Karácsonyi sütemény
Aszalt gyümölcsös kuglóf
Hozzávalók 12-14 szelethez:
– 25 dkg vaj
– 25 dkg porcukor
– 4 tojás
– 36 dkg liszt
– fél csomag sütőpor
– csipet só
– 1 dl tej
– 25 dkg vegyes aszalt gyümölcs
– (barack, szilva, meggy stb.)
– 1 narancs reszelt héja
A díszítéshez:
– 25 dkg sárgabaracklekvár
– 12 dkg fehér csokoládé
A vajat a porcukorral kihabosítjuk, a tojásokat apránként hozzáadjuk. Belekeverjük a sütőporral, sóval és reszelt narancshéjjal elegyített lisztet, végül a tejet is. Hozzáadjuk az apróra vágott gyümölcsöket. A formát kivajazzuk, kilisztezzük, majd félig megtöltjük a masszával. 170 °C-os sütőben 45-50 perc alatt megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Langyosra hűtjük, majd kiborítjuk a formából, hogy teljesen kihűljön. A baracklekvárt felmelegítjük, majd körbekenjük vele a kuglófot. A csokoládét gőz fölött megolvasztjuk, és megcsurgatjuk vele a kuglófot. Tálalásig hűvös helyre tesszük dermedni. A tetejét is megszórhatjuk az apróra vágott gyümölcsökkel.
Elkészítés: 30 perc
Sütés: 45-50 perc
Csokoládétrüffel
Hozzávalók:
– 20 dkg étcsokoládé (minimum 60%-os kakaótartalmú)
– 10 dkg vaj
– 1 dl habtejszín
– kakaópor
Vízfürdő felett olvasszuk fel a csokoládét, a vajat és a tejszínt külön-külön keverjük habosra habverővel, majd adjuk hozzá az olvasztott csokoládéhoz. Tegyük a masszát egy éjszakára a hűtőbe egy lefóliázott tálra. (Kb. 2 cm magas “csokiszeletet” öntsünk belőle.) Másnap kockázzuk fel a megdermedt masszát, és vizes kézzel formázzunk golyókat belőle, ezeket hempergessük meg a kakaóporban.
Elkészítés: 25 perc
Hűtés: 12 óra
Meggyel töltött gesztenyeszívek
Hozzávalók 12 darabhoz:
– 50 dkg gesztenyemassza
– 2 evőkanál puha vaj
– 12 szem meggy (befőtt)
– 20 dkg étcsokoládé
– 2 evőkanál étolaj
– 5 dkg pörkölt, szeletelt mandula
A gesztenyemasszát lereszeljük, a puha vajjal összegyúrjuk, hogy könnyen formázható legyen. Ha szükséges, 1-2 evőkanál vizet még adhatunk hozzá. A masszából 5-6 dkg-os golyókat formázunk, majd mindegyik közepébe nyomunk egy-egy meggyet. A golyókat ellapítjuk, majd a kezünkkel szívet formázunk belőle. A szíveket hűtőbe vagy fagyasztóba tesszük dermedni, amíg a csokoládét megolvasztjuk.
Érdemes a megformázott szíveket alufóliára vagy átlátszó fóliára tenni, mert könnyen ráragadhat a tálcára. A csokoládét az olajjal mikróban vagy gőz felett megmelegítjük, majd a szívecskéket villára téve egyenként kimártjuk benne. Mielőtt a csokoládé megdermedne rajta, az oldalát mandulaforgácsba panírozzuk.
Elkészítés: 20 perc
A recepte a A Nők Lapja Konyha 100 villámgyors receptje című könyvben jelent meg.
A Nők Lapja Konyha 100 legjobb süteménye, illetve húsétele után olyan fogásokat gyűjt egy csokorba, amelyek 30 perc alatt elkészíthetők. A receptek készítői között olyan gyakorlott, ismert és kedvelt szakácsokat, cukrászokat akár bloggereket találunk mint Vrábel Kriszta, Ugrai-Nagy Tünde, a Hernyák-Ruprecht páros vagy Papp Emese. Elő tehát a hozzávalókkal, és meglepődve tapasztaljuk majd, mennyi finomságot lehet készíteni ilyen rövid idő alatt is!”
Tetszettek a receptek? Itt megrendelheted a könyvet, katt!
További érdekes cikkek:
- Egészséges nasi gyerekeknek
- Tejbegríz de luxe kókusztejjel, almával, mézekalácsízben
- Mákpuding recept