Család

Többféle aggályos szennyező anyagot is találtak gabonapelyhekben

Egy német fogyasztói oldal vizsgálata során többféle aggályos szennyező anyagot is találtak gabonapelyhekben.
2024. Május 13.
gabonapehely
Kép: Getty Images

Egy német fogyasztói oldal 30 kukoricapelyhet és 18 más típusú – köles, hajdina, tönköly – gabonapelyhet tesztelt. A vizsgálat során többféle aggályos szennyező anyagot is találtak, ezek között volt az akrilamid, a glifozát nevű növényvédő szer és különféle ásványolaj-származékok, írja az élelmiszeripari trendek, kockázatfigyeléssel foglalkozó Rizikometer.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság által lehetséges rákkeltőnek minősített akrilamid a magas hőfokon történő pörkölés során keletkezik a növényi fehérje építőeleméből (aszparagin) és természetes cukrokból, az ásványolaj-szennyeződés forrása pedig valószínűleg a gyártási folyamatban részt vevő gépek kenőanyaga.

Több termékben is találtak a deltametrin nevű rovarölő szer maradékát is, amely idegméregként hat és nem csak a kártevőket, de a méheket is veszélyezteti.

Sok tesztelt gabonapehelynek magas volt a sótartalma, amely a szakemberek szerint egy ilyen terméknél teljesen felesleges és indokolatlan. Cukortartalom tekintetében rendkívül nagy eltérések mutatkoztak attól függően, hogy a termék csak gabonából származó természetes cukrot vagy hozzáadott cukrot is tartalmazott (3-12 g, 100 g termékben), írja a Rizikóméter az oekotest.de nyomán.