Család

Tengervíz: a gyógyító erő

A tengervíz rendkívül gazdag ásványi anyagokban, összetétele révén pedig számos panaszra hatékony gyógyírt nyújthat. Külsőleg és belsőleg alkalmazva egyaránt hasznunkra lehet.
2023. November 29.
FOTÓ: GETTY IMAGES
FOTÓ: GETTY IMAGES

Ahogyan szerte Magyarországon sokfelé várják a gyógyulni vágyókat balneoterápiás, azaz gyógy- és ásványvizekre alapozott kezelésekkel, úgy a tengerparti országokban is régre nyúló hagyománya van az úgynevezett thalassoterápiának. A görög thálassa szó tengert, illetve óceánt jelent, így tehát a kifejezés a tengervízzel folytatott gyógykezeléseket foglalja össze. Ezek palettája igen széles úgy a remélt gyógyhatásokat, mint az alkalmazási módokat illetően. A tengervízben történő fürdőzés, úszás, de már a tenger puszta közelsége is jótékony hatással lehet a szervezetre, lelki és fizikai egészségünkre. Emellett különféle gyógyhatású készítmények révén is kiaknázhatjuk a sós víz egyedi összetételét. A tengerek ugyanis gazdagok a nátrium mellett kloridban, magnéziumban, káliumban, kalciumban, jódban, szelénben, szulfátokban és cinkben egyaránt.

Jót tesz a bőrnek

Testünk első védelmi vonala a környezeti hatásokkal szemben a bőr, amely azonban maga is egy érzékeny, ráadásul gyakran különféle betegségek által terhelt szervünk. Az ásványi anyagokban gazdag vizek ugyanakkor ápolják, táplálják a bőrt, olyannyira, hogy a gyulladásos panaszokat is segíthetnek enyhíteni. Több olyan kutatás is folyt a múltban, amelyek a tengervízben fürdőzés potenciális előnyeit vizsgálták például a pikkelysömör (pszoriázis) vagy az ekcéma terápiájában. Egyes elméletek szerint a magnéziumdús tengervíz elősegíti a bőr hidratáltságának megőrzését, míg más szakértők antiszeptikus, azaz kórokozó-ellenes hatást tulajdonítanak neki. Fontos továbbá megemlíteni, hogy a tengerparton a bőrt érő napsütés – ügyelve a helyes fényvédelemre – szintén jótékony hatással bír. Végezetül a sós tengervíz egyfajta hámlasztóként is szolgál. Így aztán érthető, hogy több tanulmány megfigyelései szerint is csillapítja a gyulladásos bőrproblémákat – noha azt érdemes hangsúlyozni, hogy a területen további kutatásokra lenne szükség a pontos hatásmechanizmusok feltárására.

Hasonlóképpen házilag is készíthetünk olyan oldatot, amelyet beemelhetünk mindennapi bőrápolási rutinunkba. Ehhez csupán fél liter felforralt csapvízre van szükségünk, amelyhez egy teáskanál finom tengeri sót adunk, majd hagyjuk az oldatot kihűlni alkalmazás előtt. Hetente egy-két alkalommal kis mennyiségben, vattával a bőrre kenve segítheti annak megtisztítását, ásványi anyagokkal való feltöltését. Ha azonban észrevesszük, hogy a sós vizes oldat szárítja, irritálja bőrünket, akkor hagyjunk fel a használatával. Emellett bármilyen kétség esetén konzultáljunk inkább bőrgyógyászunkkal.

Tisztítja a légutakat

A tavaszi-nyári időszakban sokakat kínoz pollenallergiás szénanátha, míg az őszi hidegebb idő beköszöntével a náthaszezon állíthat újabb akadályokat a szabad légzés elé. Az orrdugulás hosszú időn keresztül rányomhatja bélyegét általános közérzetünkre, ellehetetlenítve a nyugodt éjszakai pihenést is. Érthető tehát, ha szeretnénk mihamarabb megszabadulni tőle, és a tengervíz ebben is hasznos segítséget nyújthat.

A párás tengerparti levegő önmagában is csillapíthatja a légúti gyulladást, de a víztől távoli vidékeken ugyancsak kiaknázhatjuk az ebben rejlő lehetőségeket. Tengervizes orrspray-k segítségével egyszerűen és gyorsan fellazíthatjuk a letapadt váladékot, megkönnyítve annak kiürülését, egyben nedvesen tartva az orrnyálkahártyát. Nem mellesleg ezek a készítmények tartós használat mellett sem okoznak nemkívánatos mellékhatásokat, szemben a nyálkahártya-lohasztó hatóanyagokat tartalmazó szerekkel, amelyek csak rövid távon alkalmazhatók.

Nagy többségük izotóniás; hidratálásra, regenerálásra, hatóanyagos orrspray-használat mellé vagy azt követően ajánlott a használatuk, hogy mielőbb visszaállítsuk az orrnyálkahártyánk helyes működését. Kisbabáknál szinte nélkülözhetetlen, hiszen ők nem tudják kifújni az orrukat, és a pangó váladék gyorsan felülfertőződést okozhat náluk. A szülők jól ismerik az orrszívó porszívót. Az ezzel való kiszívás sokkal hatékonyabb, ha előtte tengervizes orrspray-el befújunk az orrjáratba így lazítva fel a besűrűsödött, megszáradt váladékot. De ha allergia miatt merül fel a használatuk, a hosszútávú alkalmazás során is tökéletesen beválik. Akik pedig orrdugulás enyhítésére használnák, azok számára az úgynevezett hipertóniás, azaz magas sókoncentrációval rendelkező variánst ajánljuk.

Az orrdugulás mellett torokfájás esetén is bevehetünk sós vizet. Ehhez egy csésze meleg vízben kell feloldani egy teáskanál finom tengeri sót, majd miután kihűlt, gargalizálni vele. Ez segíthet csökkenteni a gyulladást és a fájdalmat.

Az izmok, ízületek mecénása

Több tanulmány is született a thalassoterápia mozgásszervi betegségek kezelésében betöltött lehetséges pozitív szerepéről. Egy, a Rheumatology című folyóiratban 2005-ben megjelent kutatás például arra a felfedezésre jutott, hogy a mozgás, a thalassoterápia és a betegedukáció együttesen számottevő javulást eredményezett a krónikus fájdalmat okozó fibromialgiával küzdő pácienseknél. A kísérlet résztvevői arról számoltak be ugyanis, hogy nemcsak fájdalmaik enyhültek, de energikusabbnak, fizikailag fittebbnek is érezték magukat a program ideje alatt. Egy másik, 2011-es tanulmány pedig az úgynevezett klimatoterápia előnyeit volt hivatott felmérni. Összesen hatvan mozgásszervi betegséggel élő résztvevőt vizsgáltak, akik a Holt-tenger mellett üdülve kezeltették panaszaikat, beleértve a többi között derékfájdalmat, porckopást, reumatoid artritiszt és fibromialgiát. A kutatók elsősorban a D-vitaminnal hozták összefüggésbe az eredményeket, mindenesetre beszédes, hogy a kísérleti alanyok fájdalmaik csökkenéséről és állapotuk javulásáról számoltak be.

Meglepő lehet, ha egy baba nem alszik teljesen csendesen, sőt, időnként kimondottan zajos a légzése. Sőt, a zajos légzés időnként igazából horkolás. Bajt jelezhet?

 

Végezetül a tengervíz kapcsán érdemes beszélni meditatív, relaxáló tulajdonságáról is. Ismert, hogy a természetes környezetnél nincs jobb terep a testmozgáshoz mentális egészségünk szempontjából, hiszen így egyszerre érvényesül a fizikai aktivitás és a természet közelségének regeneráló hatása. Ez alól a tengervízben fürdőzés sem jelent kivételt. A vízben megváltozik a légzés ritmusa, nyugtatva a paraszimpatikus idegrendszert. A sós víz nyújtotta súlytalanság szintén csendesíti elménket, megváltoztatja, lassítja az agyhullámokat. Ilyen módon lehetőséget kínál arra, hogy kiszakadjunk a hétköznapi mókuskerékből, és kicsit a jelenre, az adott pillanatra koncentrálhassunk.

Összességében tehát a tengervíz terápiás alkalmazása, illetve annak minden formája jó szolgálatot tehet egészségünknek. Ha csak tehetjük, érdemes személyesen ellátogatnunk a tengerhez, de a partoktól távol, otthonunkban is bátran támaszkodhatunk a sós víz nyújtotta előnyökre különféle egészségügyi panaszok esetén.