Gyerek

Van egy meglepő módja az immunrendszer erősítésének

A körülötted lévő emberek megbetegedhetnek – vagy éppen ezért nem.
2022. November 29.

Közeleg a megfázás és az influenzaszezon, ráadásul a Covid továbbra is folyamatos fenyegetést jelent. Mit tehetsz a megbetegedés elkerülése érdekében?

Az orvosok és a közegészségügyi szakemberek a szokásos ajánlásokat teszik, ide értve a kézmosást, a maszk viselését, a védőoltást. Egyél tápláló ételeket, fogyassz vitaminokat, mozogj és aludj sokat. Ezek mind fontosak.

De ezen tippek közül hiányzik valami – egy újabb lépés, amit megtehetünk az immunrendszerünk erősítésére, és amelyre a legtöbben nem tekintenek egészségügyi szokásnak, annak ellenére, hogy a kutatások folyamatosan kimutatták a hatékonyságát – írja a Psychologytoday.com.

Mivel a vírusok jellemzően a más emberekkel való szoros érintkezés útján terjednek, ellentmondásosnak tűnhet, hogy egy kapcsolat megvédhet a betegségektől. Csakhogy itt fizikai kapcsolat helyett inkább az érzelmiekre gondolunk.

Szeretettnek érezni magad jó dolog. Tudod, hogy van valaki, akihez segítségért fordulhatsz. Az összetartozás és a közösség érzése megerúsít.

Ezek a szociális egészség összetevői: a kapcsolatokból fakadó jólét dimenziója. Ha a fizikai egészség a testünk, a mentális egészség pedig az elménké, akkor a szociális egészség a kapcsolatainkat jelenti.

Könnyű azt feltételezni, hogy a kapcsolatok csak a mentális egészség és a boldogság szempontjából számítanak, de ez tévedés. A kapcsolataink szinte bekúsznak a bőrünk alá, hogy befolyásolják testi egészségünket, beleértve a rákra, a cukorbetegségre és a szívbetegségekre való hajlamot és azok súlyosságát. A kapcsolataink minősége még azt is meghatározza, mennyi ideig élünk.

Az elmúlt negyven évben több tanulmány is talált összefüggést a szociális támogatás és a szervezet vírusellenes hatékonysága között. Például amikor egy vizsgálat résztvevői egy közönséges megfázás vírusának voltak kitéve, azoknál, akik társaságkedvelőek voltak, kisebb valószínűséggel alakultak ki tünetek. Hasonlóképpen, az idősebbek erősebb antitestválaszt mutattak az influenza elleni védőoltásra – ami azt jelenti, hogy kevésbé voltak kitéve a betegségeknek – akkor, ha házasok voltak, különösen, ha boldog házasságban éltek. Ezzel szemben a magukat magányosnak érzők esetében csökkentett volt az influenza elleni védőoltás ellenanyag-válasza.

Érdekes módon a sokféle társadalmi kapcsolat különösen erős védelmet jelenthet. A Carnegie Mellon kutatói különféle kapcsolataikról kérdezték az embereket (családtagokkal, barátokkal, munkatársakkal és közösségi csoportokkal), majd megfázást okozó vírust tartalmazó orrcseppet adtak nekik. Azok a személyek, akiknek több társadalmi kapcsolatuk volt, kevésbé voltak érzékenyek a megfázásra, kevesebb nyálkát termeltek, és kevesebb vírust terjesztettek.

Mi magyarázza ezeket az eredményeket? Az egyik elmélet szerint a negatív társadalmi tapasztalatokat, például az elszigeteltséget vagy kirekesztést fenyegetésként regisztráljuk. Ez a stressz gyulladást vált ki, és gyengíti az immunrendszert. Ezzel szemben a kapcsolataink csökkenthetik a gyulladást, erősíthetik az immunitást.

Az biztos, hogy egy kapcsolat nem mindenre gyógyír, és persze számít annak minősége is. És persze még azok is megbetegszenek olykor, akik szoros kapcsolatban állnak egymással, gyakran töltenek minőségi időt a családjukkal és a barátaikkal.Ettől függetlenül érdemes a kapcsolatainkra, mint egészségügyi megelőzési formára gondolni, és erősíteni a szociális egészségünket.