
Kép: Getty Images
A gyerekek őszi-téli tápanyagszükséglete
A gyerekek immunrendszere még fejlődésben van, ezért különösen fontos a kiegyensúlyozott, vitaminban gazdag étrend.
A legfontosabb tápanyagok:
- D-vitamin: napfény hiányában étrendi forrásból (pl. hal, tojás, gomba) vagy orvosi javaslatra étrend-kiegészítő formájában pótolható.
- C-vitamin: citrusfélék, kivi, homoktövis, csipkebogyó tea.
- Cink és vas: húsok, hüvelyesek, olajos magvak.
- Probiotikumok: joghurt, kefir, savanyított zöldségek.
A legjobb stratégia, ha a természetes ételek formájában visszük be ezeket az anyagokat, így nemcsak a tápanyagok hasznosulnak jobban, hanem a gyerekek is megtanulják, hogy az egészséges étel lehet finom is.
3 könnyen elkészíthető, gyerekbarát recept
Sütőtökös banános mini muffin
Hozzávalók:
- 1 bögre sütőtökpüré
- 1 érett banán
- 2 tojás
- 1 bögre teljes kiőrlésű liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál fahéj
- 1 evőkanál méz
Elkészítés:
A sütőtökpürét és a banánt törd össze, add hozzá a tojásokat, majd a száraz hozzávalókat. Keverd össze, és kanalazd a masszát muffin formákba. 180 °C-on 20 perc alatt süsd aranybarnára.
Céklás almás smoothie
Hozzávalók:
- 1 közepes cékla (főtt vagy sült)
- 1 alma
- 1 narancs leve
- ½ dl natúr joghurt
- 1 teáskanál méz
Elkészítés:
Mindent turmixolj simára. A színe élénk, az íze frissítő – a gyerekek szívesen isszák, ha „pink turmixként” tálalod.
Zabkása gránátalmával és dióval
Hozzávalók:
- 5 evőkanál zabpehely
- 2 dl tej vagy növényi ital
- 1 teáskanál méz
- 2 evőkanál gránátalma mag
- Egy marék apróra vágott dió
Elkészítés:
A zabpelyhet főzd puhára a tejben, édesítsd mézzel, majd tálaláskor szórd meg a gránátalmával és dióval. Meleg, tápláló reggeli a hideg napokra.