Gyerek

Oltás: Olaszországban is bekeményítettek

Mostantól beoltatlan gyerek nem járhat olasz iskolába, lejárt az egészségügyi miniszter ideiglenes rendelkezése, melyben felmentést adott a kötelező védőoltásokat megtagadó szülőknek.
2019. Március 13.
Oltás: Olaszországban is bekeményítettek

Olaszországban március 10-e óta csak beoltott gyerekek járhatnak tanintézményekben, miután lejárt az egészségügyi miniszter ideiglenes rendelkezése, melyben felmentést adott a kötelező védőoltásokat megtagadó szülőknek, hogy gyerekeiket oltás nélkül is iskolába írathassak – írja a 444.hu.

A kötelező védőoltásokra vonatkozó szabályozást 2017-ben szigorították, a törvény szerint csak azok járhatnak iskolába, akik megkapták a kötelező védőoltásokat. A törvényt azután szigorították, hogy Roberto Burioni mikrobiológus-virológus professzor arra hívta fel a figyelmet, hogy a kanyaró ellen beoltottak aránya elmaradt még az afrikai Ghána szintjétől is, és Namíbia szintjén álltak. Ami jól látszik abból is, hogy Olaszországban már volt is kanyarójárvány.

A törvény szigorításának folyamatát azonban megtörte a kormányváltás: a koalíció nagyobbik pártja, az Öt Csillag Mozgalom egyik társalapítója ismert oltásellenes.

Az idén március 10-ig érvényes felmentést egyébként a teljes tudományos és orvosi közösség élesen bírálta, mert szerintük az tízévnyi haladást rombolt le. “Erősítenünk kéne ezt, nem gyengíteni” – mondta Burioni. Az iskolák pedig a héten el is kezdték bekérni az oltási bizonyítványokat, Bolognában például 300 óvodást tiltottak el az óvodába járástól – a helyi hatóságok szerint a városban legalább 5000 alul- vagy egyáltalán be nem oltott gyerek él.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: 444.hu