Család

Mennyi mindent öröklünk a nagyszülőktől?

A genetikai információ a nagyszüleinktől a szüleinkre, majd a szüleinktől ránk száll.
2024. Július 06.

Mind a négy nagyszülőd genetikai információinak kombinációja vagy. De ez nem jelenti azt, hogy mindannyiuk azonos mértékben járul hozzá ahhoz, aki vagy.

Kromoszómák és DNS

A tested sejtekből áll, amelyek a genetikai információidat, vagyis a DNS-t tartalmazzák. A DNS utasításokat ad a testednek a fejlődéshez és a működéshez. A DNS a sejtjeinkben úgynevezett kromoszómákba rendeződik.

A legtöbbünknek 23 kromoszómapárja van, összesen tehát 46 darab. Mindegyik párból egyet az édesanyától, a másikat pedig az édesapádtól kapod.

E kromoszómapárok közül 22 azonos a férfiak és a nők között. Ezek az autoszómák. Az utolsó pár a nemi kromoszómák, ezek határozzák meg, hogy nő vagy-e (két X kromoszóma) vagy férfi (egy X és egy Y kromoszóma).

Ugyanakkor a szüleid az ő szüleiktől származó DNS egyenletes keverékével rendelkeznek. És ezt a genetikai információt adják tovább neked.

Bár igaz, hogy a DNS-ünknek körülbelül 25%-át kapjuk minden egyes nagyszülőtől, azt, hogy pontosan mekkora hányadát kapjuk tőlük, a véletlen határozza meg. Ugyanis mielőtt ez a genetikai információ öröklődne, a genetikai rekombinációnak nevezett esemény során megkeveredik. A genetikai rekombináció azt jelenti, hogy a kromoszómák nem tisztán az egyik vagy a másik nagyszülőtől származnak, hanem a kromoszómák összekeverednek, mielőtt továbbadódnak. Ez azt jelenti, hogy egy adott kromoszóma esetében, amelyet az édesanyádtól örökölsz, valószínűleg mindkét anyai nagyszülőd DNS-ének keverékét kapod. Ugyanez igaz az apai nagyszülők DNS-re is.

Ez a véletlenszerű keveredés megmagyarázza, hogy miért van eltérő mennyiségű DNS-ünk az egyes nagyszülőkkel.

nagyszülő

Kép: Getty Images

Van azonban egy olyan kromoszómapár, amely nem egyenletesen öröklődik mind a 4 nagyszülőtől. Ez az utolsó kromoszómapár: a nemi kromoszómák.

Csak a fiúknak van Y kromoszómájuk. Ez azt jelenti, hogy egy férfi csak az apjától örökölheti az Y kromoszómát, és az apja is csak az apjától örökölhette.

Az unoka DNS-nek Y kromoszómája teljes egészében az apai nagyapjától származik. Másrészt minden fiú az X kromoszómáját az anyjától örökli. Vegyük észre, hogy az unoka X kromoszómája mindkét anyai nagyszülőtől származik.

Ezzel szemben ha az unokának két X-kromoszómája van, akkor az anyától származó mindkét anyai nagyszülő kombinációja, akárcsak a bátyjánál. Az apától származó X kromoszóma azonban teljes egészében az apai nagymamától származik.

Mivel az apa az apai nagyapától örökölt egy Y kromoszómát, egyik unoka sem örökölt X kromoszóma DNS-t az apai nagyapától.

Kivétel a szabályok alól: a mitokondriumok

Van még egy kis része a genetikai információinknak, amiről még nem beszéltünk. Ez az, amelyet a mitokondriumokon keresztül kapunk. A mitokondriális öröklődés pedig nem engedelmeskedik a genetika klasszikus szabályainak.

A mitokondriumok a sejt erőművei. A sejt emésztőrendszereként működnek, tápanyagokat vesznek fel és energiát termelnek.

A mitokondriumoknak saját, különálló DNS-ük van: a mitokondriális DNS. Ez a DNS mindössze 37 gént tartalmaz. A mitokondriális DNS csak az édesanyától öröklődik. A spermium mitokondriumai a megtermékenyítés során elvesznek, így csak a petesejt mitokondriumai maradnak meg. Ez azt jelenti, hogy mindenki mitokondriális DNS-e az anyától származik, aki az ő anyukájától kapta, és így tovább. Vegyük észre, hogy mindkét unoka (a fiú és a lány is) mitokondriális DNS-e teljes egészében az anyai nagymamától származik.

Mennyit öröklünk tehát az egyes nagyszülőktől?

A DNS-nek az egyes nagyszülőkkel megosztott aránya körülbelül 25%.

Igaz, vannak olyan DNS-darabok, amelyek nem egyenletesen öröklődnek mind a négy nagyszülőtől. De ezek összességében a teljes DNS-ednek nagyon kis százalékát teszik ki. Ezek a kivételek nem befolyásolják túlságosan az összértéket. De valószínűleg nem minden nagyszülőtől származik pontosan 25 százalék. Ez leginkább a genetikai rekombinációnak és így a véletlennek köszönhető. Az, hogy végül milyenek is leszünk, és kire hasonlítunk, a genetikán túl befolyásolja a környezetünk, valamint a transzgenerációs hatások is.

(The Tech Interactive)