Gyerek

26 ezer gyerek nem járhat iskolába, mert nincs beoltva

Mostantól nem járhatnak iskolába New York államban azok a gyerekek, akik nincsenek beoltva. Nyáron durva kanyarójárvány volt a városban, ezért mostantól nem lehet vallási okokra hivatkozva elutasítani a védőoltást.
2019. Szeptember 24.
26 ezer gyerek nem járhat iskolába New Yorkban, mert nincsenek beoltva (fotó: iStock)

Egy komoly kanyarójárvány után fogadták el azt a törvénymódosítást New Yorkban, amely megszüntette a vallási indokokra hivatkozást a védőoltásokkal kapcsolatban: mostantól nem járhat iskolába olyan gyerek, aki nincs beoltva. Ősszel még 14 nap türelmi időt kaptak a családok, hogy beoltassák gyermekeiket, miután letelt ez az időszak egyszerűen nem engedik be azokat a gyerekeket az iskolákba, akik nincsenek beoltva. Ez összesen 26.217 gyereket érint – ennyien nincsenek beoltva.

Az Egyesült Államokban – szemben Európával – sokkal kisebb társadalmi elfogadottsága a kötelező védőoltásoknak, az oltásellenes mozgalmakat pedig a konzervatív politikai oldal is támogatja – írta a 444.hu.

Az oltásellenes szülők posztjaiból válogatott a BuzzFeed: egyes szülők a feketék múlt századi szegregációját emlegetik fel példaként, mások a vallásszabadság megsértését látják az intézkedésben. Visszatérő érvelésük, hogy az oltások autizmust okoznak, és azt bizonygatják, hogy a gyerekeik egészségesek.

Többen magántanulói hálózatot akarnak szervezni, mert továbbra sem fogják beoltatni a gyerekeiket, akik viszont így nem járhatnak iskolába.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: 444.hu