Család

Tényleg ártalmas az ujjropogtatás?

Sokaknál bevett szokás az ujjak „kiropogtatása”, míg más irtózik a hangjától is. De valóban ártalmas az ujjropogtatás, vagy ez nem több, mint városi legenda?
2022. November 17.
ujjropogtatás
Káros az ujjak ropogtatása? (Kép forrása: Getty Images)

Egyáltalán mi okozza ezt a hangot?

„Az ujjpercek ropogtatása során keletkező hang a test ízületeiben található ízületi folyadékban lévő nitrogénbuborékoktól származik” – mondta el a HuffPost portálnak Dr. Jason Liebowitz reumatológus.

Alapvetően ez az ízületi folyadék teszi lehetővé az egészséges mozgást, és segíti védeni a porcokat a kopástól. Amikor ropogtatod az ízületeidet, negatív nyomás keletkezik, ez pedig buborékok kialakulásához vezet ebben a folyadékban.

Korábban úgy gondolták, hogy a pattogó hang, amit ujjropogtatás során hallunk, ezeknek a buborékoknak a kipukkanásából fakad, azonban a legújabb kutatások szerint sokkal inkább a buborékok kialakulásából eredhet ez a hang.

Dr. Robert G. Hylland, a Michigani Állami Egyetem Osteopátiás Orvostudományi Főiskolájának adjunktus klinikai professzora elmondta a portálnak, hogy elsősorban a kezek kis ízületeiben és a gerincoszlop kisízületeiben fordul elő – részben ez utóbbiak felelősek azért, ha „kiropogtatjuk a hátat”. A szakember szerint azok, akiknek lazábbak az ízületei, nem tudnak elegendő negatív nyomást okozni ahhoz, hogy buborékok keletkezzenek – tehát ezért nem tudja mindenki ropogtatni az ujjait, ízületeit.

Biológiai okai vannak annak is, hogy miután kiropogtatta valaki az ujjait, ezt nem tudja azonnal megtenni újra. „Nagyjából 20 percet vesz igénybe, amíg ezek az üregek vagy a buborékok újra feltöltődnek” – magyarázta a portálnak nyilatkozó Dr. Iziegbe Ehiorobo, az Ohio Állami Egyetem Wexner Orvosi Központjának reumatológusa.

Okozhat ízületi gyulladást az ujjropogtatás?

Liebowitz elmondta, hogy nincs arra bizonyíték, hogy az ujjropogtatás összefüggésbe hozható az ízületi gyulladással. Az évek során számos tanulmány készült, amelyek nem találtak összefüggést az ujjropogtatás és az ízületi gyulladással vagy károsodással járó állapotok között.

Készült korábban egy igazán érdekes kísérlet is, amely szintén arra mutatott rá, hogy nincs kapcsolat az ujjropogtatás és az ízületi gyulladás között. Ezt Dr. Donald Unger készítette, aki magán tesztelte a hipotézist: több mint 50 éven át naponta legalább kétszer megropogtatta a bal kezén az ízületeket, de a jobb kezén nem. A kísérlet végén megállapította, hogy egyik kezének sem volt ízületi gyulladása, és más különbség sem volt a két keze között.

Tehát ízületi gyulladást vagy károsodást nem okoz az ujjropogtatás, azonban felmerül a kérdés, hogy egyéb veszélye lehet-e?

„Nincs bizonyíték arra, hogy az ízületek ropogtatása ízületi gyulladást okozhat, de ritka esetben károsíthatja az izmokat a csontokkal összekötő inakat” – mondta el Dr. Scott Zashin belgyógyász és reumatológus.

A Harvard Health Publishing megjegyzi, hogy vannak „alkalmankénti jelentések” a „túlzottan erőteljes ízületropogtatással” kapcsolatos sérülésekről, de hangsúlyozzák, hogy ezek szélsőséges kivételek. Egy 1990-es tanulmány pedig azt állapította meg, hogy összefüggésbe hozható a duzzadt kezekkel és az alacsonyabb szorítóerővel.

De ennek ellenére ezek a lehetséges káros hatások valószínűleg rendkívül ritkák. De azt is érdemes megjegyezni, hogy az ízületropogtatás jótékony hatását sem hangoztatják a szakértők, tehát nincs bizonyíték arra, hogy kifejezetten jót tenne ez az ízületekkel.

Forrás: huffpost.com

Nyitókép forrása: Getty Images