Család

Ritka rokoni kapcsolat: ikertestvérek tagjai a szülei a két unokatestvérnek

A két fiú, akik ”iker-unokatestvéreknek” nevezik magukat, arról beszéltek, hogy genetikailag ők inkább testvérek.
2023. Június 22.
dns
(Kép forrása: Getty Images)

A két amerikai unokatestvérnek – mindkettőjük neve Peter – @ThePeterTwins néven van egy csatornája TikTok-on, ahol elmagyaráztak egy érdekességet a genetikájukkal kapcsolatban. A két Peter apukái – Peter és Pedro – ikertestvérek, akik két lánytestvérrel ismerkedtek meg, akik szintén ikrek, írja a The Sun című brit bulvárlap.

Az unokatestvérek azután készítettek el egy videót, miután egy követőjük azt a kommentet írta, hogy mivel az édesapjaik egypetéjű ikertestvérek, ők genetikai értelemben inkább féltestvérek, mint unokatestvérek. A két Peter szerint azonban ez nem ennyire egyszerű.

„Ez akkor lenne igaz, ha csak az édesapáink lennének egypetéjű ikertestvérek. De mivel az édesanyáink is egypetéjű ikertestvérek, ez valójában testvérekké tesz bennünket, nem pedig féltestvérré. Mi az iker-unokatestvér kifejezést szeretjük használni” – mondták az unokatestvérek, akik ránézésre akár valóban lehetnének ikertestvérek is. „Bár genetikai értelemben testvérek vagyunk, unokatestvérek is vagyunk” – magyarázták a különleges rokoni kapcsolatukat.

@thepetertwins We’re technically brothers because of our DNA. Genetically speaking we’re brothers and cousins #twins #twinsoftiktok #twincousins #brousins #science #genetics #fyp #foryoupage ♬ original sound - The Peter Twins

 

Ennek a ritka rokoni kapcsolatnak a neve a WebMD szerint ”quaternary twins”, amit magyarul kvaterner ikreknek lehet nevezni. Ez akkor fordulhat elő, ha – ahogyan a két fiú is elmagyarázta – az unokatestvérek mindkét szülője egypetéjű ikertestvérek tagjai, és a portál szerint általában kevesebb, mint kilenc hónapon belül születnek a gyerekek.

Ilyenkor a két gyereknek nincs közös szülője, vagy nem ugyanaz a DNS-e. Ők unokatestvérek, de genetikailag közelebb állnak az azonos szülőktől született testvérekhez. Fizikailag is nagyobb lehet köztük a hasonlóság. Ugyan az elnevezés az, hogy kvaternek ikrek, mert a szülőpároknak ugyanaz a DNS-e, de a szakemberek tudományos értelemben véve valójában nem tartják ikreknek ezeket az unokatestvéreket.