Kisgyerek

Tippek, hogy több zöldséget egyen a gyerek

Néhány ötlet, hogy több zöldséget fogyasszon a gyermeked.
2023. Január 16.
kisgyerek kertben anyával
Néhány tipp, hogy több zöldséget egyen. (Kép forrása: Getty Images)

Vond be a konyhai teendőkbe

Kezdheted azzal, hogy együtt mentek el a boltba vagy a piacra, és ő választhatja ki a zöldséget. Otthon ő mossa meg, hámozza, szeletelje fel, és segítsen kiválasztani, hogy hogyan főzitek vagy sütitek meg. Nagyobb valószínűséggel eszik abból, amit ő segített elkészíteni.

Kínálj zöldségeket a kedvenc ételei mellé

Ha szereti a pizzát, próbálj meg egy részére egyféle zöldséget hozzáadni feltétként. Vagy ha éppen házi tortilla wrap/taco/gyros a vacsora, akkor szeletelj fel többféle zöldséget, amit más hozzávalókkal – például sajttal, sonkával, csirkével, stb. – együtt helyezz ki az asztalra, hogy mindenki magának állíthassa össze a kész fogást. A sok választási lehetőség és az ételkészítés szórakoztató módja csábító lehet arra is, hogy a színes zöldségekből is tegyen az ételbe.

Tedd szórakoztatóvá

A kisgyerekek tányérjáról könnyebben eljuthat a szájukig a zöldség, ha például különféle szórakoztató arcokat készítetek belőle. De a mini méretűre vágott ételeket is szívesebben fogyasztja el néhány gyerek.

Ne legyen kötelező megennie

Ha éppen nem kóstol meg egy zöldséget, vagy egy falat után otthagyja a tányéron, ne legyen kötelező megennie. A kényszerítés miatt a gyerek még felnőttként is lekerülheti az adott ételt. Egy másik alkalommal lehet, hogy meg fogja kóstolni, vagy akár többet is eszik belőle, ezért érdemes később ismét feltálalni neki az adott zöldséget. A gyerekek ízlése változik, és van, amit akár tucatnyi alkalommal is kínálni kell, amire hajlandó megkóstolni.

Egy új zöldség egy ismerős étel mellett

Ne terheld túl azzal, hogy felszolgálsz neki egy egész tányér ételt, több olyan alapanyagból, amit nem ismer. Kérd meg arra, hogy próbáljon ki egy új zöldséget, ami mellé más, ismerős ételeket szolgálsz fel. Így ösztönözheted, hogy próbálja ki az új ételt, de tud mást is enni, ha az nem ízlik neki.

Roston sült zöldségek

Néha a zöldségekkel az a baja a gyerekeknek, hogy nem szeretik az állagát, túl pépesnek tartják, vagy túl intenzív az ízük. Próbáld meg úgy elkészíteni a zöldséget, hogy roston sütöd, amitől az állaga belül puha lesz, de kívül ropogósabb, és kiemeli a természetes édeskést ízt is. Egy kevés olívaolajon tudod lepirítani a zöldséget, és akár némi reszeltsajttal is megszórhatod.

Zöldség mártogatóssal

Ha a gyerek szereti a hummuszt, a tejfölös/joghurtos mártogatóst, vagy más mártogatós szószokat, akkor kínáld ezeket nyers zöldségekkel.

Legyen elérhető

Ha éppen főzöl, és a kisgyereked is arra ólálkodik, legyen a pulton némi felszeletelt zöldség, hátha belekóstolna. A hűtőben is érdemes egy lezárható dobozban mosott, feldarabolt vagy szeletelt zöldséget is tartani, hogy bármilyen étel mellé meg tud kínálni ebből, amikor éhes.

Jó példa

Nehéz rávenni a gyereket, hogy egyen meg valamit, amit te magad sem eszel szívesen. Ezért mindig tegyél a saját tányérodra is az adott zöldségből, ha tudod, hogy a gyermeked figyel, illetve ha együtt esztek.

Forrás: webmd.com