
(Kép forrása: Getty Images)
A bélflóra egészségének megőrzése érdekében mostanában egyre többször halljuk szakértőktől, hogy napi fél kilogramm nyers zöldség fogyasztása javasolt. A WHO is napi legalább 400 gramm zöldség és gyümölcs fogyasztását javasolja. Ez a mennyiség hozzájárul a megfelelő mennyiségű rostbevitelhez és támogatja az emésztőrendszer működését. Azonban sokak számára nemcsak az jelenthet kihívást, hogy ilyen mennyiségben fogyasszon nyers zöldséget, hanem az anyagiak is. A Pénzcentrum járt utána annak, mennyibe is kerül(ne) ez egy négyfős családnak.
A portál három alapvető, nyersen is könnyen megehető zöldséggel számolt: a paradicsommal, a zöldpaprikával és a répával. 30 napos hónapot vettek alapul, így az jött ki, hogy egy felnőtt 15 kilogramm nyers zöldséget eszik meg havonta.
A számításhoz a 2024-es év átlagárait vették alapul. E szerint 15 530 forintba kerülne egy főre havonta a fél kiló zöldség. Azaz évente 186.360 forintba kerülne egy főnek, egy négytagú család esetében (ahol a gyerekek már nem kicsik), évente több mint 700 ezer forint lenne csak a zöldség költsége.