Gyerek

10 dolog, amit érdemes megtanítani a gyereknek 10 éves kora előtt

Ha ezeket megtanítod a gyermekednek, azzal elindíthatod az önállóság felé vezető úton.
2019. Július 30.
10 dolog, amit érdemes megtanítani a gyereknek 10 éves kora előtt

Manapság, amikor a technika mindent behálóz, könnyű megfeledkezni az olyan gyakorlatias dolgok elsajátításáról, mint a mosogatás, a térképolvasás, vagy a kézzel történő levélírás. – Sok szülő mindent megtesz a gyermekéért, ahelyett hogy hagynák, hogy ők maguk jöjjenek rá a dolgok működésére – mondja Tim Elmore, a Growing Leaders nevű nonprofit szervezet alapítója. A következő 10 dolog elsajátításával elindíthatjuk a gyermekünket az önállóság felé vezető úton.

Kimosni a ruhákat

Sok tinédzser úgy vág neki az egyetemnek, hogy fogalma sincs, hogyan kell kimosnia a saját ruháit, pedig már 6 éves kortól elkezdhetjük megtanítani a gyereknek, hogyan is zajlik a folyamat. Mutassuk meg a kisgyermeknek az egész procedúrát, a mosószer kiválasztásától és adagolásától kezdve, a gép beprogramozásán át az elindításáig. Természetesen amíg elég idős nem lesz hozzá, csak felügyelettel használja a gépet.

Palántaültetés

Sokan már az óvodában megtanulják elültetni a magokat, azt azonban nem, hogyan kell a kibújt növényeket átültetni. 6-7 éves korára megtanulhatja a kisgyerek, hogyan ásson gödröt, majd helyezze bele a növénykét az addigi cserepéből, és locsolja meg, hogy növekedésnek induljon.

Ajándékcsomagolás

A gyerekek általában imádnak ajándékot adni, a becsomagolásuk pedig még nagyobb boldogság a számukra. A nagyobbak segíthetnek méretre vágni a papírt és összeragasztani, míg a kisebbek részt vehetnek az árcédula eltávolításában, a megfelelő méretű doboz kiválasztásában.

Szeg beverése

A gyermek megtanulhatja a szegelést egy kisebb kalapáccsal, vagy akár gyermekek számára készült eszközzel is. Először hagyjuk felügyelettel egy puhább fán gyakorolni, amit akár be is szoríthatunk valahova, majd mikor felkészültnek érzi már magát, foghatja helyettünk ő a szeget kalapálás közben.

Levélírás

A kisebbek lediktálhatják a levelet egy idősebb családtagjuknak és kiegészíthetik rajzokkal, felragaszthatják a bélyeget, és bedobhatják a postaládába. A nagyobbakat azonban megtaníthatjuk, hogyan címezzék meg a borítékot, illetve a levél formai elemeire is: megszólítás, dátum, elköszönés, aláírás. Ha kedvük van hozzá, segíthetnek képeslapot írni, vagy kereshetünk nekik levelezőtársat is.

Egyszerűbb étel elkészítése

Kérd meg a gyermekedet, hogy segítsen elkészíteni egyszerűbb ételeket. A joghurt gyümölccsel tökéletes kezdésnek, hiszen a kisebbek segíthetnek a joghurtot a tálba szedni, és hozzátenni a megmosott és felvágott gyümölcsöt. Az 5 év körüli gyerekek készíthetnek szendvicseket és turmixot, a 7-8 évesek kipróbálhatják a kenyérpirítót vagy készíthetnek salátát, a 10 évesek pedig már használhatják szülői felügyelettel a tűzhelyet. Természetesen mindig a gyermek biztonsága legyen az első!

Navigáció

Könnyen el lehet tévedni a GPS utasításait követve is, így hasznos megtanulni, hogyan tájékozódjunk térkép segítségével. 3-4 éves gyerekeknek szervezhetünk kincsvadászatot akár otthon is, saját kezűleg rajzolt térképpel, míg a nagyobbaknak megengedhetjük, hogy a múzeumban vagy az állatkertben ők mutassák az utat A pontból B pontba, az adott hely térképének segítségével.

Sebek ellátása

Tanítsuk meg gyermekünknek, hogyan maradjon nyugodt, ha vért lát. Igyekezzünk elterelni a figyelmét a fájdalomról, és mutassuk meg neki, hogyan szorítsa el a vérzést, mossa le a vágást folyóvízzel, kenje be gyógykenőccsel, és kötözze be a sérülését.

Fürdőszoba takarítás

Tartsuk kéznél azokat a rongyokat és szivacsokat, amikkel a fogkrém pacákat le lehet törölni a mosdókagylóról. A WC kitisztítását már az iskolás korú gyermekeknek is megtaníthatjuk, fertőtlenítő törlőkendővel letörölhetik a fedelet, az ülőkét és az alapot. A még nagyobbak használhatnak nem mérgező tisztítószereket, például ecetet és szódabikarbónát a takarításkor. Figyeljünk arra, hogy a gyerekek mindig alaposan kezet mossanak a takarítás után!

Tudatos vásárlás

Gyermekünk tudatos vásárlóvá nevelése nagy gyakorlatot igényel, de ez a három módszer segítségünkre lehet:

  • Magyarázzunk: mondjuk ki hangosan az árakat és hasonlítsuk össze őket, majd mondjuk el, mit választottunk. Például: Most nem ennél a benzinkútnál fogok tankolni, mert a másiknál olcsóbb. Vezessük rá arra is, hogy ha valami nem fér bele a keretünkbe, akkor azt nem kell megvásárolni.
  • Hagyjuk fizetni a gyereket néha: ha megtehetjük, adjunk a gyermekünknek zsebpénzt, és engedjük, hogy bizonyos dolog (pl. egészséges nassolnivaló) vásárlásáért ő feleljen. Így hozzáértő vásárlóvá fog válni.
  • Bevásárlós játék: bevásárlás közben olyan kihívásokat adhatunk a gyermekeknek, mint például a legolcsóbb WC papír vagy tészta megtalálása.

Forrás: parents.comKapcsolódó írásaink: