Az ünnep akkor az igazi, ha az időnket együtt töltjük, ebbe bele tartozhat az is, hogy közösen sütünk, főzünk. Szaloncukrot általában venni szoktunk, de valójában simán nekiállhatunk megcsinálni, egyáltalán nem olyan macerás, mint sokan gondolják. De vigyázat, nagyon finom az házi szaloncukor, eteti magát. Ajándék kiegészítőnek sem utolsó, szóval megéri nekiállni.
Ötféle receptet hoztunk nektek, ebben a Nosalty volt segítségünkre.
Zselés szaloncukor
A legnépszerűbb szaloncukor kétségtelenül a zselés. Pofon egyszerű elkészíteni.
Hozzávalók:
- 3 dl gyümölcslé (szűrt, 100 %-os, cukor nélküli)
- 6 db lapzselatin (vagy 6 púpozott tk zselatin)
- 20 dkg étcsokoládé (maximum 70 %-os, jó minőségű)
Mielőtt elolvasnád a Nosalty-n a zselés szaloncukor elkészítésének menetét, jó tudni, hogy bevonás előtt hagyjuk a hűtőből kivett zselét szoba hőmérsékletűre melegedni, különben a csoki túl gyorsan dermed meg és a kakaóvaj kiül a mázon.
Zserbós szaloncukor
Sok hozzávaló, de mindössze két lépésből áll az elkészítése!
Hozzávalók:
- 10 dkg dió (darált)
- 1 ek sárgabaracklekvár (házi)
- 1 teáskanál méz
- 5 dkg aszalt sárgabarack (apróra vágva)
- 10 dkg étcsokoládé
Kattints a Nosalty-re a receptért, ITT találod.
Kókuszos szaloncukor
Még nem találkoztunk olyan gyerekkel, aki ne imádná a kókuszos édességet. Ez sem bonyolultabb, mint az előzőek és gyorsan kész van.
Hozzávalók:
- 100 g kókuszreszelék
- 20 g porcukor
- 20 g kókuszzsír
- 125 ml kókusztej
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 ml kókusz aroma (opcionális)
- 200 g étcsokoládé
- 50 g fehér csokoládé
Ismét a Nosalty recepttára mutatja a pontos lépéseket. ITT.
Gesztenyés szaloncukor
Néhány évtizeddel ezelőtt a vasárnapok állandó vendége volt a gesztenyepüré, valószínűleg azért is, mert sokat nem kellett vele bíbelődni. Miért ne lehetne a gesztenyemasszából szaloncukrot készíteni? Nem kell haladó cukrásznak sem lenni hozzá. Íme:
Hozzávalók:
- 25 dkg gesztenyemassza
- 6 ek xilit
- 6 ek kókuszolaj
- 20 ml kókusztej
- 1 ek cukrozatlan kakaópor
- 30 ml meggylé
- 10 dkg étcsokoládé (cukormentes)
Ismét a Nosalty-ra kell kattintanod a lépésekért.
A végére egy igazi különlegességet tartogattunk:
Málnás-balzsamecetes szaloncukor
Hozzávalók:
- 200 g málna (fagyasztott is jó)
- 4 ek cukor
- 2 ek balzsamecet (modenai, sűrű)
- 6 dl víz
- 20 g zselatin
- 200 g étcsokoládé
Hogy kell összeállítani? A Nosalty recepttára segít ebben, ITT.