosabb egy új tanulmány szerint

A border collie csak második lett a listán.
2023. Január 12.
belga juhászkutya
Ez a kutyafajta végzett az első helyen a friss vizsgálatban. (Kép forrása: Getty Images)

Egy friss tanulmányban kognitív tesztek alapján mutatják be a legokosabb kutyafajtákat – írja az IFLScience alapján a 24.hu.

A vizsgálat alapján az első helyen a belga juhászkutya végzett.

Az intelligenciát nem egyszerű felmérni, hiszen komplex tulajdonságról van szó. A legfrissebb kísérlet során a résztvevő több mint ezer kutyának olyan tesztsorozatot kellett végeznie, amely a problémamegoldó képességet és stratégiát, az impulzuskontrollt, a gesztusmegértést, a viselkedésmásolási képességet, a memóriát, valamint a logikus gondolkodást vizsgálta.

Az egyes fajták több tesztfeladatban eltérően teljesítenek. A labrador retriever például jól olvasta az emberi testmozdulatokat, de nem volt jó a térbeli problémamegoldó képessége. Egyes fajták – mint például a shetlandi juhászkutya – viszont minden teszten nagyjából ugyanúgy teljesítettek.

A border collie a legtöbb feladatban jól szerepelt, de a belga juhászkutya 9 ponttal többet ért el a teszteken (39 pontból 35 pontot). A belga juhászkutya a legtöbb problémát jól oldotta meg, viszont egyes tesztek ennek a fajtának is kihívást jelentenek. Meglehetősen rossz eredményt ért el a térbeli tudatosságot és a késztetésnek való ellenállást felmérő hengerteszten.

A kutatók is kiemelték, hogy vizsgálatuknak voltak korlátai. A kiválasztott ebek például nem reprezentálták a teljes kutyapopulációt, és a későbbi felmérésekbe érdemes más fajtákat is bevonni.

Forrás: 24.hu