Gyerek

5 tipp, hogy szégyenlős helyett magabiztos legyen a gyerek

Ha a gyermeked fél megszólalni, mert attól tart, hogy kritikát kap, vagy önbizalomhiánya van és ezért szégyenlősködik, szülőként a te feladatod megerősíteni őt! Íme 5 egyszerű tipp, hogy ebben segíthess neki.
2017. Július 09.

1. Engedd, hogy befejezze a mondandóját!

Gyakran megesik, hogy mivel a gyerekek még nem mindig tudják tökéletesen kifejezni magukat, a szülő közbevág, hogy néhány okos gondolattal kiegészítse, sőt – ami még rosszabb – be is fejezze a mondatot helyettük. Ez semmiképpen nem segít abban, hogy több önbizalma legyen és esetleg valami hasonló gondolatként csapódik le a dolog a gyerekben: “amit én mondok, az senkit sem érdekel.” Természetesen, ha befejezte a mondandóját, kedvesen (és nem bántóan) nyugodtan megoszthatod a gondolataidat vele, csak előtte hagyd, hogy a saját tempójában, a saját szavaival kifejezhesse magát.

2. Ne kritizáld!

Majdnem biztos, hogy ha a gyereked tudja, hogy kritikát fog kapni, inkább meg sem szólal majd. A szülők többsége mégis hajlamos meglepődni, amikor egy kérdésre azt a választ kapja, hogy “nem tudom.” Hát ezért. Fogd vissza magad, és inkább bíztasd, hogy bátran megossza a gondolatait!

3. Hallgasd meg!

A gyerekek gyakran és sokat beszélnek, különösen a szeretteik körében, akikben megbíznak, és akikkel biztonságban érzik magukat. Ha nem kritizálod, engeded, hogy befejezze a mondandóját és meghallgatod, biztos lehetsz benne, hogy mindig meg fogja osztani veled az örömét és bánatát.

4. Dicsérj!

Ugye te is szeretsz dicséretet kapni? Nos, a gyerekek szintúgy! Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy milyen fontos, hogy a szülő gyakran dicsérettel jutalmazza a gyereket, ha valamit jól csinál. Ez ugyanis arra ösztönzi őt, hogy még jobb legyen és még több dicséretet kapjon, amitől pedig még tovább nő az önbizalma.

5. Vizsgáld meg magad!

Te vajon mennyire vagy félénk? (10 = magabiztos, 0 = nagyon félénk) Lehetséges, hogy a te példádat követi a gyereked? Amennyiben igen, próbálj meg dolgozni magadon! Saját magad és a gyermeked érdekében. Ehhez önállóan is nekiláthatsz, de ha úgy érzed, szakember segítségét is kérheted. Csak bátran!

További cikkek gyermeknevelés témában: