Gyerek

30 tipp apáknak, hogy jobb ember váljon a gyermekedből

A gyerekek úgy szívják magukba a tudást, mint a szivacs: mindaz, amit mondunk és teszünk, rendkívüli hatással van rájuk. Éppen ezért nagyon fontos, hogy mi magunk is úgy viselkedjünk, amit aztán szeretnénk visszalátni náluk.
2019. Augusztus 17.
Hogyan nevelhetsz jobb embert a gyerekedből?

1. Legyél udvarias mindenkivel, mondd, hogy kérem és köszönöm – az étteremben, a boltban, a benzinkúton…

2. Emlékeztesd a gyermekedet, hogy legyen ő is udvarias!

3. Akkor se feledkezz el az udvariasságról, ha valamilyen rossz viselkedési mintát akarsz felülírni a gyereknél. Ha például elvesz valamit a másiktól, emlékeztesd arra, hogy legközelebb kérje el.

4. Tanítsd meg a gyermekednek, hogy az udvariasság több, mint bizonyos szabályok betartása, lényege sokkal inkább az, hogy mindenki felé tisztelettel fordulunk.

5. Mutass példát, és járj el mozogni, sportolni!

6. Mutasd ki az érzelmeidet, például ha szomorú, csalódott vagy elkeseredett vagy.

7. A kemény munka mellett szakíts időt a pihenésre, lazításra is. A gyerekeknek meg kell tanulniuk, hogy nem szabad a végsőkig kimeríteniük magukat.

8. Ne félj elemezni a helyzetet, ha valami rossz dolog történt veled. Mondd el a gyereknek, mit csináltál jól, mit csinálhattál volna még jobban, és milyen tapasztalatokat szereztél.

9. Kérdezz sokat, mielőtt meghozol egy nagy döntést (persze úgy, hogy a gyereked is tanúja legyen ennek)!

10. Magyarázd meg a döntéseidet. Ez még a legkisebb, legbanálisabb döntésekre is igaz, hiszen ezek az apróságok határozzák meg, hogy milyen irányba megy az életed.

11. Kérdezd meg a gyermekedet, miért döntött úgy, ahogy!

12. Engedd, hogy a gyereked kalandozzon, felfedezzen és új dolgokat próbáljon ki (ésszerű keretek között).

13. Ne aggódd túl az apró sérüléseket!

14. A kalandvágy az érzelmekre is vonatkozik: bátorítsd a gyermekedet arra, hogy új élményeket próbáljon ki, olyanokat is, amelyek egyébként távol állnak a személyiségüktől.

15. Segíts a gyermekednek, hogy felmérje egy-egy döntése következményét.

16. Beszélj az érzéseidről! Mondd el, ha fáradt, csalódott vagy szomorú vagy, és igyekezz azt is megmagyarázni, hogy miért. Ezzel segítesz a gyermekednek kifejezni a saját érzéseit is.

17. Kérdezd gyakran a gyerekedet arról, hogyan érzi magát! Nyugtasd meg, hogy azzal sincs semmi baj, ha néha rosszkedvű, ideges vagy dühös.

18. Legyél türelmes! Különösen akkor, ha éppen a dackorszak közepén vagytok!

19. Játék közben is koncentrálj az érzésekre, segíts a gyereknek, hogy érzelmekkel tölthesse meg a játékot!

20. Segíts másoknak, anélkül, hogy erre külön meg kellene kérni – természetesen úgy, hogy ezt a gyereked is lássa.

21. Legyetek minél aktívabbak meseolvasás közben is, például beszéljétek meg, milyen érzelmeken mehet keresztül egy szereplő, mire gondolhat, esetleg ti hogyan oldanátok meg a szereplő problémáját.

22. Kérj bocsánatot a gyerekedtől! Ezzel azt tanítod neki, hogy a hibákon túl lehet lépni, és nem azok határozzák meg, jó ember-e valaki vagy sem.

23. Kérj bocsánatot másoktól úgy, hogy a gyereked is tanúja legyen ennek. 

24. Ne nyomkodd állandóan a telefonodat! Ezzel csak két dologra tanítod a gyerekedet: egyrészt, hogy a telefon érdekesebb, mint ők, másrészt, hogy muszáj mindig valamivel lefoglalni magad. 

25. A befektetett munkáért dicsérd meg a gyereket, ne pedig azért, amit elért!

26. Nyugodtan emeld ki, ha valamit jól csináltál vagy valamiben ügyes vagy. Hangsúlyozd, hogy keményen megdolgoztál a sikerért, vagy beszélj azokról a tulajdonságaidról, amelyekre büszke vagy!

27. Bókolj másoknak, dicsérd meg őket, ismerd el a teljesítményüket! Különösen nagy hatása van annak, ha a gyereked barátait dicséred meg, vagy azt emeled ki, ha együtt értek el valami nagyszerű dolgot!

28. Hagyd csapongani a gyereket! Az önismeret hosszú folyamat, és még mi, felnőttek is folyamatosan új dolgokat tanulunk saját magunkról. A gyerekeknek is idő kell, hogy megtalálhassák önmagukat!

29. Emlékeztesd a gyermekedet arra, hogy figyeljen oda a környezetére, a többi gyerekre, ne gázoljon át másokon – sem érzelmi, sem pedig fizikai értelemben! 

30. Ne magyarázz mindent túl, engedd meg a gyerekednek, hogy ő vonjon le bizonyos következtetéseket – de ne engedd azt sem, hogy rögtön általánosítson.  

(Cikk forrása: fatherly.com)

Ez is érdekelhet: