Gyerek

25 csodaszép név, ami azt jelenti, ajándék

Egy kisbaba születése tényleg igazi ajándék, ha ezt a nevével is szeretnétek kifejezni, válogassatok ezekből a keresztnevekből - van köztük szokványos és különleges is!
2021. December 10.
Ezek a nevek mind azt jelentik, ajándék (Fotó: Getty Images)

Ebben a 25 névben az a közös, hogy mindegyik azt jelenti, ajándék. Egy ilyen csodás jelentéssel bíró keresztnév nemcsak a decemberben születő kicsiknek jó választás, hanem minden olyan babának, akinek a szülei ezzel is szeretnék kifejezni, mennyire örülnek az érkezésének.

Lánynevek

Egyértelműbben nem is lehetne jelezni, hogy a kislányotok születésére ajándékként tekintetek, mint azzal, hogy első vagy második keresztnévnek az Ajándékot választjátok neki. Ezen kívül akad még jó pár olyan anyakönyvezhető női név, ami arra utal, hogy a kicsi a család ajándéka!

Akik ritkább neveket keresnek, azoknak tökéletes választás a Darinka, a Donáta vagy a Donatella, a klasszikusabb vonal kedvelőinek pedig kiváló a Dorottya és a Dóra, illetve az ezeknél valamivel ritkább, de szintén ismert önállósult változatai, azaz a Dorka, a Dorisz, a Dorina, a Fedóra, az Izidóra vagy a Teodóra.

Fiúnevek

A lánynevekhez hasonlóan, itt is megvan az az anyakönyvezhető név, amivel biztosra mehettek, ez pedig a magyar eredetű Ajándok. A szláv eredetű Bogdán nemcsak vezetéknév, hanem keresztnév is lehet, és az igazán szép Isten ajándéka jelentéssel bír, akárcsak a Bozsidár, ami nem elírás, a hozzá igen hasonló Boldizsár más jelentést hordoz (Baal isten vigyázza életét).

Az utóbbi években egyre népszerűbbé vált a latin-olasz eredetű Donát, ami a legújabb toplistában már a 84. helyre került a száz leggyakrabban választott férfinév között. A szintén ajándékot jelentő Heliodor, IzidorJohann és Jonatán nincs benne ebben az illusztris gyűjteményben, mindegyik rendkívül ritka névnek számít, így annak, aki különleges nevet keres, érdemes fontolóra venni.

És hogy mutassunk olyan, ajándékot jelentő neveket is, amik a népszerűségi lista élvonalában szerepelnek, itt van a Márton (34. helyezett), a Mátyás (61. helyezett) és a Máté (2. helyezett). A névsor végén megtalálható még a Teodor, ami Isten ajándékát jelenti, illetve annak önállósult magyar megfelelője, a Tivadar.