Család

Ő a világ legidősebb kutyája – hihetetlen, de már 30 éves!

A 30 éves ebet a legidősebb élő kutyának és a világ valaha volt legidősebb kutyájának nyilvánította a Guinness World Records.
2023. Február 10.
kutya mancsok
(Kép forrása: Getty Images)

Egy 30 éves portugál kutyát, Bobi-t nyilvánította a világ valaha volt legidősebb kutyájának a Guinness World Records, számolt be róla a BBC.

A kutya fajtáját tekintve egy alentejo masztiff – az érdekesség az, hogy ennek a fajtának az átlagos élettartama 12-14 év. Bobi egy közel egyévszázados rekordot döntött meg: a korábban valaha volt legidősebb kutya az ausztrál Bluey (1910-1939) volt, aki 29 évet és 5 hónapot élt.

A világ legidősebb kutyájának korát a portugál kormány állatorvosi adatbázisa igazolta. Bobi egész életében a Costa családdal volt, lakhelye a portugáliai Conqueiros faluban van.

„A konzerv állateledel vagy egy darab hús között Bobi nem hezitál, és a mi ételeinket választja” – mondta el az állat gazdája.

Eltekintve attól, hogy 2018-ban a kutya kórházba került, miután légzési nehézségek miatt hirtelen összeesett, viszonylag problémamentes életet él – bár időskorára járási nehézségei lettek, és a látása is egyre rosszabb. Gazdái szerint Bobi hosszú életének titka a „nyugodt és békés környezet”, amiben él.

Egy négylábú családtag amellett, hogy rengeteg örömöt és szeretetet tud adni, nagyon jó hatással lehet a gyerekekre is. Itt nem csupán arra gondolunk, hogy felelősségre tanítja őket, ha részben nekik is gondoskodniuk kell egy háziállatról – bár ez is egy fontos dolog –, de többek között a szociális készségeik is javulhatnak, és még a fizikai egészségre is hatással lehet egy kutya a családban. Ha éppen azon gondolkodtok, hogy befogadjatok-e egy kutyust a családba, a figyelmetekbe ajánljuk egy korábbi írásunkat arról, hogy hogyan hatnak a háziállatok a gyerekekre.