Gyerek

A 10 legjobb karácsonyi film családosoknak

Nem is gondolnánk, egy jó karácsonyi családi filmnek milyen sok szempontnak meg kell felelnie...
2021. December 20.
A 10 legjobb karácsonyi film családosoknak (Fotó: Getty Images)

Mitől jó egy karácsonyi film?

  • Ünnepélyes.
  • Érzelmes.
  • Játékos-szellemes.
  • Megható.
  • Valóságos.
  • Mesés.
  • Családi.

Igen, legyen ünnepélyes: lehessen benne sok havat látni, csillogó, színes gömböket, karácsonyfát feltétlen, és egyáltalán, az egészet hassa át az ünnepi hangulat, de ha nem, legalább oda fusson ki.

Legyen érzelmes: vesszenek össze benne emberek, de aztán béküljenek ki, és főleg mindvégig keressék a megnyugvást. Mert voltaképp szeretet lakozik mindenkiben, csak néha nehéz utat találni egymáshoz, ugye.

Legyen játékos-szellemes, mert hát mit érnek a mélységek, ha nincsenek magasságok? Mit ér a mély mondanivaló, ha mellette nem lehet egy jót nevetni együtt? Legyen a film alapötlete szellemes, legyenek benne finom, lélekmelegítő poénok, helyzetkomikumok. A humor az emberi lét alapeleme, nélküle lehet, de nem érdemes.

Legyen megható, mert hát jó dolog nevetni karácsonykor, de a sírás is fontos, főként, ha nem szomorú sírás, inkább a meghatódottság váltja ki. Megható, vagyis lelki, mélyen megérintő. Minimum.

Legyen a karácsonyi film valóságos, vagyis mindenféle csillogó hókuszpókusz és filmes kavalkád ellenére ismerjünk rá az életükre – még ha nyomokban is.

Mesés. Na de azért legyen meseszerű is, hiszen ünnep van, a varázslat ideje, az pedig, ugye, csak a mesékben létezik. Most legyen minden lehetséges! Ezt hívják karácsonyi csodának. És csodának megteszi néha annyi, hogy felhív valaki, akiről már rég lemondtunk.

És mindenekelőtt legyen családi, vagyis kínáljon kellemes kikapcsolódást kicsinek, nagynak egyaránt – ahogy mondani szokás. Mert mit ér az a karácsonyi mű, ami előtt csak a gyerekek kucorognak a kanapén, és anya közben a koszos edényeket mossa el a konyhában? Na ugye, hogy semmit. Lássuk tehát a top 10 karácsonyi filmet – persze szubjektív válogatásban.

10. Karácsonyi ének 

A Dickens művén alapuló történet mondanivalója örök: az igazi értékek pénzen nem megvásárolhatók. Igen, ennyi. Na de amíg eddig eljutunk, igazán hangulatos történet bontakozik ki a múlt század Londonjának helyszínein.

9. Rudolf, a rénszarvas 

Ó, Télapó és állatok: aki ezt kitalálta, annak nyert ügye van. Ha csak egy kis időnk van közösen a gyerekekkel, akkor ezt a mesét tegyük be, hamar lepörög, de nagyon kedves. Ráadásul a különbözőségek elfogadására tanít.

8. Karácsony Artúr 

Nagyon gyerekközpontú, és csak kicsit ajándékközpontú ez a sztori. Egy kislány lemarad a meglepetésről, egy kisfiú viszont nem hagyja, hogy csalódjon. Tökéletes kiindulópont.

7. Télapu

Vicces és kedves történet elvált apával és a csodában csak félig-meddig hívő kisfiúval. A már jól bevált recept működik itt is: Télapóval valami történik, ezért  valakinek át kell venni  a helyét. Na, de hogy pont az ember apja legyen az?!

6. Karácsonyi lidércnyomás 

Jó nézni, jó a zenéje, szellemes a története: mi kell több? Tim Burton filmje nem a megszokott klisékre épít, de azért érzelmek itt is születnek. Azért sok cukormázat ne várjunk, lévén egy csontváz a főszereplő…

5. A Grincs

Vélhetően mindenki érezte már úgy, hogy a háta közepére kívánja az egész ünnepi őrületet. Ebből az érzésből születhetett a Grincs figurája, aki (vagy ami) vérbeli

4. Karácsonyi krónikák I-II.

Természetesen már megint meg kell menteni a karácsonyt, és persze összehozni egy családot, vagy ha nem lehet, legalább mosolyt varázsolni a szomorú arcokra. Az ilyen forgatókönyv mindig sikeres, itt még olyan garancia is van erre, mint Kurt Russell (még szaxofonozik is), a második részben ráadásul való életbeli felesége, Goldie Hawn is csatlakozik a hangulatkeltéshez.

3. Klaus – A karácsony titkos története

Meglepő, de szerethető verzió karácsonyi mesére. Ez az egyik legfiatalabb, de hamar népszerűvé vált alkotás. Története nem szokványos: egy postás és a játékkészítő igyekszik meghekkelni a felnőttek mélabús életét. Néhány jelenet miatt egészen kiskorúaknak viszont nem ajánlott.

2. Jégvarázs 

Lehetetlen elmenni minden kislány kedvence mellett. Isten tudja, mitől, de ez a Disney-mese minden idők legnagyobb kedvence lett. Talán a főszereplő testvérpár kikezdhetetlen szeretete miatt? Talán a jó zenéje okán? Mindkettő miatt ajánljuk beemelni a repertoárba.

1. Polar Expressz

Szép, mókás, látványos és az Északi Sarkon játszódik (részben). Egy hosszú, félig álomszerű vonatút története gyönyörűen megrajzolva. Közben az is kiderül, hogy mi is a valódi karácsonyi csoda, és az is bebizonyosodik, hogy nagyon is megtörténhet.

+1 Reszkessetek betörők

Nem mertük kihagyni, nehogy idén semmit ne találjunk a fa alatt. A leírását mellőznénk, elég talán csak annyi, hogy aki még nem látta, az mindenképp itt kezdje!