Család

Tiszta a levegő!

Vírusos időszak, gyorsan porosodó lakás, allergiára hajlamos gyerek – mire képes mindezzel egy csúcskategóriás levegőtisztító? Teszteltük a Dyson új légtisztító fűtőventilátorát.
2023. Március 06.
Fotó Gyerekszoba
Fotó: Gyerekszoba

Ha kell, fűt, ha arra van szükség, hűt, és közben rendkívül hatékonyan tisztítja a levegőt – nagyon praktikus és ígéretes készüléknek tűnt a Dyson Purifier Hot + Cool Formaldehyd HP09. A férjemmel mindketten igazán belelkesedtünk, amikor felmerült, hogy tesztelünk egy ilyen készüléket. Ő azért, mert kíváncsi volt, mit tud egy ilyen top légszűrő, én pedig azért, mert a kislányunk (még) nem kimutatott, de valószínűsített, enyhe porallergia miatt szinte egész évben fújja az orrát, és nagyon érdekelt, vajon ezen a precíz takarítás mellett mennyit lehet segíteni a levegő minőségének javításával. Megérkezett a doboz; a jó hír az, hogy ahol egy közepes méretű cserepes növényt el tudunk helyezni, ott ennek is jut hely. És nagyon menőn néz ki, jól passzolt a nappaliba, ahol a kanapé mellett a padlón és a tévé mellett, a szekrényen egyaránt szuperül el tudtuk helyezni. Olyan, mint egy vagány lakberendezési kiegészítő – a kislányunk szerint „űrforgó”.
Az sem elképzelhetetlen, hogy végül a gyerekszobába kerüljön, főként, ha az ember gyerekének olykor asztmás, allergiás, köhögős tünetei vannak: ezeket is képes enyhíteni ez a technológia. Márpedig mi, kisgyerekes szülők jól tudjuk, hogy minden azon múlik, sikerül-e hosszan egészségesen tartani a kicsiket, hiszen ha nincs böcsi, ovi, akkor nincs rendes munkavégzés sem, és úgy általában minden borul, amit úgy nevezünk: családi élet…

Vigyázzatok, vírusok!

De vissza  a légtisztítóhoz. A lelke természetesen a szűrő, ez ügyben itt nem kötöttek kompromisszumot: megfelel a HEPA H13-as szabványnak, ráadásul nemcsak a szűrőbetét, hanem az egész készülék. Azaz ami bemegy, az ott is marad, nem kell attól tartani, hogy valami esetleg visszaszökik a levegőbe. Egészen 0,1 mikronos részecskenagyságtól szűr (ezek az ún. ultrafinom részecskék), ami azért lényeges, mert így például az influenzát vagy akár a covidot okozó vírusokat is eltávolítja a levegőből 99,9 százalékos hatékonysággal. Tény, hogy bár nálunk „bekerült a háztartásba” némi influenza a tesztelés ideje alatt, de nem dőlt ki mindenki, és aki igen, az is hamarabb átvészelte, extra tünetek nélkül.

Semmi felesleges

 

MyDyson appal bárhonnan ellenőrizhető és irányítható a levegőminőség.

MyDyson app: bárhonnan ellenőrizhető és irányítható a levegőminőség.

Egy csomó más részecskét is kiszűr a készülék: port, füstöt, ipari szennyezőanyagokat, polleneket, állati allergéneket és így tovább. A szűrőben egy aktív szén réteg is van, ami eltávolítja a szagokat, gázokat, illékony szerves vegyületeket, azaz hétköznapi nyelven mindazt, ami tisztítószerekből, főzéskor vagy akár gyertyák égetésekor a levegőbe kerül. A nitrogén-dioxidot is eltávolítja a levegőből, ez egyrészt a gépjárművek kipufogófüstjéből kerül a levegőbe, de akár a gáztűzhely is „termelheti”.

Különlegessége (ami ezért még a nevébe is belekerült), hogy a formaldehidet is szűri: ez a vegyület a bútorokból, szőnyegekből, padlóból, festékekből, műanyagokból párolog(hat) folyamatosan.

A készülékben négy szenzor van, amelyek folyamatosan monitorozzák a levegő minőségét – automatára állítva ez alapján szabályozza magát a légszűrő. A különböző kategóriákra lebontott levegőminőség-adatokat akár a kis kijelzőn vagy okostelefonos alkalmazáson is követhetjük – ezt a férjem nagyon bírta, és figyelgette, hogy például zárt ablakoknál, szellőztetés vagy főzés után hogyan változtak az értékek.

Jó hír, hogy alapvetően teljesen rendben van a lakásunk levegője (pedig Budapest viszonylag forgalmasabb részén lakunk), és ez csak jobb lett. A készüléket a mellékelt kis távirányítóval – ami praktikus módon rögzíthető a tetejére – vagy az említett alkalmazással, telefonról is lehet kezelni, akár a távolból is.

Pihenni szeretnék!

A hasonló készülékeknél a nagy kérdés mindig az, hogy mennyire hangosak, egy kisebb légtisztító ezen már „elvérzett” nálunk. Természetesen nagyobb fokozatokon ennek is van hangja, de kisebbre állítva tényleg szinte nem is hallható. Plusz van éjszakai üzemmód, ami még csöndesebbé teszi. Simán aludtam mellette, egyáltalán nem zavart, de azért alapvetően a nappaliban használtuk, hiszen ott vagyunk a legtöbbet. És mivel könnyen mozgatható, nem túlságosan nehéz, simán átvihetem bármikor a gyerekszobába, hogy ott is tegye rendbe a levegőt.

A lapát nélküli ventilátor két irányba tudja terelni a levegőt: ha „klasszikus” ventilátorként, hűsítésre szeretnénk használni, akkor irányíthatjuk előrefelé, de ha nem szeretnénk, hogy fújja ránk a levegőt, akkor átkapcsolhatjuk, hogy a hátulján áramoljon ki. (Mivel én egyáltalán nem bírom a huzatot, számomra ez nagyon fontos opció.) Plusz funkció, hogy fűteni is lehet vele, egészen 36 fokig melegíthetjük a levegőt. Ez nálunk évente kétszer aktuális: amikor már beköszönt a hideg, de még nem indul be a központi fűtés, illetve amikor már lekapcsolják a központit, de még visszajön kicsit a hideg. Ilyen helyzetekre tökéletes lenne.

A család techrajongóját egyértelműen lenyűgözte a készülék, és én is elismeréssel adóztam az abszolút csendes működésnek, a könnyű áthelyezhetőségnek, a cool designnak. Az allergiás orrfolyást figyelgettem ugyan, de az influenza miatt nem egyértelmű a helyzet, ám azt gondolom, hosszú távú használattal nagyon sokat segíthet a készülék pormentesen tartani a lakást. Ami rendkívül jól jön egy nagy autóforgalommal rendelkező környéken, ahol szinte mindig találnak vagy az utcán, vagy a házban valami felújítanivalót.

A cikkhez a tesztelt terméket a Dyson biztosította.