Gyerek

7 dolog, amellyel javíthatod gyermeked egészségét

Mit tehetsz azért, hogy gyermeked minél egészségesebb legyen? A következő apró változtatások segíthetnek ebben.
2020. Október 16.
7 dolog, amellyel javíthatod gyermeked egészségét (Fotó: Getty Images)

“Az apró változtatásoknak valójában nagy hatása lehet, és a gyermek is megtanulja ezeket. Minél korábban bevezetjük ezeket az egészséges szokásokat a gyermek életébe, annál valószínűbb, hogy felnőttként is folytatja majd ezeket” nyilatkozta Dr. Alison Mitzner, gyermekorvos a Parents.com-nak.

Több zöldség

Nem meglepő, ha a gyermek fintorog, ha zöldség kerül a tányérjára, azonban fontos, hogy az étrendje biztosítsa a megfelelő tápanyagokat és vitaminokat, melyekből sok megtalálható a zöldségekben. Szerencsére akár észrevétlenül is beépítheted ezeket a kicsi étrendjébe. Készíthetsz például kelkáposzta chipset, a sajtos makarónit tészta helyett karfiollal is megcsinálhatod, a burgonyát lecserélheted édesburgonyára, és hasonló kis cserékkel próbálkozhatsz.

Limitált képernyőidő

A képernyőidőt apró változtatásokkal is lehet csökkenteni. Dr. Stormee Williams, a dallasi Children Health Gyermekkórház telemedicina iskolájának orvos igazgatója azt javasolja, hogy a televíziót és a kütyüket tartsák távol a szülők azoktól a szobáktól, ahol a gyermek játszik, vagy legalább két órával lefekvés előtt kapcsolják ki ezeket. További javaslata, hogy állítsanak be szülői felügyelet alkalmazásokat az okos telefonokra, táblagépekre, e-olvasókra, és a közösségi média fiókokra is.

Ösztönözd az aktív játékot

Annak ellenére, hogy a gyerekek igazi kis energiabombák tudnak lenni, nem mindig egyszerű napi 60 perc testmozgást beiktatni. Dr. Williams javaslata, hogy ezt a szülők tegyék a játékidő részévé, olyan módszerekkel, amiket észre sem vesz a gyermek. Például menjetek le a parkba, biciklizzetek egyet a környéken, fogócskázzatok a kertben.

Csökkentsd a cukorbevitelt

Még a gyerekek esetében is összefüggésbe hozható a magas cukortartalmú étrend olyan súlyos problémákkal, mint többek között az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek, sőt, bizonyos rákos megbetegedések. Azonban néhány változtatással észrevétlenül lehet csökkenteni a cukorbevitelt. Üdítőitalok helyett otthon készíts inkább frissen préselt gyümölcslevet, smoothiet, próbálkozz a sütemények alternatív édesítésével, például gyümölcs hozzáadásával, és a desszertek, üdítők, fagylaltok, gyümölcsszeletek legyenek inkább olyan ételek, amelyeket különleges alkalmakkor kap a gyermek.

Ragaszkodj az állandó lefekvési időhöz

A fáradt gyermek nemcsak morcosabb és figyelmetlenebb, de potenciálisan könnyebben meg is betegedhet, mert az alváshiány csökkenti az immunitást. Amellett, hogy elegendő alváshoz jut, fontos, hogy legyen jó minőségű is az alvás. “Ha egy gyermek túlzottan fáradt vagy túlstimulált, nehezebb lesz a lefekvés is” – mondta Dr. Mitzner. Ő javasolja az állandó lefekvési időt, ha pedig úgy látja a szülő, hogy a gyermek nem alszik eleget, akkor a lefekvési idő előbbre hozását akár csak 10-15 perccel.

Ne hagyjátok ki a vizsgálatokat

A rendszeres szűrővizsgálatok, például a félévenkénti fogászati vizsgálat, vagy az évenkénti állapotfelmérés is hozzájárul, hogy a gyermek egészségen fejlődjön. Dr. Williams szerint hatékony tipp ahhoz, hogy ne maradjanak el ezek a látogatások, ha az iskolai szünetekre tervezzük be ezeket, így rutinszerűvé téve, és egy közös, családi megosztott naptárba is vigyük fel ezeket.

Legyél a legjobb példakép

A szakértők egyetértenek abban, hogy az egyik legjobb, amit a szülő tehet a gyermeke egészségéért, ha jó példaként szolgál a számára, és ő maga is egészséges életmódot követ. Éppen ezért érdemes egészségesen táplálkoznod, aktív életmódot folytatnod, feltenni a sisakot biciklizés közben, az autóban bekötni a biztonsági övet, felhagynod a káros szokásokkal.