Gyerek

5 jel, hogy felnőttként toxikus szülővel küzdesz

Ha mérgező, toxikus szülővel nő fel valaki, évekbe, akár évtizedekbe is telhet, amíg felismeri, mennyire diszfunkcionális ez a kapcsolat.
2022. Március 21.
5 jel, hogy felnőttként toxikus szülővel küzdesz (Fotó: Getty Images)

“Ennek az lehet az oka, hogy a hibás viselkedésük idővel normalizálódott, vagy az, hogy reménykedtél, hogy a szülő megváltozik, és a kapcsolat megmenthető” – mondta el Peg Streep, a Daughter Detox: Recovering from an unloving Mother and Reclaiming Your Life (Lány detox: Gyógyulni egy nem-szerető anya után, és visszaszerezni az életedet – a szerk.) című könyv szerzője a huffpost.com portálnak.

Fontos megjegyezni, hogy még a legegészségesebb kapcsolatok sem mentesek a feszültségtől és a nézeteltérésektől – és ez alól a szüleiddel való kapcsolatod sem kivétel, függetlenül attól, hogy hány éves vagy.

“A felnőtt gyerekek az élet minden területén más döntéseket hoznak, mint a szüleik, és elkerülhetetlenek bizonyos konfliktusok. De a konfliktusok és nézeteltérések megoldása az, ami megkülönbözteti a feszültséget a toxikusságtól” – magyarázta Streep.

Ez a toxikus dinamika a szülő és a gyerek között nem egyik napról a másikra alakul ki, gyakran fordul elő énközpontú, irányító, hibáztató, túlzottan kritikus vagy elhanyagoló viselkedés.

Néhány jel, ami arra utal, hogy felnőttként toxikus szülővel van dolgod

Manipulálnak, hogy elérjék, amit ők akarnak

Felnőttként is vágyunk a szüleink szeretetére és jóváhagyására. Egy mérgező, toxikus szülő ezt kihasználja, hogy elérje, amit akar. “Annak ellenére, hogy a magad számára megfelelő döntést hozol, a szüleid úgy érzik, hogy a döntéseid valamilyen módon károsak a számukra, és azzal fenyegetnek, hogy megvonják a szeretetet, vagy a kapcsolatot, ha ellenkezel az akaratukkal” – mondta el a portálnak Justine Carino, diszfunkcionális családi mintákra specializálódott mentálhigiénés tanácsadó.

Ha nem teszed meg, a fenyegetés folytatódik. “Mivel a büntetés már nem opció, a szülők élhetnek az esetleges elidegenedéssel, vagy a felnőtt gyerek kizárásával az örökségből, ha nem egyezik bele a dologba” – fogalmazott Streep.

Kisebbíti az érzéseidet, gyakran azzal vádol, hogy “túl érzékeny” vagy

Amikor megpróbálod kifejezésre juttatni a fájdalmadat vagy a csalódottságodat egy helyzettel kapcsolatban a mérgező szülőnek, azt gyorsan elhárítja, vagy minimálisra kisebbíti az érzéseidet, ami miatt folyamatosan megkérdőjelezed azt, ahogyan látod a dolgokat. “Gyakran érzed úgy, hogy érvénytelenítve vannak az érzéseid, és magadban kételkedsz a velük folytatott beszélgetés után” – mondta Carino.

Ha nem értesz egyet velük, azt mondják, hogy tiszteletlen vagy

A mérgező szülőknél nincs helye egészséges vitának vagy kompromisszumnak, és úgy tűnik, hogy még felnőttként sem tűrik meg a véleményedet. “A fekete-fehér tekintélyelvű szülői stílust alkalmazó szülő úgy hiszi, hogy csak egy válasz létezik, és az a sajátja. A megbeszélés hiánya egyetlen lehetőséget ad – a megadást -, és valóban, ez sértő.”

Folyamatosan kritizálják nemcsak a tetteidet és a döntéseidet, hanem a személyiségedet is

Sok szülőnek megvan az a szokása, hogy kéretlen – de gyakran jó szándékú – megjegyzéseket tesz a ruháidtól kezdve a munkahelyeden, a lakásodon át, a párodig mindenről. Ezek a megjegyzések enyhén szólva frusztrálóak lehetnek, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy toxikusak.

A toxikus szülők nemcsak azt kritizálják, amit csinálsz, hanem azt is, hogy ki vagy. “Ahelyett, hogy kiemelné azt a cselekvést vagy döntést a szülő, amit helytelenít, arra összpontosít, hogy veled mi a probléma – mennyire vagy túl érzékeny, vagy túl buta, vagy bármi más, ami eszébe juthat. Ennek a célja az, hogy aláásson téged, kételkedj magadban vagy hibáztasd magad” – magyarázta Streep.

“A toxikus szülők azt az érzést keltik benned, hogy bármit csinálsz, nem vagy elég jó, vagy nem felelsz meg a normáiknak vagy az elvárásaiknak azzal kapcsolatban, amit reméltek, hogy milyen leszel” – mondta Carino.

Téged hibáztatnak az ő problémáik és érzelmeik miatt

Ahelyett, hogy felelősséget vállalnának a hibáikért, és bocsánatot kérnének értük, a toxikus szülők rád hárítják a felelősséget. A saját kapcsolati problémáik vagy anyagi gondjaik miatt téged hibáztatnak. Még a negatív érzéseik is a te felelősséged lesznek.

Mit lehet tenni, ha toxikus szülőd van?

Az egyik kulcsfontosságú dolog, amit szem előtt kell tartani: “Fel kell ismerned, hogy az egyetlen személy, akit megváltoztathatsz, az te magad vagy” – mondta Streep.

Állíts fel határokat

Gondold át, milyen határokat szeretnél felállítani, majd ezeket közöld világosan a szüleiddel. Nem könnyű megtenni, de idővel kényelmesebb lesz. “A határozottság és a következetesség elengedhetetlen része a határok betartásának” – mondta el Carino.

Ha szükséges, korlátozd a kapcsolatot

Ha nem tartják tiszteletben a határaidat, fontold meg, hogy korlátozod a kapcslatot. Ez azt jelenti, hogy egyelőre csak emailben vagy rövid telefonhívásokkal kommunikálsz velük. “A szülők nem változnak meg hirtelen, és nem válnak nem-toxikussá”- mondta el Chivonna Childs pszichológus a Cleveland Clinicnek. “Lehet, hogy el kell távolodnod tőlük, hogy meggyógyulj, amit nehéz lehet megemészteni.”

Tudd, hogy a negatív reakcióik nem annak a jele, hogy valamit rosszul csináltál

“Az emberek néha támadnak, kritizálnak és figyelmen kívül hagynak, és nem azért, mert valamit rosszul csináltál, hanem mert idegesek amiatt, hogy valamit jól csináltunk” – magyarázta Craig Malkin klinikai pszichológus. Megjegyezte, hogy sok szülői toxicitás nárcisztikus vonásokból fakad. A nárcisztikusoknál akkora a késztetés arra, hogy különlegesnek érezzék magukat, hogy irigylik mások tehetségét és meglátásait.

Beszélj egy terapeutával

A legjobb stratégia, ha egy megbízható terapeutához fordulsz, és vele dolgozol együtt azon, hogy egészséges módszereket találj a toxikus szülők kezelésére.

Cikk forrása: huffpost.com