Gyerek

5 házi szaloncukor, ami megédesíti az ünnepet

Minek venni, ha te is meg tudod csinálni? Pláne, ha így biztosan tudod, mit tartalmaz és még a gyerekkel is közös jó móka a házi szaloncukor elkészítése.
2024. December 18.
szaloncukor

Kép: Getty Images

Az ünnep akkor az igazi, ha az időnket együtt töltjük, ebbe bele tartozhat az is, hogy közösen sütünk, főzünk. Szaloncukrot általában venni szoktunk, de valójában simán nekiállhatunk megcsinálni, egyáltalán nem olyan macerás, mint sokan gondolják. De vigyázat, nagyon finom az házi szaloncukor, eteti magát. Ajándék kiegészítőnek sem utolsó, szóval megéri nekiállni.

Ötféle receptet hoztunk nektek, ebben a Nosalty volt segítségünkre.

Zselés szaloncukor

A legnépszerűbb szaloncukor kétségtelenül a zselés. Pofon egyszerű elkészíteni.

Hozzávalók:

  • 3 dl gyümölcslé (szűrt, 100 %-os, cukor nélküli)
  • 6 db lapzselatin (vagy 6 púpozott tk zselatin)
  • 20 dkg étcsokoládé (maximum 70 %-os, jó minőségű)

Mielőtt elolvasnád a Nosalty-n a zselés szaloncukor elkészítésének menetét, jó tudni, hogy bevonás előtt hagyjuk a hűtőből kivett zselét szoba hőmérsékletűre melegedni, különben a csoki túl gyorsan dermed meg és a kakaóvaj kiül a mázon.

Zserbós szaloncukor

Sok hozzávaló, de mindössze két lépésből áll az elkészítése!

Hozzávalók:

  • 10 dkg dió (darált)
  • 1 ek sárgabaracklekvár (házi)
  • 1 teáskanál méz
  • 5 dkg aszalt sárgabarack (apróra vágva)
  • 10 dkg étcsokoládé

Kattints a Nosalty-re a receptért, ITT találod.

Kókuszos szaloncukor

Még nem találkoztunk olyan gyerekkel, aki ne imádná a kókuszos édességet. Ez sem bonyolultabb, mint az előzőek és gyorsan kész van.

Hozzávalók:

  • 100 g kókuszreszelék
  • 20 g porcukor
  • 20 g kókuszzsír
  • 125 ml kókusztej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 ml kókusz aroma (opcionális)
  • 200 g étcsokoládé
  • 50 g fehér csokoládé

Ismét a Nosalty recepttára mutatja a pontos lépéseket. ITT.

Gesztenyés szaloncukor

Néhány évtizeddel ezelőtt a vasárnapok állandó vendége volt a gesztenyepüré, valószínűleg azért is, mert sokat nem kellett vele bíbelődni. Miért ne lehetne a gesztenyemasszából szaloncukrot készíteni? Nem kell haladó cukrásznak sem lenni hozzá. Íme:

Hozzávalók:

  • 25 dkg gesztenyemassza
  • 6 ek xilit
  • 6 ek kókuszolaj
  • 20 ml kókusztej
  • 1 ek cukrozatlan kakaópor
  • 30 ml meggylé
  • 10 dkg étcsokoládé (cukormentes)

Ismét a Nosalty-ra kell kattintanod a lépésekért.

A végére egy igazi különlegességet tartogattunk:

Málnás-balzsamecetes szaloncukor

Hozzávalók:

  • 200 g málna (fagyasztott is jó)
  • 4 ek cukor
  • 2 ek balzsamecet (modenai, sűrű)
  • 6 dl víz
  • 20 g zselatin
  • 200 g étcsokoládé

Hogy kell összeállítani? A Nosalty recepttára segít ebben, ITT.