Gyerek

Mesekönyvek, amik igazi karácsonyi hangulatot teremtenek

Óriási a választék minden korosztálynak a karácsonyi, karácsonyt váró könyvekből. Az ünnep attól az igazi, ha készülünk rá, nincs is erre nagyszerűbb dolog, mint meséket olvasni esténként. Klasszikusokat és kortárs könyveket is hoztunk.
2022. December 14.
Anya könyvet olvas a lányának hasalva a kanapén
Kép: Getty Images

E. T. A. Hoffmann: Diótörő

Mindenki ismeri E. T. A. Hoffmann Diótörőjét, a furcsa fababa, egy vitézt mintázó diótörő és Marika történetét. Buda Ferenc  a legkisebbeknek írta meg Hoffmann meséje alapján ezt a klasszikust, a kötetet Pásztohy Panka csodálatos illusztrációk teszik még gazdagabbá.

Diótörő könyv

Zdenek Miler: A kisvakond és az egér karácsonya

A legkisebbeknek szól ez a bájos lapozó, Zdenek Miller verses meséje, amiben természetesen a kisvakond a főszereplő.

A kisvakond és az egér karácsonya

Tarbay Ede – Szimonedisz Hajnalka: Karácsonyi mondóka

Az angol gyermekek karácsonyi énekét, a Twelve Days of Christmas-t Tarbay Ede fordításában, a legkisebbeknek ajánljuk. A leporelló Szimonidesz Kovács Hajnalka illusztrációival válik igazán varázslatossá.

Karácsonyi mondóka

Dr. Seuss: A grincs

Óvodásoknak ajánljuk ezt a klasszikus mesét, amelyben a karácsony lényegét érthetjük meg, hiába minden fondorlat, a szeretet (és persze a karácsony) győz.

A grincs

Ulrike Rylance: Bors Bori  – A karácsonyfarablás

Sorozat-fenyőpusztító fenyegeti a békés adventi készülődést, de Bors Bori és csapata nem hagyja annyiban, nyomozásba kezdenek.

Bors Bori

J. R. R. Tolkien: Karácsonyi Levelek

J. R. R. Tolkien gyerekei nem csupán az ajándékok miatt várták Karácsony apót: ők ugyanis minden évben képekkel illusztrált levelet is kaptak tőle. Ezekben a levelekben mesélt nekik a házáról, a barátairól és arról, mi történik az Északi-sarkon. Az első levél 1920-ban érkezett, és jöttek húsz éven át, minden egyes karácsonykor. A Karácsonyi Levelekben ezeket a történeteket olvashatjuk, a szerző illusztrációival. Késő ovisoknak/kisiskolásoknak ajánljuk.

Karácsonyi levelek

Lackfi János: Igaz mese a karácsonyról

Idén jelent meg Lackfi János mesekönyve, amelyben Jézus születését, a karácsony igaz meséjét mondja el: azt, amit generációk óta újrahallgatunk.

Igaz mese a karácsonyról

Berg Judit: Maszat karácsonya

Mese a várakozásról, a készülődésről – és persze az ünnepről magáról – Maszattal és Hóchóccal.

Maszat karácsonya

Marék Veronika: Kippkopp Karácsonya

Kippkopp és barátja, cinke kalandjai a karácsonyfán. Igazi klasszikus óvodásoknak.

Kippkopp karácsonya

Gimesi Dóra: A tündér csizmája

Egy aprócska város aprócska utcájában él egy vidám cipészmester, aki meg szeretné tanítani a három fiának is a mesterségét, ám a fiai erről hallani sem akarnak. A cipészmester annyira elszomorodik, hogy nem mosolyog és nem fütyörészik többet, egyre kevesebb cipőt készít, míg egy napon bezárja a műhelyét. Karácsony előtt néhány nappal azonban bekopog hozzá egy tündér, aki hétmérföldes csizmát szeretne csináltatni magának.

A tündér csizmája

Forrás: Gyerekszoba.hu