Család

Így ismerheted fel a passzív-agresszív embert a családban

Milyen jelei lehetnek a passzív-agresszív viselkedésnek?
2022. Szeptember 23.
családi beszélgetés

A passzív-agresszív emberek közvetett módon agresszívek, nem pedig közvetlenül. Ez például megjelenhet egy másik személy kérései iránti ellenállásként, halogatással, mogorvaság formájában, vagy makacs viselkedéssel.

Mi jellemző a passzív agresszív viselkedésmódra, és hogyan reagálj, ha az egyik rokonod így viselkedik veled?

A Mayo Clinic szerint a passzív-agresszív viselkedés esetén a negatív érzések közvetett módon kerülnek kifejezésre ahelyett, hogy nyíltan kerülnének felszínre. Amit egy passzív-agresszív viselkedést mutató ember mond és tesz, elválik egymástól. Például egyetért, akár lelkesen egy másik személy kérésével, a teljesítése helyett azonban a haragját vagy a dühét fejezheti ki a cselekedeteivel.

A passzív-agresszív viselkedés árthat a kapcsolatoknak, és nehézséget okozhat a munkában is.

Az Amerikai Pszichológiai Társaság (APA) úgy határozza meg a passzív-agresszív viselkedést, mint ami látszólag ártalmatlan, véletlen, vagy semleges, de közvetetten tudattalan agresszív indítékot mutat, írja a Verywell Mind.

Ez számos formában megnyilvánulhat, mint például:

 • az illető figyelmen kívül hagy, látszólag eltűnik
 • olyan ”dicséretet” kapsz tőle, ami valójában bántás (például „Láttam, hogy mosogattál. Meglepődtem.”)
 • csenddel büntet, azaz nem szól hozzád
 • közvetve elutasítja a kéréseidet (nem mond nemet, de nem is teszi meg, amit kérsz)
 • inkább kifogást keres, mint hogy elmondja, mi jár a fejében valójában
 • halogat, ha megkéred arra, hogy tegyen meg valamit
 • szarkazmussal vagy csipkelődéssel válaszol a kéréseidre
 • duzzog, hangosan sóhajtozik, vagy más módon tanúsít olyan viselkedést, ami azt mutatja, hogy nem örül – például becsapja a szekrényajtókat –, annak ellenére, hogy szóban nem fejezi ki a boldogtalanságát
 • panaszkodik a más emberekkel fennálló olyan szituációkra, amik zavarják, hogy közvetve mondhassa el, hogy nem tetszik neki, amikor ugyanezek a helyzetek veled is előfordulnak

A passzív-agresszív személy ismételten azt állíthatja, hogy nem haragszik, vagy jól van – még akkor is, ha egyébként látszólag dühös, és nyilvánvalóan nincs rendben. Azzal pedig, hogy tagadja az érzéseit, és nem hajlandó emocionálisan nyitottnak lenni, megállítja a további kommunikációt, és megtagadja a probléma megvitatását.

Mit lehet tenni, ha egy családtag passzív-agresszív?

A családi összetartás és megosztás létfontosságú része a kommunikáció, ami azonban nem mindig zökkenőmentes. Hogyan lehet kommunikálni egy olyan rokonunkkal, aki passzív-agresszív viselkedést mutat?

 • Az első lépés az, hogy felismerjük ezt a fajta viselkedést, a duzzogást, azt a ”dicséretet”, ami valójában sértés, a halogatást, a visszahúzódást, a kommunikáció megtagadását.
 • Amikor a másik személy ilyen módon kezd viselkedni, próbáljuk kordában tartani a haragunkat. Helyette mutassunk rá a másik érzéseire úgy, hogy az ne ítélkező legyen, hanem tényszerű. Például: „Úgy tűnik, emiatt most dühös vagy rám”.
 • Ujjal mutogatás vagy hibáztatás nélkül kezelve ezt a viselkedést segíthet, hogy a másik könnyebben megnyíljon. Azt is tudathatjuk vele, hogy felismerjük a passzív-agresszív viselkedést, és nem hagyjuk, hogy ne beszéljük meg a problémát, a dolgokat.
 • Végül hagyjunk neki lehetőséget arra, hogy átgondolja, hogy hogyan érzi magát, felismerje az érzelmeit, és ennek megfelelően kezelje azokat.

Felhasznált források: verywellmind.com, mayoclinic.org

Nyitókép forrása: Getty Images

Forrás: Gyerekszoba.hu