A zabkeksz készülhet reggelire, tízóraira vagy a tea/kávé mellé – egy jó alapreceptet pedig különféle finomságokkal tovább ízesíthetünk.

(Kép forrása: Getty Images)
Érdemes a kekszhez a nagyobb és laposabb szemű zabpelyhet választani. Ahogy más kekszeknél is, itt is érdemes a vajat a cukorral krémesre, simára elkeverni egymással, ami könnyű és puha alap lesz a további nedves hozzávalókhoz. Addig keverjük ezt a két alapanyagot egymással, amíg világosabbá válik és nagyobb lesz a térfogata – így kerül bele levegő, ami segít megkelni a kekszeknek. Használhatunk fehér kristálycukrot de barnacukrot vagy ezek keverékét is – a barna cukor egy kicsit karamellesebb ízt adhat a keksznek. A vaj legyen szobahőmérsékletű, ne hideg, hogy egyenletesen el tudjuk keverni a cukorral.
Ha vannak további nedves összetevők, mint például a tojás, azt a vajas keverékhez kell adni és összekeverni, míg egy másik tálban a száraz összetevőket kell kikevernünk. A lisztes, száraz összetevős keverékhez kell majd fokozatosan hozzákevernünk a vajas keveréket. Csak addig keverjük az alapanyagokat, amíg össze nem áll a tészta, de ne keverjük túl, mert akkor kemény lehet a süti. Ha szeretnénk valamilyen extra hozzávalót adni a kekszhez, például csokit vagy aszalt gyümölcsöt, azt ezután forgassuk óvatosan a tésztába egy spatula segítségével.
A tésztát sütés előtt érdemes legalább fél órára a hűtőbe tenni: formázzunk belőle tésztagolyókat, majd tegyük sütőpapírral bélelt tepsire és úgy a hűtőbe. A sütiket tegyük egymástól távolabb, enyhén lapítsuk meg, és előmelegített sütőben, a sütő középső rácsán süssük majd ki a kekszeket, a sütési idő felénél 180 fokban elforgatva a tepsit. Tartsuk be a recept szerinti sütési időt, de a vége felé nézzünk rá a kekszekre: akkor jók, amikor a szélük már aranybarna. Nem érdemes túlsütni a kekszeket, mert még azután is sülnek egy kicsit, hogy kikerültek a sütőből.
A kekszeket hagyjuk rácson kihűlni, majd légmentes záródó edényben tároljuk, ha már teljesen kihűltek. A doboz aljába érdemes tenni egy darab sütőpapírt tenni, ami segít felszívni a felesleges nedvességet.
A zabkekszet különböző finomságok hozzáadásával ízesíthetjük: használjunk különböző fűszereket, adjunk hozzá csokit, apróra vágott magvakat, gyümölcsöt vagy aszalt gyümölcsöt, mazsolát, kókuszt.
A Nosalty recepttárából ajánlunk néhány zabkekszet, különböző ízvariációkban. Ez a vörösáfonyás-zabpelyhes cookie például egyszerre édes és fanyar, és olyan átmelegítő fűszerek teszik gazdagabbá az ízét, mint a fahéj, a szerecsendió, a gyömbér és a kardamom. A világ legegyszerűbb zabkeksze nevű recept fél óra alatt el is készíthető, egyszerre csokis, gyümölcsös és ropogós: csokidarabok, áfonya és durvára vágott törökmogyoró és kesudió kerül bele. Ahogy a neve is mutatja, ezt az omlós kesudiós zabkekszet pedig a karakteres ízű olajos maggal tesszük még különlegesebbé – ha tojásmentes kekszreceptet keresel, ezt érdemes kipróbálnod.
(via)